G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğduğu ev Tadilat görecek

İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğduğu ev Tadilat görecek

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İbrahim Hakkı Hazretleri´nin doğduğu ve Yukarı Habip Efendi camiinin tamiratını yaparak tarihi gün yüzüne çıkaracak.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İbrahim Hakkı Hazretleri´nin doğduğu ve Yukarı Habip Efendi camiinin tamiratını yaparak tarihi gün yüzüne çıkaracak. 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Hasankale ilçesindeki İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğduğu ev ile Yukarı Habip Efendi Camii ve medresesininin tamiratıyla tarihi gün yüzüne çıkartarak turizm ve hizmeti verilecek. Erzurum kültürüne ve turizmine kazandırılması için gereken gayreti gösterdiğini ifade eden Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (ERİHDER) Başkanı Nuri Toparlak, verdiği destekten ötürü Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen´e teşekkür etti. Toparlak, ?Hasankale ilçesi Yamaç mahallesinde bulunan iki katlı eyvanlı evde, miladi 1703 tarihinde İbrahim Hakkı Hazretleri dünyaya gelmiştir. Mesih İbrahimhakkıoğlu dedesi ile ilgili yazmış olduğu hatıratlarda ve bu eser içerisinde bulunan çizim, resimde de belirtildiği üzere bu evin hazretin doğduğu ev olarak belirtmektedir. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen bey bu evle alakalı tamirat ve tadilatın yapılması hususunda çalışma başlattı. Erzurum kültürüne ve turizmine kazandırılması için gereken gayreti göstermektedir. Aynı zamanda Yukarı Habip Efendi Mahallesinde bulunan Abdurrahman Gazi dede külliyesine, 1708 yılında babası Derviş Osman Efendinin müderris olarak görevlendirilmesi nedeni ile Erzurum´a gelmişlerdir. 1730 yıllarda Padişah 1´inci Mahmut tarafından da İbrahim Hakkı Hazretlerinin de Müderris olarak görevlendirildiği ve 23 yıla yakın burada talebe yetiştirdiği bilinmektedir. Meşhur Marifetname adlı eserini de burada tamamladığı kendi eserlerinde de belirtmektedir. Bu medrese diğer emsallerinden farklı olarak halka yönelik camii, aşevi, fırın ve misafirhane gibi bölümlerinin bulunduğu resmi kayıtlarda faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Hasankale´de bulunan İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğduğu ev ile Erzurum´da bulanan Yukarı Habip Efendi Camii ve medresenin müştemilatı ile beraber tadilat ve tamiratının aslına uygun bir şekilde yapılarak hem turizme hem de topluma hizmet bağlamında kazandırılması için çalışma başlattığı ve gayret gösterdiği için ERİHDER olarak bizleri ziyadesi ile memnun etmiştir. Başarılarının devamını diler ve yönetim olarak teşekkür ederiz? dedi.



ŞEHRİN YÜREĞİNE DOKUNUYOR

MAHMET UÇAR ŞEHRİN YÜREĞİNE DOKUNUYOR

  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli