G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

3 Dönem Kriteri Kalkar Mı?

3 Dönem Kriteri Kalkar Mı?

3 Dönem Kriteri Kalkar Mı?

Dershane tartışmaları ve son operasyonla hedefin 'Erdoğan'sız siyaset' olduğunu düşünen AK Parti'de ‘üç dönem' kriteri yeniden tartışılmaya başlandı. Radikal'in haberine göre AK Parti'de uluslararası boyutları da bulunan ‘karşı çephe' ile mücadele için Erdoğan'ın ‘Başbakan olarak yola devem etmesi' gerektiği, bu nedenle de parti tüzüğündeki ‘üç dönem' kriterinin değiştirilmesi gerektiği konuşuluyor. 
 
24. Dönem Parlamentosu'nun oluştuğu 12 Haziran seçimleri ile birlikte en çok tartışılan konulardan biri de AK Parti tüzüğünde yer alan ‘üç dönem' kriteri oldu. Buna göre, üst üste 3 dönem milletvekili seçilenler, bir dönem ara vermeden yeniden aday olamıyordu. Tüzük gereği yeniden aday olamayacaklar arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu 70'in üzerinde isim bulunuyor. Parti ve ülke politikasına yön veren isimlerin ‘üç dönem' kriterine takılması üzerine sık sık bu kuralın değiştirilmesi tartışmaları yaşandı. Ancak, Başbakan Erdoğan her seferinde bu önerilere karşı çıktı. Bir süredir gündemden düşen ‘üç dönem' engeli son olaylar sonrası yeniden gündeme geldi. İşte kulislerde konuşulanlar:
 
17 ARALIK PEKİŞTİRDİ: 
AK Parti'de Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olacağına kesin gözle bakılıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün beş yıl için yeniden aday olabilmesinin önünü açan karar sonrası bile bu görüş değişmedi. 
Gül ile Erdoğan'ın oturup bu konuda konuşup anlaşabileceği, Erdoğan'ın aday olması halinde Gül'ün AK Parti'nin başına geçebileceği yaygın bir kanaatti. Ancak, Gezi eylemleri ile birlikte oluşan ‘Hedef Erdoğan'sız AK Parti' görüşü, dershane ve cemaat tartışması ve son olarak da 17 Aralık operasyonu ile birlikte ‘Hedef Erdoğansız ülke yönetimi' görüşü pekişti. 
 
KÖŞK SEÇİMİNDE YÜZDE 51 RİSKİ: 
AK Parti'de, uluslararası boyutlarının da olduğuna inanılan ‘karşı cephe'nin, Erdoğan'ın Köşk'e aday olması halinde seçilmemesi için her türlü yöntemi deneyeceğinin anlaşıldığı dile getiriliyor. 
 
Bu nedenle yüzde 51 oy gereken Köşk seçimlerinin Erdoğan açısından ‘riskli' hale gelebileceği, ayrıca ‘sonuna kadar mücadele' kararlılığını sık sık vurgulayan Erdoğan'ın, Köşk'e çıkamaması ve ‘üç dönem' kuralına takılarak aktif siyasetten uzaklaşacak olmasının ‘mücadeleyi de boşa düşürebileceği' görüşü hâkim. 
 
‘LİDER' ERDOĞAN DAHA İYİ MÜCADELE EDER:
Erdoğan'ın hükümetin başında kalarak ve seçimlere AK Parti'nin lideri olarak katılarak daha iyi bir mücadele verebileceği, bu nedenle ‘üç dönem' kuralının değişebileceği görüşünde olanlar da azınlıkta değil. Parti tabanı ve teşkilatlardan da Üç dönem kuralı değişsin” taleplerinin yeniden yükseldiği ifade ediliyor. Başbakan'ın mücadele için ‘partinin başında kalmaya devam' kararı alabileceğini ifade eden bazı AK Parti'liler, ancak bu konunun partinin yetkili kurullarında henüz konuşulmadığını vurguluyor. 
 
BAŞBAKAN ‘TAMAM' DERSE KONGRE'YE GEREK YOK: 
Başbakan Erdoğan'ın ‘üç dönem' kriterinin değişmeyeceğine ilişkin çok açık mesajları var. Bu nedenle üç dönem kuralının değişmesini Başbakan'ın da istemesi gerekiyor. Başbakan'ın tamam” demesi halinde kongre toplamadan kararın MKYK'da alınabileceği kaydediliyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false