G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

70 YAŞINDA Kİ SEYFETTİN AMCA`NIN HEYECANI

70 YAŞINDA Kİ SEYFETTİN AMCA`NIN HEYECANI

70 YAŞINDA Kİ SEYFETTİN AMCA`NIN HEYECANI

70 YAŞINDA Kİ SEYFETTİN AMCA`NIN HEYECANI

Ulaş ilçesinde yapımına 38 yıl önce başlanan Kangal-Deliktaş Demiryolu Tüneli inşaatında bekçi olarak çalışarak 23 yıl önce emekli olan 70 yaşındaki Seyfettin Uğurlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın dünkü Sivas mitinginde kendisini tünelin açılışına davet etmesinin gururunu ve heyecanını yaşıyor.
Sivas-Erzurum ve Kars
tren yolunun Tecer mevkisinde, yol güzergahının 47. 5 kilometre kısaltılması ve yolun rampa kısımlarında trenlerin seyrini kolaylaştırmak amacıyla 15 Kasım 1973`de yapımına başlanan Kangal Deliktaş Tüneli`nde 1976 yılında bekçi olarak işe başlayan Seyfettin Uğurlu tünel inşaatının yapımını üstlenen firmadan 1988 yılında emekli oldu.
5 bin 367 metre uzunluğuyla Türkiye`nin
en uzun demiryolu tüneli olduğu belirtilen, yapımı yaklaşık 27 yılda tamamlanan ve açılmayı bekleyen tünele iki oğlu ile yıllarını veren Uğurlu tünelden trenin geçeceği günü iple çekiyor. Tünelden geçecek ilk trenle yaşadığ Gürpınar köyünden memleketi Erzurum`a gitmeyi hayal eden Uğurlu emekli olmasına karşın tünelin şantiyesinde oğulları Nihat (46) ve Hikmet (29) ile bekçi olarak çalışmaya devam ediyor.
Tünel inşaatında ilk çalışmaya başladığı dönemki gençlik fotoğraflarını gösteren Uğurlu tünel inşaatında 1976 yılından itibaren çalıştığını ifade ederek, "1988 yılında emekli oldum. Oğlum Nihat askerden geldi, kepçe operatörü oğlumu yanıma aldım. Oğlum da şimdiye kadar yanımda çalıştı, onun da emekli olmasına iki senesi kaldı" dedi.
Tünel inşaatındaki şantiyede ailece çalışmaya devam ettiklerini belirten Uğurlu
bölgeden geçecek ilk trenle memleketi Erzurum`a gitmeyi hayal ediyor. Hayalleri arasında Ankara`dan Erzurum`a uçakla gitmek ve hac ibadeti için kutsal toprakları ziyaret etmek olduğunu da anlatan Uğurlu  hayallerinin gerçekleşmesini diledi.
Başbakan`ın davetinin kendisini onurlandırdığını ve heyecanlandırdığını anlatan Uğurlu
Erdoğan`ın Başbakanlık görevine gelmesiyle tüneldeki işlerin düzene girdiğini belirtti.Uğurlu Başbakan sayesinde bu tünel böyle başladı, bitti. Yoksa yarıda kalmıştı. Sayın Başbakanımız hükümete gelir gelmez işleri düzene koydu, Allah razı olsun" dedi.
Bu tünel açılmadan önce yakınında bir tünel daha kazıldığını ancak su çıkan bu tünelin çöktüğünü ve içerisinden çıkarılamayan iş makineleriyle birlikte kapatılmak zorunda kaldığını anlatan Uğurlu
yıllar süren tünel inşaatında 8 arkadaşının geçirdikleri çeşitli kazalar sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Tünel inşaatında bugüne dek 5 bin 330 kişinin görev aldığını ifade eden Uğurlu
şantiye etrafına kendisinin ve arkadaşlarının diktiği fidanların şu anda büyük birer ağaç haline geldiğini kaydetti.

Uğurlu`nun birlikte çalıştığı oğullarından Nihat Uğurlu ise "Askerlik dönüşü babamı ziyarete geldim, babam burada çalışıyordu, patronlara söyledi, sağ olsunlar patronlar beni işe aldı. O günden bu yana burada çalışıyorum. 1 Temmuz itibarıyla burada 25 yılım doluyor. Emekliliğime 2, 5-3 yıl kaldı. Allah`a şükürler olsun burada çalıştık. Buranın bir an önce açılması lazım. Sağ olsun Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımızın gayretleriyle son zamanlarda tamamlandı" diye konuştu.

Uğurlu`nun diğer oğlu Hikmet Uğurlu ise 7 yıldır tünel inşaatı şantiyesinde çalıştığını belirterek, "Başbakanımız ve diğer yetkililerden Allah razı olsun, 2003 yılından bu yana çalışmalar hızlandı ve 2011 yılında tamamlandı. İnşallah 1-2 ay sonra da tren geçecek" dedi.

Sivas`ı, Malatya, Erzincan, Erzurum ve Kars`a bağlayan demir yolunda yapımına başlanan ve bu tüneli de kapsayan Tecer-Kangal varyantının kısa süre sonra açılması bekleniyor. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten yetkililer, güzergahın hizmete girmesi ile yolculuk süresinin yaklaşık 40 dakika kısalacağını ifade ediyor.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 17.2 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı