G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Ak Parti´nin ilçe belediye başkan adayları ne zaman açıklanacak?

Ak Parti´nin ilçe belediye başkan adayları ne zaman açıklanacak?

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 yazarı Mehmet Acet, bugünkü köşesinde Meclis´teki bütçe görüşmelerinin başlamasıyla beraber AK Parti´nin ilçe adaylarıyla ilgili çalışmaları 22 Aralık´tan sonraya ertelediğini yazdı.

 

 

Ak Parti ile MHP arasındaki Cumhur ittifakı yeniden canlandı, adı kondu, müzakereler bitmek üzere ama oturup konuşmaya daha önce başlayan karşı ittifak hala geriden geliyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Akşener´in bu hafta bir araya gelmeleri bekleniyordu ama iki ismin hafta sonu sessizce buluşup ittifak görüşmesi yaptıkları ortaya çıktı.

Akşener´in Ankara rezervini geri çekmesi nedeniyle o tarafta da bir pürüz çıkması beklenmiyor. Bu durumda, en azından İstanbul, Ankara ve İzmir´de iki kutuplu bir yerel seçimlere gitmekte olduğumuz gerçeği daha bir belirginleşmiş oldu.

Bahçeli, dün bunun adını da koydu. Üstelik sürpriz bir teklif eşliğinde desteğini açıkladı.

?Binali Bey aday olursa başımızın üstünde yeri var. TBMM Başkanlığı´ndan istifa etmesine gerek yok. Seçildikten sonra istifa edebilir´ dedi.

Partilerin aday belirleme çalışmaları önemli ölçüde tamamlandığı için, nereden kim aday olacak sorusunun heyecanı azaldı.

Ama hepten bittiğini de söyleyemeyiz. Ak Parti´de büyükşehirler dahil 81 ilin ilçeleriyle ilgili aday belirleme çalışmaları devam ediyor.

Aslında küçük bir mola verildi desek daha doğru olacak.

Parti içinde başından itibaren bu süreçlerin hepsinin içinde yer alan bir Genel Başkan yardımcısı ile konuştum. İlçe adaylarıyla ilgili çalışmaların Meclis´teki bütçe görüşmeleri sonrasına, yani 22 Aralık´tan sonraya bırakıldığını söyledi.

Anladığımız kadarıyla bu hafta ve önümüzdeki hafta bu konularla ilgili bir çalışma yapılmayacak.

Ya da çalışma yapılsa da, açıklama olmayacak.

Konuştuğum parti yetkilisi ilçe belediye başkan adaylarının durumuyla ilgili bir bilgi daha verdi.

Kendisinin de hazır bulunduğu 14/15 kişilik bir gruptan oluşan üst komisyon, kalan adaylarla ilgili görüşlerini belirlemiş.

Söylenen şu: ?İlçe adaylarıyla ilgili Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ak Parti Ankara adayı Mehmet Özhaseki ile Cumhurbaşkanı Erdoğan bir araya gelip, nihai kararları verecekler.?

İstanbul ise en sona bırakılacak gibi.

Daha önce parti yetkilileriyle yaptığı toplantılarda İstanbul´un ilçelerini bana bırakın diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, Büyükşehir adayı olması beklenen Yıldırım´ın görüşlerini de dikkate alarak İstanbul ilçe adayları üzerinde yeniden bir çalışma yapması öngörülüyor.

Parti kurmayları ?İtibar etmeyin? dese de, Whats App gruplarında hem İstanbul hem de Ankara´nın ilçeleriyle ilgili kimin nereden aday gösterileceğine dair bir sürü listeler dolaşıyor.

Ama bu konularda yine de son anı beklemek gerekiyor.

Evet bu ilçelerin bir kısmıyla ilgili aleniyet kazanmış adaylardan dönüş olmayacağı söylenebilir.

Ama, yeni dinamiklerin devreye girmesiyle bu listeler akşamdan sabaha değişebiliyor.

İstanbul´un özel durumunu bir kenarda tutacak olursak, ilçe adaylarıyla ilgili şöyle bir usul benimsenmiş durumda:

İlgilin ilin milletvekilleri, il/ilçe teşkilatlarının topluca katıldığı toplantılar yapılıyor.

Bu toplantılarda ilçe adaylarıyla ilgili herkesin görüşleri alınıp yazılı rapor haline getiriliyor.

Dolayısıyla önemli ölçüde ?verilere dayalı´ bir sürecin işletilmekte olduğunu söyleyebiliriz.

Nereden kim aday olacak sorusunun peşinde koşmakta olanlar için küçük bir ipucu:

Bu mekanizma içerisinde herkes ortak bir isim üzerinde mutabık kalmışsa, o ismin aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.



  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı