Tarih: 11.12.2013 11:28

Aldatma Tarih Olur Mu?

Facebook Twitter Linked-in

Alman bilim adamları aldatan erkeklerde Oxycotin adı verilen hormonun eksik olduğunu keşfetti. Burun spreyi ile hormon düzeyi yükseltilen erkekler eşlerini daha çekici buldu

Aşk, dürüstlük, saygı... Bunlar, başarılı bir evlilik için gerekli olan şartlar olsa da bilim insanları anahtarın bir hormonda saklı olduğunu ortaya koydu. Almanya'nın Bonn Üniversitesi'nde bir grup araştırmacının gerçekleştirdiği çalışma Oxycotin adı verilen hormonun eksikliğinin, erkeklerin eşlerini aldatmasına sebep olduğunu ortaya koydu. 40 erkek üzerinde beyin dalgaları incelenerek yapılan araştırmada denekler ikiye ayrıldı. İlk 20 deneğe bir burun spreyi şeklinde Oxycotin adı verilen hormon verildi. Diğer 20 erkeğe ise placebo (etkisiz ilaç) uygulandı. Hormon alan deneklere hem eşlerinin hem de başka kadınların fotoğrafları gösterildi. Bu sırada beyin dalgaları incelenen deneklerin eşlerini daha çekici bulduğu, diğer kadaınlarla ilgilenmediği ortaya kondu.

ALDATMA TARİH OLUR MU?
Oxycotin hormon düzeyi yüksek erkeklerin, eşlerinin resmini gördüğünde beyinlerinin ödüllendirme alanının etkinleştiğini söyleyen araştırma başkanı Prof. Dr. Rene Hurlemann, diğer kadınların resimlerinde bu etkileşmenin olmadığını söyledi. Eşlerin birbirlerine sürekli dokunmalarının da Oxycotin'le alakalı olduğunu dile getiren Hurlemann bu sayede hormon düzeyinin yüksek tutulduğunun da altını çizdi. Böylece tek eşliliğin anahtarının yani erkeklerin eşlerini aldatmamasının yolunun Oxycotin düzeyinin yükselmesi ile bağlantısı kuruldu. Üstelik deney için bu hormonun bir burun spreyi şeklinde uygulanması da yeterli oldu. İleride eşlerin birbirini aldatması için bu spreyin piyasaya sürülüp sürülmeyeceğini sorduğumuz Hurlemann bu konuda yorum yapmasa da araştırmanın bir başka ayağı üzerinde çalıştıklarını söyledi. SABAH'a konuşan Profesör Hurlemann "Erkekler, üremeyi artıracak iki evrimleştirici güdünün etkisinde kalıyorlar. Bunlardan biri genlerini yayma güdüsü, diğeri ise evlatlarının hayatta kalmasına olanak sağlamak. Bu ikincisinin ilk çağlardan beri koruyucu ve eşine bağlı bir baba olmadan imkânsız olduğu ortaya kondu ve biz inanıyoruz ki Oxycotin bu mekanizmayı bir tür ödül sistemi gibi çalıştırıyor. Bu bir çeşit bağımlılık formu haline geliyor. Bu sadakat arttırıcı etkinin aile yapısındaki ilgisi hakkında yeni bir makale hazırlığı içindeyiz" dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657