G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Belediye başkanlarının yetkileri Beştepe´ye mi devredilecek?

Belediye başkanlarının yetkileri Beştepe´ye mi devredilecek?

AK Parti´nin hazırladığı Yerel Yönetimler Yasa Taslağı´nda, Büyükşehir Belediye Başkanlarının, Genel Müdür ve Genel Sekreter atamalarında onay yetkisinin Cumhurbaşkanlığına devredileceğine yönelik hükümlerin bulunduğu iddia edildi.

 

 

31 Mart yerel seçimlerinin ardından hazırlıklarına başlanan ve Bütçe görüşmelerinden sonra TBMM Başkanlığı´na sunulması beklenen dokuz maddelik taslak çalışmayla Cumhurbaşkanı´nın yetkilerinin artırılacağı iddialarına tepki gösteren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ?Saray, belediyelerin yetkilerini tek elde toplamak istiyor? dedi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek´in haberine göre iktidarın Yerel Yönetimler Yasa Taslağı hakkında kendilerini bilgilendirmediğini ancak çeşitli duyumlar aldıklarını dile getiren Torun, ?Saray, gücü yetse belediyeleri bir genel müdürlük altında toplamayı düşünüyor gibi. Aslında Saray kendisini Başbakan, Meclis Başkanı, Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı ve de Türkiye Belediyeler Başkanı gibi görüyor ve bu görevlerinin hiç birini devretmek istemiyor? diye konuştu.

BİZ DE ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Torun, ?En büyük belediyeler CHP´ye geçtikten sonra Saray, AK Parti ve bakanlar ne yapacaklarını şaşırdı. Her geçen gün yeni bir kararla karşımıza çıkıyorlar. Biz, yerelin güçlenmesini ve yerel demokrasinin işlemesini savunuyoruz. Bu içerikle biz de bir yerel yönetimler reform çalışması başlattık. Önümüzdeki dönemde açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

BAŞKANLARA KARIŞMAMALI

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu da düzenleme iddiasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı´nın zaten birçok yetkiye sahip olduğunu ve AK Parti Genel Başkanlığı´nı sürdürdüğü için tarafsız olmadığını hatırlatan Ensarioğlu, ?Cumhurbaşkanı zaten kendi bürokratlarını ve birçok kurulu tek başına belirliyor. Bir de belediye başkanlarının inisiyatifinde olan konulara karışmaması gerekiyor? dedi.



  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı