G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Böbrek Taşları Kesi Yapılmadan Alınabiliyor!

Böbrek Taşları Kesi Yapılmadan Alınabiliyor!

Böbrek Taşları Kesi Yapılmadan Alınabiliyor!

Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Oğuz Acar; böbrek taşı oluşum nedenleri ve tekrarlayan taş hastalıklarının önüne geçilmesine yardımcı olan taş analizinin önemi hakkında bilgi verdi...
Böbrekte taş neden oluşur?
Birinci derecede akrabasında taş hastalığı olanların, taş düşürme riski daha fazladır. Ardından beslenme alışkanlıkları gelir; az su içme gibi. Böbrekteki; idrar çıkış deliğinin doğuştan dar olması gibi yapısal değişiklikler, idrar akımında duraksamalara yol açabileceği için çökelmelere ve taş oluşumuna neden olabilir.
Taşların kendiliğinden düşmesi beklenir mi?
Böbreklerden mesaneye kadar olan idrar yolu genellikle 1-2 mm civarındadır ve 5 mm'ye kadar esneyebilir. Taş, 5 mm'den küçükse ağrı kesici ve idrar yollarını genişletici tedaviler uygulanarak taşın kendiliğinden düşürülmesi sağlanır. Tedaviye yardımcı olarak hastaya sıcak uygulamaları (sıcak banyo, sauna, sıcak su torbası vs), bol su içme ve bol hareket önerilir.

ANESTEZİ UYGULANMIYOR

Büyük taşlar için hangi tedavi yöntemi uygulanır?
Vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) yöntemi uygulanır. Bu yöntemde anestezi uygulanmayabilir. Böbrekteki veya idrar yoluna düşmüş taşlar için bu tedavi yöntemi ile yüzde 50-80 arasında başarı sağlanır. Bu dönemde taş parçalarının düşürülebilmesi için ağrıyı ve düşürmeyi kolaylaştırmaya yönelik ilaç tedavisi uygulanır.
Taşlar artık kırılmıyor, doğal delikten alınıyor diyebilir miyiz?
Taşlar, önce lazer aleti ile kırılarak küçük parçacıklar haline getirilir, sonra tek tek delikten çıkarılır. Endoskopik aletlerle idrar deliğinden böbreğe kadar giriliyor. Böylece bir seansta taşları kırmak ve parçaları doğal delikten çıkarmak mümkün oluyor. Bu ameliyat, 25 sene öncesine kadar sadece açık cerrahi yöntemlerle yapılıyordu.

40 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER DİKKAT!
Böbrek taşı kadınlarda mı, erkeklerde mi daha çok görülür?
Genel olarak günümüzde beş kişiden birinde taşa rastlanıyor. Erken yaşlarda kadın ve erkeklerde taş oluşumu aynı orandadır. Ancak yaş ilerledikçe, özellikle 40 yaşından sonra erkeklerde daha fazla görülmeye başlar. Bunun ana sebebi; idrar yolunu tıkayan prostat büyümesi ve benzeri hastalıklara erkeklerde rastlanmasıdır.

LİMON TÜKETİP HAREKET ETMEYE ÖZEn GÖSTERİN
Az su içilirse, idrarın içindeki maddeler eriyemez. Bunlar da önce kum, sonra taş haline gelir.
Hareket etmek ve egzersiz yapmak, taş oluşumunu azaltır.
Fazla et yemek, taş oluşmasına neden olabilir. Özellikle ürik asitin neden olduğu taşlarda protein kısıtlaması yapılması gerekiyor. Beslenirken bir yiyecek türüne ağırlık verilmemeli. Her türlü besin grubundan oluşan karma ve dengeli bir beslenme uygulanmasında yarar var.
Bol limon tüketimi veya limon suyu içmek, içerdiği sitrat sayesinde taş oluşumunu azaltıyor.

RİSKİ ÖNLEMEK MÜMKÜN
Taşın yeniden oluşma riski ve bunu önlemek için özel bir tedavi yöntemi var mı?
Böbrek taşlarının birçok cinsi var. Hepsinin de oluşum mekanizmaları ve tedavi şekilleri farklıdır. Bu yüzden yakalanan ya da toplanan taşların mutlaka analiz edilmesi gerekiyor. Analiz sonucunda taşların tekrar oluşmaması için hastaya, kendi taşının özellikleri de dikkate alınarak bir tedavi programı uygulamak gerekiyor.

ENDOSKOPİK CERRAHİ KESİ GEREKTİRMEZ
Böbrek taşlarının doğal delikten endoskopik olarak alınmasının hastaya sağladığı ayrıcalıklar nedir?
Endoskopik işlemin en önemli yararı; hastaya ameliyat için bir kesi ya da delik açılmaması. Ameliyat, idrar deliğinden girilerek yapılıyor. Bu işlem sırasında kırılan taşların çoğu çıkarılıyor. Böylece taş dökerken yaşanan sıkıntılar da ortadan kaldırılıyor.
Bu yöntem, tekrarlayan böbrek taşı vakalarında kullanılabilir mi? Endoskopik taş cerrahisi gerekirse hastaya defalarca uygulanabilir. Deneyimli ellerde yapıldığı taktirde, komplikasyon olasılığı çok düşüktür.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli