G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ÇIĞ ÖNLEME PROJESİN`DE SONA GELİNDİ

ÇIĞ ÖNLEME PROJESİN`DE SONA GELİNDİ

ÇIĞ ÖNLEME PROJESİN`DE SONA GELİNDİ

ÇIĞ ÖNLEME PROJESİN`DE SONA GELİNDİ 

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerinde uygulanacak `Çığ Önleme Projesi`nde sona gelindiğini açıkladı.

Çığ Önleme Projesi sayesinde Palandöken Kayak Merkezi`nde zaman zaman yaşanan çığ olaylarının önüne geçileceğini belirten Başkan Özer Ayık, Fransa Çığ Kurumu, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Kayak Federasyonu tarafından hazırlanan projenin 2.5 milyon Euro?ya mal olduğunu bildirdi. Palandöken?de yaşanan çığ felaketlerinde birçok sporcu ve kayakçıların yaşamlarını yitirdiğini anımsatan Başkan Ayık, ?Palandöken, bu konuda olumsuz şekilde anılmıştı. Biz dünyadaki en önemli ve resmi tek kurum olan Fransa Çığ Kurumunun uzmanlarını Erzurum`a davet ettik. Bu kurum ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz ortak çalışma kapsamında, Palandöken ve Konaklı bölgesinde, Çığ Önleme Projesi`ni gerçekleştirdik. İhalesi yapılan projede çalışmaların yüzde 90`lık bir bölümü tamamlandı. Konaklı ve Palandöken`e yapılan bu yatırım ile artık üzücü haberler duymayacağız, acılar yaşamayacağız? dedi. 

DÜZENEKLER HAZIR

Projenin 1.5 yıldır yürütüldüğünü ifade eden Ayık,  ?Yabancı bir firma tarafından yürütülecek proje kapsamında Palandöken ve Konaklı`da 4`er kişi görev yapacak. Projenin uygulama alanlarının fizibilitesi daha önce yapıldı. Çalışmalar kapsamında Palandöken ve Konaklı`da çığ riski taşıyan yerler belirlendi. Ne kadar risk taşıdığı ölçüldü. Bu bölgelere yaz aylarında, çığı patlatıcı sistem ve düzenekler kuruldu. Bunlar tamamen bilgisayar donanımlı sistemler. Sistem sayesinde, dağın çığ gelmesi beklenen muhtemel yerleri, buralarda ne kadar karın biriktiği ve çığ riskinin ne kadar olduğu çok rahatlıkla tespit edilebilecek.?Yazdan hazırlanmış düzenekler sayesinde patlayıcı sistemin, dağlarda kimsenin kaymadığı bir dönemde pistlerin kapatılmasıyla uygulanacağını anlatan Ayık, ?Sistem sayesinde zaman zaman patlama etkisiyle karların kütle halinde, çığ şeklinde düşmesini sağlayacağız. Dolayısıyla artık çığ riski ortadan kalkınca, insanlarımız da çok rahatlı ve güvenli bir şekilde dağlarda çıkıp kayak sporunu yapabilecekler? dedi. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı