G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Dernekler Mevzuatı Suistimal mi ediyor?

Dernekler Mevzuatı Suistimal mi ediyor?

Dernekler Mevzuatı Suistimal mi ediyor?

85298Erzurum Valiliği Dernekler Dairesi?nden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde faal olan derneklerin yüzde 0,86?sını Erzurum?dakiler kapsıyor. Bu yüzdelik dilime göre, 846 tane faal olarak devam eden dernek sayısı bulunmakta. Her yıl 100?e yakın dernek açılıp-kapanıyor. Açılan derneklerin yüzde 90?ını, projeler karşılığı verilen paradan yararlanmak için kuruluyor.
Dernekler Dairesi görevlilerinden Nedim Küçük, ?2014 yılı ilk 6 aylık sürede Erzurum Valiliğine bağlı olarak 62 dernek açıldı, 40 dernek kapandı. Kapatılan derneklerin sebeplerinin başında mevzuata uygun olarak görevlerini yerine getirilmemesidir. Dernekler, bir çok kurum ve kuruluşlardan proje karşılığı yardım alabilmekte. 7 gerçek kişi ismi karşılığında bir dernek kurulabiliyor. Hem de hiç bir masraf harcamadan. Tek masraf olarak yetkilileini tam olarak zamanında yerine getirmeyenlere uygulanan para cezası. Sistemde, bu kadar basit şekilde dernek açılabilmesi ve projelerden destek alıyor olması sistemin suistimal edilmesine sebep oluyor. Bu suistimal hem belediyemize hem vatandaşımaza zarardır.? dedi.
Sistemi ?çantada şirket?e benzeten küçük, ? Hani çanta da şirket denilen sahte şirketler vardır. Para kazanılmak için oluşturulan ama hiç bir aslı olmayan şirketler misali dernekler kuruluyor. Bu sahte derneklere ?Çantada dernek? tam da uygun bir isim olur. Denetimler bu konuda çok yetersiz. Hemen herkes dernek açabiliyor ve sahte projelerle para yardımı alabiliyor. Bu durum resmen bir soygundur.? diye konuştu.  

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli