G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ERZURUM`UN KURTULUŞU YIKIMLA MÜMKÜN"

ERZURUM`UN KURTULUŞU YIKIMLA MÜMKÜN

ERZURUM`UN KURTULUŞU YIKIMLA MÜMKÜN"

ERZURUM`UN KURTULUŞU YIKIMLA MÜMKÜN"
Yakutiye Belediye Başkanı ve aynı zamanda Yüksek Mimar olan Ali Korkut, Erzurum`un marka kent olması yolunda önemli projeleri uygulamaya soktu. Korkut, Erzurum`un dağ turizmi yanında kültür turizminde de söz sahibi olabilmek adına ilçe sınırlarında `yıkım` başlattı. Bu amaçla `eski Erzurum` olarak bilinen mahalle ve semtlerde kamulaştırma kapsamında yıkım çalışmalarına hız veren belediye öz kaynaklarından 18 milyon lira harcadı. Toprak ve taş binalardan çıkartılan vatandaşlar TOKİ ile yapılan protokol kapsamında modern binalara yerleştirildi. Yeşil, tarihi eserlerin varlığını kolayca gösterebildiği bir Erzurum için `yıkım` prensibini uygulamaya soktuğunu belirten Belediye Başkanı Korkut, "Modern bir Erzurum oluşturmak ve tarihi eserlerin çevresini açmak için hayırlı bir yıkım başlattık.Çünkü Erzurum`un kurtuluşu yıkımla mümkün." dedi.
Bizans, Urartu, Saltuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 300`e yakın tarihi eserin bulunduğu ancak çarpık yapılaşma nedeniyle varlığı hissedilmeyen Erzurum`daki tarihi eserlerin çevresi kentsel dönüşüm projesiyle açılmaya başladı.

Erzurum yıkılıyor. Yıkımla şehir kimliğini bulma yolunda Erzurum emin adımlarla ilerliyor. Açıkhava müzesi konumundaki Erzurum barındırdığı tarihi ve kültürel zenginlikleri ortaya çıkartmak için hareke geçti. Merkez Yakutiye ilçe Belediye şehir merkezinde hızlı ve etkili kentsel dönüşüm projesini uygulamaya soktu. Yakutiye sınırları içerisindeki Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi,Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler gibi tarihi mekanların çevresindeki gecekondular ve işyerleri yıkılarak tarihi eserlerin varlığını gün yüzüne çıkartıldı. Şehrin çeşitli semtlerindeki eski binalar yıkıldı. Şehrin tıkanan trafiğini rahatlatmak için alternatif yolların yapımına başlandı. Gecekondular istimlak edilerek, buradaki vatandaşların TOKİ`nin yaptıdığı konutlara taşınması sağlandı.
TÜRKİYENİN YENİ CAZİBE MERKEZİ
Yakutiye Belediye Başkanı Korkut, 600 dönüm alan üzerinde şehir ıslah projesini uygulamaya soktuklarını kaydetti. Korkut, Eski Erzurum`un çekirdeğisayılan Hasani Basri, Hacı Cuma, Taşmescit, Habip Efendi Mahallelerinde başlattıkları kentsel dönüşüm çalışmalarını gecekondu semtleri Dağ Mahallesi ve Mahallebaşı semtinde de sürdüreceklerini dile getirdi. Erzurum`u kentsel mimari yapılaşmada dünya şehirleri arasına sokmakta kararlı olduklarının altını çizen Korkut,"Erzurum`a gelen yerli ve yabancı turistler Urartu, Bizans, Osmanlı, Selçuklu, Saltuklu dönemlerine ait tarihi mekanları rahatça gezebilecek. Oluşturulacak modern binalar, yeşil alanlar, otantik butik oteller ve turizm cazibe merkezleri ile Erzurum ülkemizin önemli turistik merkezlerinden birisi haline gelecek." diye konuştu.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.2 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 8.1 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu