Tarih: 29.04.2016 10:10

Ev sahibi olacaklar

Facebook Twitter Linked-in

Haber32´nin Haberine göre:Aldığınız yeni evin ayıplı ve kusurlu taraflarını 5 yıllık süre içerisinde müteahhit  firmaya yaptırma hakkınız var.

Tüketici dernekleri sürekli uyarıyor ama, Avrupa Birliği´ne geçiş sürecinde yapılan bir çok yasadan haberdar olmayanlar,  haklarını aramakta pasif kalıyorlar.  Oysa müteahhit elinden yeni yapılmış bir ev alan kişi ´tüketici´ konumundadır ve satıcı durumundaki müteahhit,  sattığı malın ayıplı, kusurlu taraflarını 5 yıl süre içinde ortaya çıkabilecek benzer ayıplı ve kusurlu yanlarını gidermek, onarmak , tamamlamak zorunda?

Ev alan vatandaşların çoğu bu durumu bilmedikleri için,  yepyeni aldıkları evde karşılaştıkları üzücü durumlarda, kendilerinin şansı olmadığını düşünüp eksikleri onarmaya,çürükleri yenilemeye çabalıyorlar.

Oysa yasa onlara 5 yıllık garanti hakkı tanıyor.

5 yıl süre ile satıcı müteahhit yapıp sattığı evi garanti etmek zorundadır.  Bunun için satışta bir garanti taahhüdü yapması gerekmiyor.  Bu mükellefiyet ona çıkan kanun tarafından yüklenmiş durumda.

Bu sebeple evi mutlaka müteahhit elinden almaya dikkat edin. Araya 2. el girmesine izin vermeyin.

HİLEYE DE DİKKAT

Bazı uyanık! Müteahhitlet inşa ettikleri binayı kendileri değil de kendilerinden satın almış gibi gözüken bir başkası veya firma tarafından satmaya yönelerek, yasaya karşı hile uygulamakta. Gerçi bunu da yapmaya hakları yok ve yasa karşısında suçlu duruma düşmekteler ama ,siz dikkatli olmazsanız, ileride hakkınızı almakta güçlüklerle karşılaşır,vakit kaybeder üzülürsünüz?.

O halde tekrar uyaralım:  aldığınız evin ayıplı ve kusurlu taraflarını 5 yıllık süre içerisinde müteahhit firmaya yaptırma hakkınız vardır.  Mesela evin yapımında kullanılan demirin veya boyanın ne kadar kaliteli olduğunu kestiremezseniz yada mutfak dolaplarının ,banyo tesisatlarının vs?

Daha büyük zararlarda çatı akmış,  içeride eşyalarınız heder olmuş , su tesisatı patlamış  eşyalarınız su altında ziyan olmuş ise tüketici olarak   maddi ve manevi tazminat davası açıp hakkınızı söz konusu yasaların elverdiği şekilde arayabilirsiniz.

 
Haber32



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657