G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

`Gökyüzünü İstiyoruz`

`Gökyüzünü İstiyoruz`

`Gökyüzünü İstiyoruz`

'GÖKYÜZÜNÜ İSTİYORUZ'

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Başkanı Cafer Ünlü, Enerji Bakanlığı verilerine göre Erzurum’da yılda bir metrekarede 450 kw saat enerji tüketildiğini söyledi. Yalıtımlı bina sayısının azlığına dikkat çeken Ünlü, “Gökyüzünü ısıtıyoruz” dedi.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD)'nin Avrupa Birliği (AB) ile birlikte gerçekleştirdiği, Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında hazırlanan "Yeşil Meslekler için Gençlerin Eğitimi" projesinin ilk yerel basın tanıtım toplantısı dün Polat Renaissance Hotel'de düzenlendi. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü proje hakkında bilgiler verdi. "Yeşil Meslekler İçin Gençlerin Eğitim Projesi" kapsamında Erzurum, Kayseri ve Samsun’da meslek eğitimi sahibi gençlere yönelik konularıyla ilgili en güncel bilgileri alacakları teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra enerji verimliliği konusunda çok sayıda faaliyet gerçekleştirilecek.

 156 KİŞİYE EĞİTİM

12 aylık uygulama süreci ile sertifikalı olarak gerçekleştirilecek eğitimlerle; makina, inşaat, elektrik, mimarlık konularında lisans, inşaat/yalıtım, tesisat/ısıtma-soğutma ve elektrik konularında meslek yüksek okulu ve meslek lisesi düzeyinde derecesi olan ancak henüz istihdam edilmemiş ya da işsiz kalmış 156 meslek sahibi gencin istihdam edilmesi ve girişimciliklerinin artırılması amaçlanıyor. Seçilen gençler, kendi uzmanlık alanlarına göre 132 saat teorik ve 192 saat uygulamalı olmak üzere toplam 324 saatlik eğitim alacaklar. Bu eğitimler, "Yönetmelikler ve Teori", "Yalıtım Uygulama Esasları", "Tesisat Sistemleri", "Güneş Enerjisi Isı ve elektrik Sistemleri", "Aydınlatma, Elektrikli Cihazlar", "Başarı Ölçümlemeleri ve Audit" "İş Güvenliği", "Girişimcilik, İletişim ve Müşteri İlişkileri" temel başlıkları üzerinden gerçekleştirilecek.  Eğitim alan gençlerin bir kısmı özel sektörde staj imkanı bulurken, bir kısmının da girişimcilik kapsamında kendi ekipleri ve işletmeleri ile enerji verimliliği konusunda çalışmaları öngörülüyor. Projenin bedeli ise yaklaşık 200 bin Euro.

FARKINDALIK HAFTASI DÜZENLENECEK

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve desteklenen "Binalarda Enerji Verimliliği Konusunda Gençlerin Eğitimi ve İstihdam Edilebilirliğinin Sağlanması Projesi'nin (Yeşil Meslekler İçin Gençlerin Eğitim Projesi)" İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı altında yer almakta ve program otoritesi olan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda yürütülmektedir.  Erzurum, Kayseri ve Samsun'da gerçekleştirilecek proje kapsamında eğitimlerin dışında, yerel halkın enerji verimliliği konusunda bilinçlenmesi amacıyla her ilde Enerji Verimliliği Bilgi Günleri ve Enerji Verimliliği Farkındalık Haftası düzenlenecek. Editöre Not: Yeşil Meslekler; çevreyi korumak ve iyileştirmek üzere odaklanan meslekgruplarını kapsamaktadır. Enerji üretiminin azaltılması, enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve sürdürebilir kılınması, yenilenebilirenerji kaynaklarının yaygın kullanımının sağlanması gibi konularda uzman olarak yetişen kişileri günümüzde "Yeşil Meslek Sahibi" olarak tanımlanmaktadır.

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğinin bir an önce uygulanması gerektiğini söyleyen Ünlü, 2017 yılının Mayıs ayına kadar Türkiye’deki tüm binaların bina kimliği alması gerektiğini ifade etti. Ünlü ayrıca 100 metrekareden büyük yerlerde yalıtımın zorunlu hale geldiğini bildirdi. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı