G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

GÖZ KAMAŞTIRAN AÇILIŞ

GÖZ KAMAŞTIRAN AÇILIŞ

GÖZ KAMAŞTIRAN AÇILIŞ

GÖZ KAMAŞTIRAN AÇILIŞ

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları`nın açılış töreni hafif kar yağışı altında gerçekleşti. Hz. Mevlana ve Şemsi`in dostluğunu anlatan sema gösterisi, Selçuklu Devleti`nin sembolü Çiftbaşlı Kartal`ın uçurulması ve dans gruplarının birbirinden görkemli gösterileri seyircilere coşkulu anlar yaşattı.

Kış oyunlarının açılış törenini izlemek isteyen onbinlerce kişi, Universiad Arena Stadyumu`na akın etti. Birçok kapıda izdiham oluşurken stadyumda boş yer kalmadı. Dün saat 19.30`da başlayan törene devletin zirvesi de katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, milletvekilleri, bürokratlar, FISU Başkanı George Killian, sanat ve spor camiasının tanınmış isimleri ile yerli ve yabancı onbinlerce kişi töreni izledi. İlk olarak oyunlara katılan 58 ülkenin sporcularının geçiş töreni yapıldı. Türk sporcuların geçişinde ise onbinler `Türkiye` diye bağırdı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunların barış getirmesi temennisinde bulundu. Gül, "Bu tip büyük organizasyonlar genellikle İstanbul`da, Ankara`da olurdu. Şimdi böyle bir organizasyonun Anadolu`nun kapısı Erzurum`da gerçekleşmesi bizi mutlu ediyor. Spor, barış ve centilmenlik demektir. Dünyanın dört bir yanından gelen sporcuların centilmence yarışacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kış oyunlarının alınmasında devletin ve hükümetin katkısının büyük olduğunu, ancak en büyük payın ise Erzurumlulara ait olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kış oyunlarını kış olimpiyatlarının takip edeceğini vurguladı. Törende kardeşlik, sevgi ve çoşkunun varolduğunu dile getiren Erdoğan, "Misafirimiz demiyorum ev sahibimiz olan 3 bini aşkın sporcu kardeşlerim dadaşlar diyarı Erzurum`a hoşgeldiniz. Bu arada tüm sevgili dadaş kardeşlerimizin tüm izleyenleri bu anlamlı buluşmada kış oyunlarında en kalbi duygularla selamlıyorum. Erzurum faklı bir kent. Kalacağınız kısa süre içerisinde doya doya dolaşmanızı, Erzurum`u tanımanızı dilerim. Oyunların beş yıldızı var, bu beş yıldız beş kıtanın buluştuğu oyunlar manzumesi. Burada barış, kardeşlik, sevgi, coşku ve heyecan var. İnanıyorum ki kış oyunlarıyla kış olimpiyatlarının takipçisi olacağız. Erzurum`a bu yakışır. Yakışanı da gerçekleştireceğiz. Durmayacağız ve emin adımlarla yarınlara yürüyeceğiz" diye konuştu.

Organizasyon Komitesi Başkanı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Türkiye`nin geçmiş dönemde de pekçok uluslararası etkinliği başarıyla yaptığını, bu başarıyı Erzurum`da daha da yukarı çekeceklerini söyledi. Özak, "Türkiye her alanda olduğu kendisine olan güveni boşa çıkarmadı. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız oyunlara büyük destek verdi. Erzurum dünyanın büyük bir kış sporları merkezlerinden biridir. Türkiye`nin kış sporlarındaki en büyük organizasyon olan kış oyunları, kış sporları adına bir milattır. Bu doğrultuda atılan kış oyunlarının başarılı geçeceğine inanıyor ve tüm sporculara başarı diliyorum" dedi.

FISU Başkanı George Killian`ın da konuşma yaptığı törenin devamında FISU bayrağı sporcular tarafından göndere çekildi. Tuğba Daşdemir tarafından okunan sporcu andının ardından Milli Voleybolcu Neslihan Darnel, Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Milli Güreşçi Selçuk Çebi ve Milli Okçu Gizem Gelişmen meşaleleri yaktılar. Selçuklu Devleti`nin sembollerinden Çiftbaşlı Kartal maketinin çelik halatlarla stadyum üzerinden uçurulmasının ardından stadyumun dört bir tarafından atlı ciritler tören alanına girdi. Büyük alkış alan atlı ciritlerin peşinden Anadolu Ateşi`nin dans gösterisi coşkuyu doruğa çıkardı. Tasavvufi aşkın ve hoşgörünün önemli isimlerinden Hz. Mevlana ile Şems arasındaki dostluğu anlatan sema gösterisi ise gecenin en dikkat çeken görsel ziyafetlerinden biriydi. Stadyum üzerinden yapılan sema gösterisi uzun süre alkış aldı. Törenin sonuna doğru sahne alan şarkıcı Kenan Doğulu`nun parçaları ile binlerce kişi dans etti. Uzun süre patlayan hava fişekler ise geceye ayrı bir renk kattı.

 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli