G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

GÜÇLÜ OLAN DESTEKLENECEK!

GÜÇLÜ OLAN DESTEKLENECEK!

AK Parti ile MHP arasında ?Milli Mutabakat Komisyonu´ adı altında yürütülen ittifak görüşmelerinin ikincisi tamamlandı.

 

 

AK Parti ve MHP´li komisyon üyelerinin?yerelde sahada ittifak modeli´ üzerinde uzlaştıkları ileri sürüldü. Bu formül üzerine uzlaşma sağlandığı taktirde  en güçlü olan partinin belediye başkan adayı  o il ve ilçede desteklenecek.

AK Parti ile MHP arasında ?Milli Mutabakat Komisyonu´ adı altında yürütülen ittifak görüşmelerine devam ediliyor. MHP´nin talep ettiği seçim barajının düşürülmesi  için de formül bulunurken, yüzde 10 seçim barajını koruyan bu formülde, iki parti arasında varılacak uzlaşmaya göre 6 ya da 8´den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılarak MHP´nin önü açılacak.

BELEDİYE SEÇİMLERİNDE TAM İTTİFAK

AK Parti ve MHP´ye yakın kaynaklarından alınan bilgilere göre , komisyon üyelerinin masasında ?yerelde sahada ittifak modeli´nin bulunduğu belirtildi. Bu modelin ana omurgasını mevcut belediye başkanlıklarını koruması olduğu ileri sürüldü.

MEVCUT BELEDİYE BAŞKANLIKLARI YERLERİ KORUYOR 

Bu modelin ana merkezinde ise ´her iki partinin de mevcut belediye başkanlıklarını koruması, AK Parti ve MHP´ye ait olmayan bölgelerde ise ittifak yapılması´ yatıyor. Formülün yasalaşması durumunda CHP ve HDP´ye ait belediyelerin bulunduğu bölgelerde de AK Parti ile MHP, o bölgedeki iki partiden en çok hangi partinin oy potansiyeli varsa, o partinin desteklenmesi gündeme getirilebilecek.

ÜST ÇATI KURULUCAK

Hürriyet´ten Turan Yılmaz´ın aktardığına göre, iki parti arasında MHP´nin önerisi doğrultusunda, üst çatı başlığı altında ittifak yapan partilerin adlarının yazılacağı modelde önemli ölçüde uzlaşma sağlandığı vurgulanırken, kulislerde ise ?barajlı daraltılmış bölge´ formülü konuşuluyor.

BAZI İLLER SEÇİM BÖLGESİNE AYRILACAK

AK Parti kulislerinde konuşulan ve yüzde 10 seçim barajını koruyan bu formülde, iki parti arasında varılacak uzlaşmaya göre 6 ya da 8´den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılacak.

KOMİSYON ÜYELERİ KİM?

İttifak komisyonunda AK Parti´den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, MHP´den ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ile İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor.



Anahtar Kelimeler: GÜÇLÜ OLAN DESTEKLENECEK
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı