G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

HZ. MEVLANA`NIN 738. VUSLAT YILDÖNÜMÜ ANILDI

HZ. MEVLANA`NIN 738. VUSLAT YILDÖNÜMÜ ANILDI

HZ. MEVLANA`NIN 738. VUSLAT YILDÖNÜMÜ ANILDI

 HZ. MEVLANA`NIN 738. VUSLAT YILDÖNÜMÜ ANILDI

Hz. Mevlana`nın 738. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) töreni, geniş bir katılımla gerçekleşti.
Mevlana Kültür Merkezi`nde düzenlenen törene, Ürdün Başbakanı Awn Khasawneh, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Eğemen Bağış, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Türk Tasavvuf Müziği Korosu eşliğinde koro şefi Ahmet Özhan`ın Türk Tasavvuf Müziği`nden eserler seslendirmesiyle başladı. Daha sonra konuşmalara geçildi.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Hz. Mevlana`nın 738. Vuslat Yıldönümü programlarını bugün tamamlıyoruz. 10 gün içerisinde 147 programla binlerce misafirimizi Konya`da ağırladık. Burada yapılan sema programlarına katılan davetli sayısı 1 milyonu geçti. Bu insanları burada bir araya getirenin sevgi olduğunu görüyoruz. Hz.Mevlana `ayırmak için değil, birleştirmek için geldik` buyuruyor" dedi.Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, vicdan azabı çekmemek için her insanın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Gerçek sevgiye kavuşma günü olan bugün de bütün insanlığın sorunlarının çözülmesini diliyorum" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İnsanlar vardır; onların eserlerine, hayat akışına, gönül dünyasına girdiğiniz zaman bütün insanlığın ortak vicdanına girmiş olursunuz. Onlar tarihi öylesine aydınlatır ki. Hz. Mevlana zirve insanlardan biriydi. Bütün insanlığın ilgilendiği kadim soruları kendisine soran, onlarla hesaplaşan ve insanoğlunun var oluşuna yepyeni bir anlam kazandıran Hz. Mevlana. Hz. Mevlana`nın eserlerinde karşılık bulursunuz. Hz. Mevlana bütün insanlığı temsil ediyorcasına o aşkla yandı,o aşkla olgunlaştı. Gerçek bir insan, bütün bir insanlığın varoluşunu anlamlaştırmak için kendisine döner hesap verir, çile çeker ve yeni bir anlam kazandırır insanlığa. Şeb-i Arus budur. Ölümü bir vuslat olarak karşılamak, yok oluşa bir mahremiyettir. Hz. Mevlana asırları aşan bir şahsiyettir. Bugün aramızda maalesef Başbakanımız bulunamıyor. Aramızda bir başka Başbakan var. Mevlana aşığı bir Başbakan aramızda. Kendisine teşekkür borçluyuz. Yaptığı ilk ziyaretlerden biri Konya oldu. Bana Hz. Mevlana`nınaşığı olduğunu söylemişti. Balkanlar`da, Rumeli`de nereye giderseniz gidin, `bizim aslımız bir şekilde Konya`ya dayanır` derler. Biz her yerde barışı gerçekleştirmek istiyorsak, aldığımız ilham Hz. Mevlana`nın 7 öğüdündendir. Kim ne yaparsa yapsın, Mevlana`nın bu öğüdü ile her yerde barış gerçekleşecektir" dedi.
"ONU HAKİKATE GÖTÜREN YOL PEYGAMBERİN YOLUDUR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Hz. Mevlana gibi değerlerin dünyaya bin yılda bir geldiğini ifade ederek, "Bu gecenin adı Şeb-i Arus. Buraya gelirken şunu düşündüm; ölüm gününe düğün gecesi derken insanlığa nasıl bir ders veriyordu. Günümüz insanını ürküten ölüm, nasıl düğün gecesine dönüşüyordu. Bunu söylerken hayatı seven, ölmeyecekmiş gibi dünya için çalışmış bir insandan bahsediyoruz. Mesele sevmektir. Hz. Mevlana şöyle der, `Dünyada sevgiye dair ne varsa ben oradayım, savaş varsa ben orada
yokum.` Hz. Mevlana`nın ölümle barışık olmasının sebebi de sevgidir. Mevlana aşktır, İslam`dır, İslam`a aittir. Onu hakikate götüren yol, Peygamber`in yoludur. Mevlana`yı evrensel yapan, onun mesajlarını evrensel kılan beslendiği kaynaktır, yani İslam`dır. Hz. Mevlana, sözlerine ve hayatlarına riya karıştırmayıp, göründükleri gibi oldular. Mevlana gibi bir değere sahip olmak, gündüzle gecenin farkı gibidir. Hz. Mevlana bize insan olma kılavuzu olmayı armağan etmiştir. Hz. Mevlana şöyle der; `Düşünceözgürlüğü kutsaldır, sorgulanamaz. Düşünceler latiftir.` Mevlana`dan bahsederken geçmişimizi konuştuğumuzdan zannetmeyin. Aynı referansları kullananların dili ortaktır" ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı