G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

İŞTE TARİHİ YAPIYA İHANET EDENLERİN LİSTESİ

İŞTE TARİHİ YAPIYA İHANET EDENLERİN LİSTESİ

İŞTE TARİHİ YAPIYA İHANET EDENLERİN LİSTESİ

Erzurum'un sembolü olan bu muhteşem esere bizler Erzurumlular olarak gerektiği gibi sahip çıkamadık. Bu önemli tarihi mirasımızı nasıl tahrip ettiğimizi Erzurum Valimiz Sayın Dr. Ahmet ALTIPARMAK ve bir dizi ziyaretler yapmak için Erzurum'a gelen Vakıflar genel müdürü Sayın Adnan ERTEM ile minareli medreseye yaptıkları gezi ve incelemede çekilen fotoğraflar net bir şekilde ortaya koydu.

Dönem dönem değişik amaçlar için kullanılan çifte minareli medresenin ne zaman tarihi misyonuna uygun kullanılacağı Erzurum kamuoyu tarafından merak edilmeye devam ediyor.

Restorasyonu bir nevi yılan hikâyesine dönen tarihi medrese bizimde sizlerle paylaştığımız Sayın ALTIPARMAKIN tarihi yapıyı inceleme anını gösteren resimde de görüleceği üzere zemin kaymasına bağlı çökme tehlikesi yaşıyor.

Bu güne kadar medresede ki tahribatı halka göstermek için bu kadar açık ve şeffaf resim paylaşılmamıştı.

Yaklaşık sekiz asırlık bu şaheserin en son Osmanlı hükümdarı IV. Murat tarafından kapsamlı bir tadilattan geçirildiğini biliyoruz. Son dönemde de 2011 yılında başlayan restorasyonun ağır aksak ilerlediğine şahit oluyoruz.

İŞTE TARİHİ YAPIYA İHANET EDENLERİN LİSTESİ

       Medresenin ve iç kısımda bulunan kümbetin giriş kapıları başta olmak üzere; medrese mimarisinde yer alan önemli ve değerli parçalar, Rusların Erzurum'u işgali dönemlerinde Ruslar tarafından yerlerinden sökülerek Rusya'ya götürülmüştür. Sökülen bu parçalar Leningrad müzesinde sergilenmektedir.

          Erzurum Ak Parti Milletvekili Muhyettin AKSAK'IN Yakutiye belediye başkanlığı döneminde yandaşları tarafından bir dönem Çayhane, Keyfhane, Kahvehane olarak işletilmiş bu tarihi mirasa sekiz asırdır yapılan en kötü muameleden birisi olmuş ve Erzurum halkının hafızasında ki yerini hep korumuş ve koruyacaktır.

          Bir dönem Erzurum kurtarıcılarının kokteyl ve misafir ağırlama mekânı haline gelmiş bu dönemlerde de tarihi miras önemli tahribatlar yaşamıştır. Erzurum'u kurtaracağını iddia edenler bırakın Erzurum'u kendilerini dahi kurtaramamış şehrin siyasi, sosyal, kültürel, ticari alanlarından silinip gitmişlerdir.

          Bir dönem etrafı içki içenlerin, esrar, bali çekenlerin mekanı haline gelmiş, dış cepheye bakıldığında bu tahribat rahatlıkla görülecektir.

          Son dönemde Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet KÜÇÜKLER tarafından tarihi medresenin altına dev ve modern bir tuvalet yapılmış Dünya da benzeri görülmeyen bir saygısızlığa imza atılmıştır. Yapılan bu dev ve modern tuvaletle Erzurumluya ve tüm dünyaya alın bu şaheserin içine edin mesajı verilmiştir.

          Yine Küçükler döneminde tarihi medresenin etrafına park yapılması gerekirken Tebrizkapı sanat çarşısı yapılmış ve tarihi medresenin etrafında dev iş makinaları çalıştırılarak tahribatın daha da artması hızlandırılmıştır.

 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 17.2 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı