G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Koalisyon için 45 günlük süreç başladı

Koalisyon için 45 günlük süreç başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanlık Divanı kurulur kurulmaz hükümeti kurma görevini Davutoğlu´na verdi, muhalefetin ?süreci oyalıyor´ eleştirilerini de boşa çıkardı. 45 günlük koalisyon maratonu öncesi Davutoğlu´nun masasında iki seçenek var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanlık Divanı´nın oluşturulmasının hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nu, 63. Hükümeti kurmakla görevlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanlık Divanı´nın oluşumunun üzerinden saatler geçmeden görevlendirmeyi gerçekleştirerek, ?süreci oyaladığı? eleştirilerini boşa çıkardı.

Heyetlerle toplantı yapıldı

Saat 15´te toplanan TBMM Genel Kurulu´nda yaşanan tartışma nedeniyle Meclis Başkanlık Divanı için partilerin bildirdiği isimler saat 15.30´da okunabildi. Başbakan Davutoğlu da, haftalık olağan görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan hükümeti kurma görevini de aldı. Davutoğlu, hükümeti kurma görevini almadan önce , önceki gün Çankaya Köşkü´nde önce CHP´ye gidecek heyet, ardından da MHP´ye gidecek heyetle ayrı ayrı toplantı yaptı. Toplantılarda her iki partiyle yapılacak görüşmelerde ortak noktalar ve ayrışılan hususlar ortaya kondu.

Kurmaylarla süreci görüştü

Başbakan Davutoğlu´nun toplantılarında yapılan son kamuoyu araştırmaları da masaya yatırıldı. Haziran ayı sonunda yapılan son araştırmalarda, parti tabanının CHP´yle bir koalisyona yüzde 20 oranında bir destek verdiğinin ortaya konduğu öğrenildi. Dolayısıyla parti yönetiminde de MHP´yle koalisyon yapılabileceği ihtimali güçlendi. İzlenecek yol ve yöntem, MHP lideri Devlet Bahçeli´nin tavrına göre şekillendirilecek.

İlk turda genel sonra detay

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı´ndan görevi aldıktan sonra liderler turuna Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Ziyaretlerin pazartesi gününe sarkmasında Davutoğlu´nun bugün Bosna Hersek´e yapacağı ziyaretin etkili olduğu belirtildi. Başbakan, ilk turda genel koalisyon yaklaşımını almak üzere gerçekleştirdikten sonra parti yetkili organlarında durum değerlendirmesi yapacak. Hangi partiyle yakınlık kurulabileceği ortaya konduktan sonra ardından ikinci tur görüşmelere geçecek. İkinci tur görüşmelerin Ramazan Bayramı´ndan sonra yapılması bekleniyor.

23 AĞUSTOS SON GÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın görevlendirmesiyle 45 günlük takvim işlemeye başladı. 23 Ağustos 2015´e kadar bir koalisyon hükümeti kurulamazsa erken seçim zorunlu hale gelecek. Bu durumda seçimler 29 Kasım´da yapılacak. Seçim hükümetinde tüm partilerden temsili oranında bakanlık ataması yapılacak. İkinci bir seçenek ise AK Parti´nin kuracağı ve MHP´nin dışarıdan destek vereceği azınlık hükümetiyle seçime gidilmesi olacak.

Star



  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli