G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Maliyeciler de Trafik Cezalarından Bezdi!

Maliyeciler de Trafik Cezalarından Bezdi!

Maliyeciler de Trafik Cezalarından Bezdi!

Kameralı trafik kontrol sistemi ile birlikte trafik cezalarında büyük artış yaşandı. Vatandaşlar Maliye'yi şikâyet yağmuruna tutarken diğer yandan da Sulh Ceza Mahkemeleri'ne itirazda bulunuyor. Maliye ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile İstanbul'da başlatılan Trafik Elektronik Denetim Sistemi'nin (TEDES) ülke geneline yaygınlaşması ile birlikte daha fazla ceza makbuzu kesilmesi bekleniyor.

MİLLETVEKİLİ, POLİS DE VAR
Trafik ceza makbuzları yağmur gibi gelmesinin ardından cezalara itiraz etmek için adliyenin yolunun tutanlar arasında milletvekili, polis, üst düzey bürokratlar da bulunuyor. Ceza makbuzlarından hem korna hem de yatay park cezaları çıktı. Çok sayıda vatandaşın aracına, "gereksiz ve huzur bozucu şekilde korna çaldıkları, araçlarını yatay park ettikleri" gerekçesiyle 77 liralık ceza yazıldı. Yatay park eden araç sürücülerine Trafik Yasası'nın 61. maddesine göre "Tespit edilen şeklin dışında park etmek" hükmü uygulandı.

PLAKAYA CEZA BAŞI ÇEKTİ
Emniyet verilerine göre, trafikte yılın 11 ayında yaklaşık 1 milyar 800 bin lira ceza kesildi. Geçen yıl toplam trafik cezası miktarı 1 milyar 510 milyon lira olmuştu. Cezaların yaklaşık 5 milyonu sürücüye, 5.5 milyonu da plakaya yazıldı. Ocak-Ekim döneminde yapılan denetimlerde 10 milyon 85 bin sürücünün kural ihlali yaptığı tespit edildi. Cezalar konusunda tepkileri değerlendiren Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Cezalardaki artışın Bakanlıkla ilgisi yok. Bütçeye kaynak sağlama ihtiyacından kaynaklandığı yolundaki iddialar doğruyu yansıtmıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü trafik alanında büyük yatırım yaptı. Her köşe başına kameralar yerleştirildi. Yüksek miktarlı teknoloji yatırımı yapınca ödenekleri yetmiyor. Bu sefer de cezalara yükleniyorlar. Biz bile ceza yiyeceğiz diye Ankara'da bizler bile araba kullanmaktan korkar olduk. Birçok arkadaşımız işe aracıyla gelmiyor" yorumunu yaptı.

'DEĞERLEME'YE ZAM YOK
Maliye yetkilileri, açıklanan ekim enflasyonuyla 2014 yılı için yüzde 3.93 olarak belirlenen "yeniden değerleme oranı"nda ilave zamma ihtiyaç bulunmadığını, bu artış yetkisinin 2014'te kullanılmasını beklemediklerini ifade etti.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 16.3 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 13.1 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu