G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

MEHMET ALİ ŞAHİN SÖZÜNÜ TUTTU

MEHMET ALİ ŞAHİN SÖZÜNÜ TUTTU

MEHMET ALİ ŞAHİN SÖZÜNÜ TUTTU

MEHMET ALİ ŞAHİN SÖZÜNÜ TUTTU 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Erzurum ziyareti sırasında gezdiği tarihi Erzurum Kongre binasını Milli Saraylar statüsüne aldırdı. Vali Sebahattin Öztürk?ün de katıldığı bir törenle protokol imzalandı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Erzurum ve Sivas Kongre binalarının TBMM`ye devrini öngören protokollerin imza töreninde bu iki binanın Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından restore edileceğini açıkladı. Erzurum Kongresi binası ile Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasının TBMM`ye bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığa`na devrini içeren protokol dün TBMM Divan Salonu`nda imzalandı. Protokollere TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve Sivas Valisi Ali Kolat imza attı. Protokol imza törenine Erzurum ve Sivas milletvekilleri de katıldı.

?YEPYENİ UFUKLAR AÇTI?

İmza töreninde bir konuşma yapan Meclis Başkanı Şahin, protokollerin Erzurum ve Sivas Kongre binalarının restorasyonu ile devir ve işletmelerini içerdiğini söyledi. Erzurum ve Sivas kongrelerinin, bağımsızlık mücadelesine damgasını vuran, Türk milletinin ufkunda yepyeni ufuklar açan iki önemli toplantı olduğunu ifade eden Şahin, bu kongrelerin Cumhuriyet`e giden yolda iki önemli köşe taşı olduğunu belirtti. Bu kongrelerin yapıldığı binaların, geçen yıllar içinde oldukça yıprandığını dile getiren Şahin, kapsamlı bir restorasyona ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

?MECLİSİMİZ SAHİP ÇIKACAK?

Erzurum Kongresi binasının 1960, Sivas Kongresi binasının ise 1984 yılından bu yana müze olarak kullanıldığını anlatan Şahin, bu binaların Milli Saraylar Daire Başkanlığı`na devrinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü`nce kabul edildiğini kaydederek, restorasyon ve onarım işinin Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından Valilikler ve iki şehrin ilgili kurumlarıyla işbirliği içinde yapılacağını anlattı. Şahin, "Milletimizin emaneti olan bu yapılara Meclisimiz sahip çıkmaktadır. Bu binaları gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.  Protokol imza törenine katılan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Kongresi`nin yıldönümü olan 4 Eylül`ün bayram ilan edilmesi konusunda bir kanun teklifi verdiğini hatırlatarak, Şahin`den teklife destek vermesini istedi. Mustafa Kemal`in 108 gün Sivas`ta kaldığını belirten Özdemir, Sivas`ın 108 gün boyunca başkentlik yaptığını anlattı. Şahin ise bu teklifin kabul edilmesi halinde Erzurum`un da aynı şeyi isteyeceğini söyledi. Sivas`tan bir sivil toplum örgütünün aynı doğrultudaki talebini içeren bir mektubun kendisine ulaştığını anlatan Şahin, kendisinin de cevaben bir yazı yazdığını söyledi. Bunun TBMM`nin takdirinde olduğunu kaydeden Şahin, "Benim oy kullanma hakkım yok. Siz böyle bir talepte bulunmakta haklısınız. Bunu bir değerlendirelim" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı