G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Özel Güvenlikçilere ´Polis Yetkisi´ Geliyor

Özel Güvenlikçilere ´Polis Yetkisi´ Geliyor

Özel güvenliklere, ´´trafik düzenleme görevi´´ gibi geniş yetkilerin tanınmasını öngören yasa taslağı yeni bir tartışma başlattı.

Hukukçular, hukuk devletinde güvenliğin kolluk kuvvetleri aracılığıyla sağlanması gerektiğini, söz konusu düzenleme ile devletin güvenliği sağlama yetkisini ´´özelleştirdiği´´ eleştirisinde bulundular.

 

İçişleri Bakanlığı, ´´Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarı Taslağını´´ ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açtı. Kanun taslağında, özel güvenlik görevlilerine ´´polisin yetkisine´´ benzer yetkiler tanındı. Yasa taslağına göre, özel güvenlik görevlilerin, üst ve eşyalara ilişkin elektronik cihazla kontrol etme yetkisinin yanı sıra, kimlik kontrolü, araçlara ait trafik belgelerini kontrol etmeye de yetkili olacak. Görevliler, ayrıca mahsus olmayan görev alanında trafiği düzenleme de yetkileri de bulunacak. 

NURETTİN CANİKLİ: ÇALIŞMA VAR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ?Özel güvenlikle ilgili bir taslak, bir çalışma var. Taslak aşamasında; ilgili bakanlıklara görüşe gönderilmiş durumda. Şu anda taslakta yer alan hususların henüz netleşmesi gerçekleşmediği için bu konuda şu şekilde olacak diye netleştirme imkanımız yok. Ancak tasarı haline geldikten sonra. Haberlerde yer alanlar sadece görüş. İlgili kurumlardan görüş alındıktan sonra nihai şekli verilecek. Daha sonra Bakanlar Kurulu´nda görüşüldükten sonra TBMM´ye sevk edilecek? dedi.

Taslakla ilgili olarak hukukçular ise özetle şu değerlendirmelerde bulundular:

GÜVENLİK ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: ?Devletin asli görevleri içinde güvenliği sağlaması vardır. Özel güvenlik birimlerinin yetkilerinin artırılması onların polisin yerine geçmesi anlamına gelir. Bu da devletin asli görevi olan güvenliği sağlama görevinin özelleştirilmesi sonucunu doğurur. Bir özel güvenlik görevlisi elle üst araması yapabilir, ehliyet sorabilir hale gelirse artık kendisi fiilen devletin polisi haline getirilmiş olur. Bugünden tahmin edebileceğimiz çok sayıda keyfi uygulamaya yol açabilir. Kanunda ne yazarsa yazsın, istihdam edilenlerin bir kısmının bu göreve uyun olmayacağını peşinen varsayabiliriz. Neticede devletin polisi olmanın ağırlığını, sorumluluğunu, ciddiyetini taşımayan kişilerin taslakta yazan yetkilerle donatılması, devletin varlığını vatandaşa sorgulatır hale gelir.

T.C. VATANDAŞI OLMA ŞARTI KALDIRILIYOR

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Yapılmak istenen değişiklikle özel güvenlik görevlilerine kişilerin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını elektronik cihazlarla kontrol etme; imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme; araçlara ait trafik belgelerini kontrol etme gibi yeni yetkiler veriliyor. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinde aranacak şartlar arasında yer alan ?Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma´ şartı da kaldırılıyor. Silahsız özel güvenlik görevlisi olacaklar için en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul, silahlı özel güvenlik görevlisi olacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak yeterli sayılıyor. Taslak ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dahi olmayan ilköğretim mezunu ve lise mezunları, özel şirketlerden aldıkları eğitim ile neredeyse genel kolluk kuvvetleri kadar, hatta onun da üstünde hak ve yetkilerle donatılmak isteniyor. Bir hukuk devletinde temel hak ve özgürlüklere bu şekilde müdahale imkanı getiren ve idareyi kontrol sahibi kılan bu düzenleme kabul edilemez.

HUKUK DEVLETİNDE GÜVENLİĞİ KOLLUK SAĞLAR

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz: Özel güvenlikçiler ve uygulamaları tartışma konusu iken özel güvenlik şirketlerine bağlı özel güvenlik mensuplarına polis veya jandarma yetkisi verilmesi bir çok hukuksuzluğa neden olacaktır. Hukuk devletinde güvenlik devletin kolluk kuvvetleri tarafından yerine getirilir. Kolluk kuvvetlerinin yetki ve yükümlülükleri kanunla düzenlenmiştir. Kolluk kuvvetleri dışında başkaca özel sertifika almış şahıslara bu yetkiler verildiği taktirde hukuk devletinden bahsedilemez. İçinde bir çok tehlikeyi barından bu yasa tasarısından mutlak suretle dönülmesi gerekir.

Hürriyet



Kenan Biliz Nasıl para Tahsil Ediyordu?

Kenan Biliz Nasıl para Tahsil Ediyordu?

Palandöken´de turizm zirvesi

Kafe 25´te düzenlenen toplantıda kış sezonu ve şehrin turizmi masaya yatırıldı

Başkan Sekmen Büyükşehir´in faaliyetlerini anlattı

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen,?Türkiye´yi nihai hedefimiz 2023´e taşıyacak olan partimiz, ileri demokrasi, insani kalkınma, güçlü ekonomi ve öncü ülke hedeflerini tek tek hayata geçirerek yirmi birinci asra AK mührünü vurmuştur´´ dedi.

5 sınav mercek altına alındı

FETÖ´cü Jandarma Yüzbaşı C.Ç.´nin itirafları sonrasında yüz binlerce kişiyi etkileyecek 5 sınav daha mercek altına alındı.

Başkan Orhan Aziziye İlçe Danışma Meclisi´nde çalışmalarını anlattı:

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, AK Parti Aziziye İlçe Danışma Meclisi´nde çalışmalarını ve projelerini paylaştı.

Emeklilerin Ocak zamları netleşmeye başladı

13 milyon emeklinin Ocak zamları netleşmeye başladı. Zam oranı 3 Ocak´ta Türkiye İstatistik Kurumu´nun enflasyon verilerinin açıklamasıyla belli olacak.

35 İl´de FETÖ Operasyonu

İstanbul Emniyeti´nde görev yapan, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 166 kişinin yakalanması için 35 ilde eş zamanlı operasyon başlatıldı.

Sınavsız Memur alımları başladı

KPSS´siz Memur alımları başladı.Bu kurumlara başvurmak için en az lise mezunu olmak yeterli.Alımlar ne zaman yapılacak ? tüm ayrıntılarıyla Anadoluhaber´de

HSYK´da yeni ihraçlar kimler ihraç edildi ?

15 Temmuz´dan bu yana ihraç edilen hakim ve savcı sayısı 3 bin 456 oldu.HSYK Genel Kurulu, FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan 66 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti.

Memurların beklediği haber maaşlar belli oldu

Yüzde 3 toplu sözleşme zammıyla maaşlar 79 ile 285 lira arasında artacak. Ayrıca enflasyon farkı ihtimali de var.

Öztürk Akkök; Herkesi Görevinin Gereğini Yapmaya Davet Etti

Öztürk Akkök; Herkesi Görevinin Gereğini Yapmaya Davet Etti

Emekli olmak isteyenleri ilgilendiriyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası geçtiğimiz günlerde yüz binlerce prim borçlusunu emekli edebilecek ´Krediyle Emeklilik Protokolü´nü imzaladı. Borçlu vatandaşlara emeklilik imkanı getiren düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Ekim.

2.El Telefon alırken Dikkat !

İkinci El Telefon alacaklar Dikkat ! İkinci el telefonlarda FETÖ tehlikesinin olduğu ortaya çıktı.

Bakan Albayrak´tan Çağrı merkezi müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2 bin 400 kişiye istihdam sağlayacak olan 9 çağrı merkezinin ekim ayından sonra iki ay içinde açılacağı müjdesini verdi.

  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli