G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

SENARYO DANIŞMA MERKEZİ KURULDU

SENARYO DANIŞMA MERKEZİ KURULDU

SENARYO DANIŞMA MERKEZİ KURULDU

SENARYO DANIŞMA MERKEZİ KURULDU

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk film ve dizilerinde sağlık konularında yapılan yanlışların ortadan kaldırılması ve sağlık içerikli mesajların diziler aracılığıyla verilmesi için ?Senaryo Danışma Merkezi? kurduklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM kulisindeki sohbetinde, dizi yapımcıları ve senaristlerle yaptığı toplantıdan sonra, ciddi film şirketlerinin ?Senaryo Danışma Merkezi?ni arayarak hizmet aldığını söyledi. Akdağ, bu hizmetin bir dizi filmde böbrek nakli sahnesini izlerken aklına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

 ?İki yıl önce bir dizi seyrettim. Bir organ nakli yapacaklar. Güya bir çocuğu kaçırmışlar, ondan organ nakledecekler. Bir odada organı birinden alıp öbürüne takacaklar. O kadar saçma ki. Organ nakli öncesinde bir dizi işlem yapılır, o kadar kolay mı? O zaman aklıma geldi, böyle bir hizmet vermek. Eskiden senaryolarda inanılmaz hatalar oluyordu. Bir hekim olarak onu seyrettiğiniz zaman gülüyordunuz.?

?KIZAMIK VAKASI GÖRÜLMÜYOR?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son dönemde yaptıkları kapsamlı kızamık aşılama programı sayesinde artık Tükiye`de kızamık vakasının görülmediğini ifade etti. Bakan Akdağ, "Türkiye`ye artık Avrupa`dan kızamık bulaşıyor, bu noktaya kadar geldik." dedi. Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı Eylem Planı, 2011- 2014 tanıtımı düzenlenen toplantıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanından pek çok paydaşın bir araya gelerek hazırladığı "Türkiye Diyabet Önleme Kontrol Programı" nın önemli hedefleri olduğunu belirtti. Sağlıkta dönüşüm programında son 8 yıl içinde Türkiye`nin sağlık yapısında önemli değişiklikler olduğunu aktaran Bakan Akdağ, bu durumun farklı tehlikelerin görülmesi ve önleminin alınması anlamında büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. 8 yıl önce Türkiye`nin yüksek anne ve bebek ölüm hızı, aşılama programlarındaki sıkıntılarla baş etmeye çalıştığını hatırlatan Bakan Akdağ, "Şimdi bütün toplum için bu salonda bulunan değerli arkadaşlarım dahil olmak üzere yeni tehlikelerle ve tehditlerle ilgilenme zamanı geldi. Hem kendimizi hem toplum bu tehditlerden ve risklerden korumaya yoğunlaşmanın zamanı" şeklinde konuştu.

?GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZDE 7?

İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı`nın 1998 yılında yaptığı bir araştırmada 20 yaş üzerinde diyabet görülme sıklığının yüzde 7 olarak tespit edildiğini aktaran Bakan Akdağ, bu rakamın son yapılan araştırmada yüzde 13`lere kadar yükseldiğini ortaya çıkardığına dikkat çekti. Yaşam biçimleri ile ilgili sıkıntıların olduğunu anlatan Bakan Akdağ, salondaki katılımcıları kast ederek 3`de 1`inin normal kiloda olmadığını söyledi. Kendisinin de tıp biliminin kıstaslarına göre `kilolu` kapsamına girdiğini anlatan Bakan Akdağ, normal kiloya dönmek için kendine bir hedef koyduğunu anlattı. Bakan Akdağ, "Gençliğimde çok spor yaptım ama son 8 sene bu hususta biraz, vakitsizlik diyerek kendimizi aldatmayalım, ihmalde bulunduk. Milletvekilliğine başladığımda 72 kiloydum, şimdi 80 kiloyum. Meşhur bir formül var. Bu formülle baktığımızda ben kilolu bir bireyim ve şişman olmamak için gayret ediyorum. Önümüze de bir hedef koydum. Madem topluma kilolarını atmayla ilgili bir hedef koyuyorsunuz buna sizin de uymanız gerecektir. Son 4 ay içinde 4 kilo verdim ama 10 kilo daha vermem lazım" dedi.

 

 

 

 

 

 

?VATANDAŞLARA İŞ DÜŞÜYOR?

Diyabetin genetik bir yönünün olduğunu ancak hareketsizlik ve uygun olmayan beslenmenin bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, bakanlık olarak bu hastalığın farkındalığının artırılması için çalışmalar yürüteceklerini, ancak vatandaşların da bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini anlattı. Konuşmasından kızamık hastalığının Türkiye`deki durumuna değinen Bakan Akdağ, son yıllarda yapılan kapsamlı aşılama çalışmaları sayesinde artık kızamık virüsünün Türkiye`de görülmediğini söyledi. Avrupa`dan Türkiye`ye kızamık bulaşmasından çok korktuklarını aktaran Bakan Akdağ, en sonunda bu korkularının gerçekleştiğini söyledi. Akdağ şöyle konuştu "Nihayet Avrupa`dan tek tük de olsa Türkiye`ye kızamık bulaştırma vakaları gelmeye başladı. İstanbul`da küçük bir grupta yurt dışından gelen kişinin bulaştırmasıyla kaynaklanan on civarında vakalar oluştu. Bunlar çocuk vakaları değil yetişkin vakalar. Bizim dönemimizden önce aşılanması gereken ama muhtemelen aşılanmamış vakarlar. Çocuk yaşta şu anda bir kızamık vakası bulunmuyor. Buna karşı tedbirlerimizi alıyoruz" dedi. Herhangi bir biçimde kızamık hastası kişilerle temas etmiş kişilerin mutlaka bir an önce doktor kontrolüne gelmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Akdağ, "Türkiye`ye Avrupa`da kızamık bulaşıyor. Bu noktaya geldik. Böylesine mükemmel bir aşılama kampanyası geçirdik" ifadelerini kullandı. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli