G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

SICAKLARDA ISIRIKLARA DİKKAT

SICAKLARDA ISIRIKLARA DİKKAT

SICAKLARDA ISIRIKLARA DİKKAT

SICAKLARDA ISIRIKLARA DİKKAT
Sıcak havalarla birlikte baş gösteren kene ısırma riskine karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.

Uzmanlar, sıcak havalarla birlikte baş gösteren kene ısırması riskine karşı vatandaşları, dikkatli olmaları konusunda uyardılar. Yaz ayları ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kene ısırmasının daha çok ormanlık alanlara pikniklere gidenler ile tarlada çalışanlarda görüldüğünü beliren Uzmanlar, "KKKA Hastalığı, Hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan ve erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşan bir hastalıktır. Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, ışıktan etkilenme ve bunların yanında kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, duygu-durum değişikliklerinin olup olmadığı yönünde kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir" dediler.

Uzmanlar, bazen bu tür belirtilerin yanı sıra kene tarafından ısırılan yerin şişebileceğini, bazen de hiçbir belirti olmayabileceğini sözlerine eklediler. Uzmanlar, kenenin elle çekilerek çıkarılmasının çok riskli olduğunu ve ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkabileceğini belirterek şunları söylediler. "Kene vücuttan uzman kişiler tarafından çıkarılmalıdır. Ayrıca her kene Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı taşımayabilir. Taşıma kapasitesi olsa bile hepsinde virüs bulunmayabilir. Bu nedenle her kene ısırmasında panik yapılmamalıdır. Vücut fonksiyonlarında bir anormallik ya da KKKA virüsünün bulaşmasıyla ortaya çıkan belirtilerin olup olmadığı gözlemlenip, eğer belirtiler hissediliyor ise en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanların ve ormanda piknik yapanların kene ile daha sık karşılaşacağından, bu kişileri araziye çalışmaya giderken ya da pikniğe giderken, keneyi rahat görebilecekleri açık renkli ve kenenin vücuda girmesini engelleyecek giysiler giymeleri konusunda uyaran Uzmanlar, pantolon paçalarının çorapların içine konması, eve dönüldüğünde mutlaka vücudun kontrol edilmesi gerektiğini, eğer vücuda kene yapıştıysa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 11.2 ° / 4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 8.1 ° / 2.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu