G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ AMA TALEBİ REDDEDİLDİ

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ AMA TALEBİ REDDEDİLDİ

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ AMA TALEBİ REDDEDİLDİ

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ AMA TALEBİ REDDEDİLDİ 

KCK operasyonu kapsamında 21 Ocak`tan beri tutuklu bulunan BDP` li Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş`e ikinci duruşmada da tahliye çıkmadı.

Iğdır`da 21 Ocak 2010 günü jandarma tarafından sabaha karşı düzenlenen Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisine (KCK/ TM) operasyonu kapsamında gözaltına alınan BDP`li Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş`inde aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. İlk duruşmada 4 kişi tahliye olurken, Belediye başkanının da aralarında bulunduğu 7 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. `Terör Örgütü PKK Üyesi` olmak suçundan 15 yıl hapis istemi ile tutuklu yargılanan Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş`in de aralarında bulunduğu 7`si tutuklu 30 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmada, tutuklu sanıklar BDP`li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, BDP`li Belediye Meclis Üyesi Mecit Başdaş, eski Hoşhaber Belediye Başkanı Nüsret Aras, Iğdır eski BDP İl Başkanı Şebap Çelik, İsmail Tikit, Abdulbari Tenik, ile başka bir davadan tutuklu olup da dosyadan tutuksuz yargılanan Tahir Alagöz hazır bulundu.

BAŞKAN GÜNEŞ: HUKUKTAN YOKSUN BİR DOSYA

Yaklaşık 9 aydan beri tutuklu kaldığını ve siyaset oyunu ile tutuklandığını iddia eden BDP`li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, "Cezaevinde bulunduğum süre içerisinde bana gönderilen mektuplar geç ulaştırıldı. Bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bir belediye başkanı olarak yargılanmakta olduğum dosyada, kurgulu ve tertipli. Siyasi kimlikli bir fert olarak, hazırlanan komplo ile suçlanmaktayım. Bu dosya objektif bir şekilde hazırlanmadan, haksız bir şekilde suçlanılarak adalet önüne çıkarıldım. Hukuktan yoksun olan bu dosya, hukuksal değildir. Yaklaşık 9 aydan beri cezaevinde yatıyorum. Yüce adaletten tahliyemi talep ediyorum" dedi.

`KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ` 
NEDENİYLE TAHLİYE ÇIKMADI

Duruşmada sanık ve sanık avukatlarının dinlenilmesinin ardından verilen 15 dakikalık aradan sonra karar açıklandı. Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, tutuklu sanılardan Iğdır eski BDP İl Başkanı Şebap Çelik, Abdulbari Tenik ve Aziz Çam`ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına, Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş ile Hoşhaber eski Belediye Başkanı Nüsret Aras, İsmail Tikit ve Mecit Taşbaş`ın ise ise dosyadaki kuvvetli suç şüphesi gerekçesi ile tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, 2 Aralık tarihine erteledi. Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesi`nde saat 10.00`da başlayan duruşmaya, saat 10.30 sularında uçakla Erzurum`a gelen BDP`li Milletvekilleri gecikmeli olarak katıldı. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, polis nezaretinde havaalanından Adliye binasına geldi. Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, BDP`li Milletvekilleri Adliyeye girerken, görevli polislerle kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Adliyenin girişinde bulunan X-R ay cihazından direk geçmek isteyen Milletvekilleri, polis engeliyle karşılaştı. Görevli polis memuru, "Üzerinizdeki metal eşyaları yan tarafa bıraktıktan sonra geçebilirsiniz" dedi. Bunun üzerine Buldan ve Geylani Milletvekili olduklarını söylediler. Polis memuru görevini yaptığını hatırlatarak cihazdan geçtikten sonra üst araması yapması gerektiğini bildirdi. Milletvekilleri bunun üzerine üzerlerindeki metal eşyaları kutuya koyup cihazdan geçirdikten sonra kendileri de cihazdan geçti. Cihazdan geçen BDP`li Milletvekilleri, kısa süreli bir üst aramasından sonra Mahkeme salonuna geçti. BDP`li Vekiller, duruşmanın devam ettiği bir sırada izleyici olarak duruşmaya katıldılar.

BDP`Lİ BULDAN: SOMUT 
ADOMIN MAHKEMEDE BELLİ OLMASINI İSTERDİK

Duruşma çıkışı gazetecilere bir açıklama yapan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, tutumlu belediye başkanına tahliye çıkmamasını şöyle değerlendirdi: "Aslında bugün tahliye bekliyorduk doğrusu. Dün yaşanan Barış ve Demokrasi Partisi ile hükümet arasında yapılan görüşmeler doğrultusunda, diyalog ve müzakere sürecinin aslında bir şekilde başladığını düşünüyoruz. Tabi ki bunun somut adımının da bugün bu mahkemede belli olmasını isterdik doğrusu. Ama tahliye çıkmadı. Tabi yine ümidimizi yitirmiyoruz. Her zaman barış için olan umudumuz var. Bundan sonrada olacak. Diliyoruz ki bundan sonraki mahkemede arkadaşlarımız tahliye olurlar? 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı