G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

TARIMSAL SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

TARIMSAL SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

TARIMSAL SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

TARIMSAL SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü?nce ?Doğu Anadolu Bölgesi için Geliştirilen Çeşitler, Yetiştirme Teknikleri, Sorunlar ve Çözüm Önerileri? konulu eğitim semineri düzenlendi.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü 2011 yılı hizmet içi eğitim programı çerçevesinde yapılan ?Doğu Anadolu Bölgesi için Geliştirilen Çeşitler, Yetiştirme Teknikleri, Sorunlar ve Çözüm Önerileri? kursuna Ardahan, Ağrı ,Bayburt, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ile Erzurum Tarım İl Müdürlüğünden gelen ziraat mühendisleri katıldı.
Hizmet içi Eğitim Faaliyetinin açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, tohumun tarımın ilk ve en önemli girdisi olduğunu tohum seçmenin çok önemli olduğundan bahsederek enstitünün bölge için geliştirmiş olduğu sertifikalı tohumlukları kullanılmasının faydalarını anlattı.
Sertifikalı tohumların verimlerinin daha yüksek daha kaliteli kurağa daha dayanıklı olması nedeniyle çiftçilerin birim alandan daha fazla kazanmasını sağlayacağını tarım bakanlığının da sertifikalı tohumluk kullanımını desteklediğinin altını çizen Çakal, sertifikalı tohum eken çiftçilerin kazanacağını, kursa katılan tarım danışmanları ziraat mühendislerine bulundukları illerde bu konuya daha fazla önem vermeleri hususunda tavsiyelerde bulundu..
Program kapsamında ilk gün Toprak Analizi, Önemi, Numune Alma ve Sonuç Değerlendirme, Serin İklim Tahılları için Önemli Hastalıklar ve Zararlılar, Tohumluk Sertifikasyon Sistemi konularında Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Ümran Küçüközdemir, Ziraat Yük. Müh. Berrin Dumlu ve Ziraat Yük. Müh. Hafize Hasar tarafından verilerek tarla denemeleri katılımcılara gezdirildi.
Programın ikinci gününde Endüstri Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Canan Kaya tarafından Tarımın Ülke kalkınmasındaki Yeri ve Önemi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Patates Yetiştiriciliği konuları anlatıldı. Kaya, tarafından doku kültürü laboratuarı, seralar ve tarla denemeleri gezdirilerek yerinde görme fırsatı buldular. Eğitimin 3. günü Çayır - Mera ve Yem Bitkileri bölümünden Ziraat Yük. Müh. S. Emre Dumlu tarafından Baklagil ve Buğdaygil yem bitkileri konularında bilgi vererek büyük baş hayvancılığın kaba yem ihtiyacının karşılanması konusunda önemini belirti. Programın 4. gününde Yemeklik Tane Baklagiller. Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Emel Babagil ve Dr. Elif Tozlu tarafından Yemeklik Baklagiller Yetiştirme Teknikleri, Hastalık ve Zararlıları hakkında bilgi verdikten sonra program öğlenden sonra tüm araştırma bölümlerinin Bölüm Başkanları ve Enstitü Müdür Yardımcısı Abdurahman Kara?nın başkanlığında bir araya gelerek bir panel verdi. Panelde eğitim programına katılan tüm katılımcılarla birlikte Tarım ve Hayvancılık konusundaki sorunlar tartışılarak çözüm önerilerinde bulunuldu.
Programın son gününde Pasinler istasyonundaki tarla denemeleri gezdirilerek katılımcılara detaylı bilgi verildikten sonra Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal ve Enstitü Bölüm Başkanları tarafından katılımcılara sertifikaları verilerek program sona erdi.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı