G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Toplumun Vazgeçilmezleri...

Toplumun Vazgeçilmezleri...

Toplumun Vazgeçilmezleri...

Toplumun Vazgeçilmezleri...

Sözlük anlamı itibariyle işçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için meydana getirdikleri tüzel kişiliğe sahip kuruluş olarak adlandırılan sendikaların toplumun vazgeçilmez unsuru olduğunu kabul etmek gerekir.
Zira sendikal örgütlerin Türkiye genelinde milyonlarca çalışanın gözü kulağı olduğu düşünüldüğünde siyaset kurumu içinde ne denli büyük öneme sahip olduğu su götürmez bir gerçektir.
Yer yer sürekli olarak varlıkları hükümetlerce görmezden gelinmek istense de sendikalar her devirde çalışan kesimlerin sığınacak limanı olmuştur…

Siyaset sahnesinde hep var olan sendikalar hal böyle olunca ideolojilerine yakın partilerinde hep destekleyicisi olmuşlardır.
Bir anlık verilen toplu kararlarıyla tüm ülkede hayatı durdurma kabiliyetine sahip bu kuruluşlar her daim işçinin memurun hakkını savunmakla mükelleftirler.
İşçi sınıfının sermaye düzenini ortadan kaldırmak için yürüttüğü mücadelesindeki en önemli araçlarından biri, sendikalardır. Bu nedenle, burjuva devlet yapısı sendikaların özgürce çalışmasının önüne olmadık engeller çıkartmakta mahirleşmiştir. Bizim ülkemizde de, sendikaların çalışmasını alabildiğine zorlaştırmak, işçilerin özgür iradelerini kullanmalarını engellemek için çeşitli yol ve yöntemler kullanılmaktadır.
……………………………..

Bu engellerden en önemlisi, yasalar aracılığıyla çalışma hayatının kompartımanlara ayrılmasıdır. Bu türden bir ayrıştırmanın yolu da işçi sınıfının elindeki sendikanın, toplu sözleşmenin ve grevin birbirinden kopuk hâle dönüştürülmesi veya aralarındaki bağların zayıflatılmasıdır. Sendikaların kurulması ve yaşatılması, toplu sözleşme imzalama yetkisi ve işi derhâl durdurma hakkı birbirinden ayrılmaz bir bütün olmalıdır. Fakat, böylesi bir durum işçilerin sermaye karşısındaki mücadele gücünü arttırmayı sağlayacağı için, normalde yekpare olması gereken bu organizma, paramparça hâle getirilmiştir.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı