G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

``TÜRKİYE Diğer Ülkelere Örnek Hale Geldi"

``TÜRKİYE Diğer Ülkelere Örnek Hale Geldi

``TÜRKİYE Diğer Ülkelere Örnek Hale Geldi"

''TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK HALE GELDİ''

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bebek ölüm oranlarının düşürülmesinde elde edilen başarıya dikkati çekerek, ''Türkiye'de eğitim ve farkındalık açısından annelerin rolü ne kadar önemliyse, kayınvalidelerin rolü de bir o kadar önemli. Çünkü bir çok yerde hala kadın kendi başına karar verme hakkına sahip değil. Dolayısıyla olaya bütüncül açıdan bakmak lazım'' dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından, bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılması konusundaki üstün duyarlılığı ve çocuk ve kadın sağlığı konusunda kuruluşa sağladığı üstün katkılardan dolayı Sağlık Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a birer plaket verildi.

Plaket töreninde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir toplumun kalkınmışlığı ne olursa olsun, anne ve çocuk sağlığı hizmetlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu nedenle AK Parti hükümetleri döneminde anne ve çocuk sağlığının birinci öncelikli konu haline geldiğini ifade eden Akdağ, bu konuda UNICEF ile çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Türkiye'de son 9 yılda Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ve çocuk sağlığının korunması ve ölümlerin önlenmesinde olağanüstü başarılar elde edildiğini kaydeden Akdağ, bu tecrübelerini Sudan, Somali, Filistin gibi ülkelerle paylaştıklarını, diğer başka ülkelerle de paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.

BM'nin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri arasında çocuk ölümlerinin azaltılmasına yönelik bir deklarasyon açıklandığını hatırlatan Akdağ, buna göre her ülkenin 2015 yılına kadar 5 yaş altı ölüm oranlarını üçte iki oranında azaltma hedefi konulduğunu söyledi.

Türkiye'de 1990'da 5 yaş altı çocuk ölüm oranının binde 84 olduğunu, söz konusu bin yıl hedefine göre, Türkiye'nin bu oranı binde 28'e düşürmesinin öngörüldüğünü anlatan Akdağ, ''Biz bu hedefi çok önceden yakalamış durumdayız. 2008'li, 2009'lu yıllarda yakalamış durumdayız. 2015'deki hedefimiz binde 7'lere düşürmek'' dedi.

Böylesine önemli bir gelişme gösteren Türkiye'nin, diğer ülkeler için örnek haline geldiğini belirten Akdağ, bu başarının elde edilmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin ve sağlık çalışanlarının payının büyük olduğunu söyledi.

Bir çocuk hekimi olarak UNICEF ile ilgili güzellik ve şefkat hisleri beslediğini anlatan Akdağ, bir bebek ve anne ölümünün kendisini derinden etkilediğini bildirdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı