G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

YAKUTİYE CAZİBE MERKEZİ KONUMUNA GELECEK`

YAKUTİYE CAZİBE MERKEZİ KONUMUNA GELECEK`

YAKUTİYE CAZİBE MERKEZİ KONUMUNA GELECEK`

YAKUTİYE CAZİBE MERKEZİ KONUMUNA GELECEK` 

Erzurum`un Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, belediye sınırları içerisinde yer alan Üç Kümbetler Medresesi etrafı ve Yeğen Ağa Mahallesi`nin 60 milyon TL `lik projeyle cazibe merkezi konumuna geleceğini söyledi. 

Erzurum`un tarihi evlerinin yoğunlukta olduğu ve sivil mimari örneklerini barındıran Yeğen Ağa Mahallesi ile tarihi Ulu Cami`nin güneyinde bulunan Üç Kümbetler Medresesi`nin etrafı, Devlet Planlama Teşkilatı`nın (DPT) 60 milyon  TL `lik yatırımıyla cazibe merkezi haline getirilecek. 
Korkut, DPT`ye sunulan 27 proje arasında Yakutiye İlçe Belediyesi`nin kentteki kültürel varlıkların korunmasına yönelik projesinin kabul edildiğini söyledi. 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirdeki tarihi varlıkların  gün yüzüne çıktığını ifade eden Korkut, şöyle konuştu: 

`Erzurum için DPT`de 60 milyon  TL `lik bir yatırım vardı. İlgili  kuruma  27 proje sunuldu. Biz de Üç Kümbetler ve Yeğen Ağa ile ilgili olarak bir proje sunduk. Genel  Müdürlükteki  yetkililer, bizim projemizin ayakları üzerine basan bir proje olduğunu gösterdi ve paranın burada harcanmasıyla ilgili talimat verdiler. Bununla ilgili şimdi komisyonlar kurulacak. Nasip olursa Üç Kümbetler Medresesi`nin etrafı ve Yeğen Ağa Mahallesi, cazibe merkezi konumuna gelecek. Burada ticaret alanları, bununla birlikte vatandaşlarımızın bu alanlar içerisinde rahatlıkla gezip eğlenebilecekleri eğlence mekanları, butik otellerde ve turizme yönelik eşyaların tanzim edileceği mekanlar oluşturulacak. Söz konusu  yerler yaşanılabilir bir çevre konumuna gelecek. Kurulacak olan cazibe merkeziyle Erzurum`un akşamları saat 19:00`da biten hayatının saat 01:00`e kadar taşınmasını sağlayacağız. Proje 3 yılı kapsıyor. İlk önce kamulaştırma  çalışması  yapılacak. Önümüzdeki yıl itibariyle de ticari merkezler oluşturulacak.` 

Söz  konusu  projeyle Saray Hamamı ve  çevresindeki  tarihi eserlerin ortaya çıkacağını dile getiren Korkut, sözlerini şöyle tamamladı: 

`Yeğen Ağa Mahallesi`nde, sivil mimari örnekleri mevcut olan 21 evin tescil kararını aldık. Bunların korunması gerekiyordu. Kültür Bakanlığıyla yapılan yazışmalar neticesinde 21 evin tescili yapıldı. Aynı çalışmayı  Üç Kümbetler`in  çevresinde  de yapacağız. Buradaki sivil mimari örneklerinin korunması için  çalışma  başlatacağız. Üç Kümbetler ve  çevresi  açıldığı zaman bu  çalışmalar , kale ve  çevresine de tesir edecek. Bu alanlar açıldığı zaman Erzurum`un kültürel değerlerinin büyük bir bölümü ortaya çıkacak.` 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 15.5 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cuma 14 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 10.1 ° / 5.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu