G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Yakutiye?den tarih turizmine destek

Yakutiye?den tarih turizmine destek

Yakutiye?den tarih turizmine destek

85322Erzurum`a değer katan; dünün güvenlik kapısı, günün ve yarınlara taşınan kültür mirasımız, İstanbul Kapı, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut`un sahip çıkmasıyla yüzünü geleceğe çevirdi. "Erzurum`a, tarihine, kültür mirasına böyle sahip çıkılır" dedirten çalışmalarıyla dikkat çeken Ali Korkut, tarihi mirası şehrin gelişimi için dinamiğe dönüştürüyor. Tarihi ve Erzurum kültüründeki yeri büyük olan İstanbul Kapı`yı yılda 40 bin turistin ziyaret edeceği hesaplanıyor.

 Erzurum`un çok sayıdaki tarihi değeri, kültür mirasından yalnızca biri İstanbul Kapı. Eser, 1865-1877 yıllarında Harput, Kavak, Kars Kapısı gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemi canlılığını koruyan eser, sonraki dönemlerde ihmal ve bakımsızlıkla tamamen yok olmanın eşiğine gelmişti. Geçit duvar payeleri ve kemerlerin bir bölümü tahrip olan eser, ayyaşın, tinercisinin mekanı olmuştu. İçerisinde yangın çıkartılan İstanbul Kapı, tamamen tahrip olmadan Ali Korkut`un geliştirdiği projeyle kurtarıldı.

Simgesel bir özelliği de; Vatanın kurtuluşuna, Cumhuriyetin kuruluşuna giden sürecin ilk durağını oluşturmasıdır. Çünkü Mustafa Kemal Paşa, Samsun`a çıkışının ardından ilk adımı Erzurum`dan atmıştı ve Gazi Paşa, aralarında Kazım Karabekir Paşa`nın da bulunduğu kalabalık tarafından burada törenle karşılanmıştı.

YILDA 40 BİN TURİST ZİYARET EDECEK

 Yakutiye Belediyesi, birçok tarihi eserin kurtarılması için yaptığı projelerden birini de İstanbul Kapı için hayata geçirdi. Projenin her aşaması onun sıkı kontrolünde devam etti. 1 yıla yaklaşan sürenin ardından tamamlanan proje ile İstanbul Kapı, adeta yarınlara güvenle yeniden yüzünü çevirdi. Yakutiye Medresesi, Lala Paşa Camii, Üç Kümbetler ve alandaki tarihi eserler ve şimdi İstanbul Kapı, uygulama ve proje sürecinde olan Gürcükapı Camii, Ehmal Camii ve çevresi peyzaj çalışması, Gümrük Hanı, Hamamı ve Camiinin çevresinin açılması ve meydan projesi, Boyahane Camii ve Hamamı çevresinin açılması Yakutiye Belediyesinin diğer hizmetleri

 Uygulanan çevre düzenlemesi, ve özel onarım (restorasyon) projesi ile İstanbul Kapı, Erzurum ekonomisi için artı değer olarak yerini aldı. Ali Korkut, "Tarihi miras, sahip çıktığınız sürece vardır. Projeyle, eseri yok olmaktan kurtardığımız gibi Erzurum ve Yakutiye`nin ekonomik yaşamına da artı değer kazandırdık. Yılda yaklaşık 30-40 bin turist çekmesi beklenen İstanbul Kapı, ayakta kaldığı süre içerisinde şehrin ekonomik yaşamını canlandırıp, renklendirecektir.

 Erzurum`a yıllık 500 bin civarında yerli ve yabancı turist geliyor. İlgi görecek, özellikli tarihi eserlerinizi yenide insanla buluşturabilirseniz, buraları işletmeye açabilirseniz yıllık turist sayısının 10 katına kadar çıkartabilirsiniz. Turizm kazancınız artar. Bu döngü, Erzurum`un geçmişte İpek Yolu geçiş kavşağında olmasından kaynaklanan rantını şimdi tarihi değerleri ve kültür mirasıyla turizm olarak fazlasıyla geri kazanabilir. Biz tarih ve kültür mirasına sahip çıkarken, aslında Erzurum`un geleceğini de sahipleniyor" şeklinde konuştu.

İSTANBUL KAPI`NIN TARİHÇESİ VE MİMARİ ÖZELLİĞİ

Şehrin batısında Gez mahallesinde yer almaktadır. 1865-1877 Harput, Kavak, ve Kars Kapılar gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından savunma amaçlı olarak inşa edilmiştir.

İstanbul Kapı T şeklinde bir plan kuruluşuna sahiptir. Doğu Batı doğrultusunda uzun tutulan geçidin her iki yanında odalara yer verilmiştir. Giriş ve yan odalar tonozla örtülmüştür.

 Geçit duvar payelerinin taşıdığı ve takviye kemerleriyle desteklenen beşik tonozludur. Doğu kısımda yer alan odaya hem dışarıdan hem de içeriden giriş sağlanmaktadır. Doğu cephede ortada büyük, yanlarda daha küçük olmak üzere üç giriş bulunurken, kuzey ve güney odaya açılan üçer pencere dikkat çekmektedir. Kapı yol seviyesinden aşağıda kalmaktadır. Yuvarlak kemerli giriş harap durumdaydı. Üst örtüde tuğla diğer bölümlerde kesme taş malzeme kullanılmıştır.



Hayır Kermesi´ne yoğun ilgi

Ebu İshak Kültür ve Hizmet Vakfı, ihtiyaç sahibi aileler yararına Havuzbaşı kent meydanında ?Hayır Kermesi´ açtı.

Aziziye´e Gönüller birleşti

Aziziye Belediyesi´nin geleneksel hale getirdiği sokak iftarları Dadaşkent programı ile devam etti. Milli Egemenlik Caddesi´nde kurulan sokak iftarında gönüller birleşti, ilçe halkı iftar sevincini paylaştı.

Mustafa Kemal´in Aziziye´ye gelişinin 96. yıl dönümü.

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Erzurum´a gelişinin 96. yıldönümünde ilk karşılandığı yer olan Aziziye ilçesinde tören düzenlendi.

Aziziye`de bahar şenlikleri coşkusu sürüyor

Aziziye`de bahar şenlikleri coşkusu sürüyor

Aziziye`de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Aziziye`de 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Aziziye`de Çermik Festivali Amacına ulaştı

Aziziye Belediyesi`nce düzenlenen 1. Ilıca Çermik festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Çermik Festivali Dolu Dolu geçiyor

Çermik Festivali Dolu Dolu geçiyor

Aziziye`de Çermik Festivali Başladı

Aziziye`de Çermik Festivali Başladı

Ilıca termal tesisleri ve ehram Bursa`da tanıtıldı

Ilıca termal tesisleri ve ehram Bursa`da tanıtıldı

Erzurum`da `pamuk eller kalbe` projesi yüzleri güldürüyor

Hedef 100 bin Çocuğa ulaşmak

Aşık Sümmani vefatının 100.yılında anılacak

Aşık Sümmani vefatının 100.yılında anılacak

Anlatılan Senin Hikâyendir Dalya yapacak

Anlatılan Senin Hikâyendir Dalya yapacak

Kütüphaneler haftası nedeniyle Medrese önünde kitap okudular

Kitap okuma etkinliği yapıldı

Kürkçüoğlu: ?Soykırım söz konusu değil?

Kürkçüoğlu: ?Soykırım söz konusu değil?

GSF bir ilki sergiledi

GSF bir ilki sergiledi

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli