G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

youtube yasağıda kalkıyor

youtube yasağıda kalkıyor

youtube yasağıda kalkıyor

ANKARA'da Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Youtube'a erişim yasağının kaldırılması kararını verdi.

Dün akşam saatlerinde Twitter'ın tekrar erişime açılmasının ardından bu kez Ankara'da mahkeme Youtube yasağının kaldırılması kararını verdi.

Youtube'a erişim engelinin kaldırılması kararı, Barolar Birliği'nin başvurusu üzerine alındı.

KAPATMANIN NEDENİ ATATÜRK'E HAKARET

Youtube.com'un mahkeme kararıyla kapatılma gerekçesinde gösterilen kanun maddesinin Atatürk'e hakaret içeren kanunu işaret ettiği ortaya çıkmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'nda Bakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın bir araya geldiği iddia edilen bir toplantının ses kayıtlarının internete yüklenmesinin ardından büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Suriye ile ilgili dış güvenlik konularının tartışıldığı iddia edilen ses kayıtlarının yasa dışı olduğu vurgulanmış, ses kayıtlarının Youtube üzerinden yayınlandığı 27 Mart tarihinde, söz konusu internet sitesi erişime engellenmişti.

Türkiye'de erişime kapatılan Youtube'la ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sitenin erişime kapatılmasının ulusal güvenlikle ilgili olduğunu belirtmiş, dünyanın her yerinde, her ülkenin, ulusal güvenliğiyle ilgili bir husus söz konusu olduğunda tedbir aldığını söylemişti.

MAHKEME KARARI ÇOK FARKLI

Ancak Youtube.com'un mahkeme kararıyla kapatılma gerekçesinde gösterilen kanun maddesinin Atatürk'e hakaret içeren kanunu işaret ettiği ortaya çıktı.

TİB, GEREKÇELİ KARARI PAYLAŞTI

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Youtube sitesine olan engellemeyle ilgili gerekçeli kararı paylaştı. TİB'in internet sitesinde paylaşılan kararda; "Bu İnternet sitesi (youtube.com) hakkında Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin 27/03/2014 tarih ve 2014/358 sayılı kararına istinaden ve 5651 sayılı kanunun 8. Madde 1/b bendi uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır." ifadesi bulunuyor.

"Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi"ni düzenleyen 8. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinin ise "25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar" konusunda olduğu biliniyor.

TİB idari kararla Youtube'u kapattıktan sonra Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesine başvurmuştu.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false