G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

`116 Bin Kişiye İstihdam Sağladık"

`116 Bin Kişiye İstihdam Sağladık"

`116 Bin Kişiye İstihdam Sağladık

"116 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIK"

Bakan Akdağ, “Hizmet alımları yoluyla 116 binin üzerinde kişiye istihdam sağladık. Taşeron çalışanlara düşük ücret ödenmiyor, aksine yürürlükte olan asgari ücretin üzerinde alan işçiler var” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlığı hedef gösterilerek AK Parti hükümetleri döneminde taşeron firmalar aracılığıyla ağır şartlarda çalışma ve düşük ücret uygulamalarıyla emeğin sömürüldüğü iddialarına yanıt verirken, taşeron işçiliği savundu. Bakanlığı ve bağlı kurumlarında hizmet alım ihaleleri kapsamında 116 bin 70 kişinin çalıştığını belirten Akdağ, hizmet alım yoluyla önemli bir istihdam yarattıklarını söyledi.

 Bu yolla istihdam edilen işçilere düşük ücret ödenmesinin söz konusu olmadığını, aksine hizmetinin konusu ve kişinin niteliğine göre, yürürlükteki asgari ücretin üzerinde bir ödeme yapıldığını, ayrıca yemek, yol ve giyim giderlerinin ayni ya da nakdi olarak karşılandığını kaydeden Akdağ, taşeron işçiler arasında asgari ücretin yüzde 235 fazlası ücret alanlar bulunduğunu bildirdi. 

SORU ÖNERGESİNİ CEVAPLADI

MHP’li Alim Işık, Sağlık Bakanlığı’nın hizmet alım yoluyla çalıştırdığı işçilere yönelik düşük ücret politikası eleştirilerini TBMM gündemine taşıdığı soru önergesinde, AK Parti hükümetleri döneminde taşeron firmalar aracılığıyla emeğin sömürüldüğünü, Sağlık Bakanlığı’nın da bunun en somut örneği olduğunu iddia etti. Hizmet alımı yoluyla çalıştırılan insanların emeğinin sömürüldüğünü iddia eden Işık, önergesinde, “Düşük ücretle personel istihdamı uygulaması AKP’nin ‘kula kul’ yaratma politikası olarak değerlendirilen iddiaları doğrulamakta mıdır? Bu uygulamanın piyasadaki kayıt dışılığı tetiklediği iddiaları doğru mudur? Bu yolla istihdam edilenlerin kaçı sigortasız olarak çalıştırılmaktadır?” sorularına yanıt istedi.

“ÜCRETLER DÜŞÜK DEĞİL”

Bakan Akdağ ise şu yanıtı verdi: “İddia edilenin aksine izlediğimiz politikalarla önemli bir istihdam sağlanmıştır. 1988 yılından itibaren uygulanmakta olan hizmet alımları kapsamında çalıştırılmak suretiyle istihdam edilen işçilere düşük ücret ödenmesi söz konusu değildir. Üniversite mezunlarına hizmet alımının konusuna göre brüt asgari ücretin yüzde 235 fazlasına varan oranlarda ücret öngörülmektedir. Ayrıca bu kişilerin yemek, yol ve giyim giderleri de Bakanlığımıza bağlı kurumlarca ayni veya nakdi olarak karşılanmaktadır.”

“KAYIT DIŞI ÇALIŞMAYI ÖNLÜYOR”

Hizmet alımlarının piyasadaki kayıtdışılığı tetiklediği iddialarının doğru olmadığını ifade eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu görüşleri dile getirdi: “Aksine hizmet alımları kapsamında işe başlayan yüklenici firmaların Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne işyeri kayıt tescillerini yaptırmalarının idarelerce takip edilmesi, idarelerce yüklenici firmaya hak ediş ödemelerinden önce işçi ücretlerinin işçiler adına açılacak banka hesaplarına yatırıldığına dair belgeler ile sigorta primleri ve vergilerin yatırıldığına dair belgelerin istenmesi, bu belgelerin ilgili yerlerden teyit edilmesi kayıtdışılığının önüne geçmektedir.” Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın verdiği bilgiye göre, bakanlığın temizlik, yemek ve bilgi işlem alanlarındaki hizmet alımlarına ilişkin olarak 2003-2010 yılları arasında bakanlık aleyhine 569 dava açılırken, bakanlık da muhtelif firma ve şirketler aleyhine 232 dava açtı.



Anahtar Kelimeler: 0