G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

139 milletvekili için düğmeye basılıyor

139 milletvekili için düğmeye basılıyor

Ramazan Bayramı´nın ardından Cumhuriyet Başsavcılıkları´nın 682 dokunulmazlık dosyası ile ilgili 139 milletvekilini ifadeye çağırmaya başlayacağı öğrenildi.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, söz konusu dosyaların hazırlandıkları savcılıklara iade edilmesiyle başlayan yargı süreci Ramazan Bayramı´nın ardından hızlanacak.

Adalet Bakanlığı´nda bekleyen ve aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ´ın da  bulunduğu 57 milletvekili hakkındaki 117 dosyanın savcılıklara gönderilmesiyle, resmen yargı süreci başlamıştı.

117 DOSYA İÇİN İŞLEM BAŞLADI

Cumhuriyet Başsavcılıkları Adalet Bakanlığı´nın Anayasa değişikliğinin ardından TBMM´ye göndermeyerek, doğrudan iade ettiği 117 dosyaya ilişkin işlemleri yapmaya başladı. İlgili Cumhuriyet Başsavcılıkları 117 dosya kapsamında, bugüne kadar aralarında HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş, Yüksekdağ ile HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım, Burcu Çelik Özkan, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır´ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekillerini ifadeye çağırdı.

Sındır, Bornova Belediye Başkanlığı döneminde İzmir 1 No´lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararları yerine getirmediği ve yaptığı bazı işlemler nedeniyle "Görevi ihmal etmek ve görevi kötüye kullanmakla"suçlamasıyla hazırlanan dosya kapsamında, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Ömeroğlu´na ifade verdi.

682 DOSYADA ASIL MESAİ BAYRAM SONRASI

TBMM´de bekleyen ve savcılıklara iade edilmek üzere, Adalet Bakanlığına iletilen 139 milletvekili hakkındaki 682 dosyanın tamamı, bakanlık tarafından savcılıklara gönderildi.

Söz konusu 682 dosyanın işlemlerini sürdüren Cumhuriyet Başsavcılıkları şu ana kadar bu dosyalarla ilgili ifadeye çağırma işlemine başlamadı. Cumhuriyet Başsavcılıklarının bu dosyalar için Ramazan Bayramı sonrasında milletvekillerini ifadeye çağırmaya başlayacağı öğrenildi.

HER FEZLEKEYE AYRI SORUŞTURMA

Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, anayasanın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. Maddesi´nde düzenleniyor. Ceza alan vekiller için "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu´na bildirilmesiyle olur" hükmü uygulanacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. 

799 FEZLEKE İŞLEME ALINDI

Hazırlanan dosyalara bakıldığında, 152 milletvekili hakkında 799 fezleke işleme alındı. "Dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle biri bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, 29´u AK Parti, 57´si CHP, 55´i HDP, 10´u MHP olmak üzere, toplam 152 milletvekili hakkında fezleke bulunuyor.

Dosyaların partilere göre dağılımına bakıldığında da HDP 511, CHP 211, AK Parti 50 ve MHP 23 fezlekeye sahip. Bağımsız Milletvekili Nazlıaka´nın ise 5 fezlekesi var. Nazlıaka´nın, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile düzenlenmiş ortak bir dosyası da bulunuyor.

Habertürk



  • Çarşamba -5.9 ° / -17.7 ° Güneşli
  • Perşembe -6.3 ° / -18.6 ° Güneşli
  • Cuma -5.9 ° / -16 ° Güneşli