Tarih: 07.09.2015 17:55
20´ye yakın felç hastası kurtarıldı..
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve Kardiyoloji Ana Bilim dalları tarafından Erzurum´da yeni uygulanmaya başlattı. Üstün teknik sayesinde felç vurmuş hastalar felç hastalığının ilk 4,5 saatinde müdahale edilerek kurtarıyor.
Başta ölümlerin çok sebebiyetinde ikinci sırada çok mağdur eden hastalıkların başında gelen felç hastalığı günümüzün en büyük korkusu haline geldi. Türkiye de sadece birkaç yerde uygulanmaya başlanan bir uygulama ile felç hastalığının ilk 4,5 saatinde müdahale edilerek hasta ayağa kaldırılabiliyor. Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi´nde Haziran ayından bu yana uygulanmaya başlanan ve kalp unjusuna benzeyen yöntemle 20´ye yakın felç hastası kurtarıldı. Günümüzdeki felçli hastaları en büyük nedeni beyne giden damarların tıkanması nadirde olsa beyin kanamaları da önemli bir felç nedeni oluşturduğunu ifade eden Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, beyin damar tıkanıklığı olan bu hastalarda ilk 4,5 saat içersinde eğer hasta bize ulaştırılabilirse sinir hasarı olmadan biz müdahalelerle beyin damarını açabildiklerini söyledi. Özdemir, "Günümüzdeki felçli hastaları en büyük nedeni beyne giden damarların tıkanması ve bunun yanı sıra nadirde olsa beyin kanamaları da önemli bir felç nedeni oluşturmaktadır. Beyinde damar tıkanıklı olduğu zaman, beyin bölgesinde sinir hücreleri ölüyorlar. Sinir hücreleri diğer organlar gibi yenilenebilir bir özelliği yok. Geri dönüşümsüz bir yola giriyor. Bizim yapmamız gereken bu geri dönüşümsüz yola girmeden önce bu hücreleri kurtarabilmek. İşte beyin damar tıkanıklığı olan bu hastalarda ilk 4,5 saat içersinde eğer hasta bize ulaştırılabilirse sinir hasarı olmadan biz müdahalelerle beyin damarını açabiliyoruz. 4,5 saatten sonra eğer hasta bize ulaşır ise yapacağımı müdahale ile herhangi bir geri dönüşüm sağlanamaz ve oluşan hasar kalıcı olacaktır. Yaptığımız bu yöntem Türkiye´de sadece birkaç yerde var. Dünyada da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az uygulanıyor. Doğu Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege Bölgelerinde bu tür bir uygulama yok. Bu yöntem en çok İstanbul´da yapılıyor. Şimdi bizde başladık. Haziran ayından beri uygulamaya başladığımız bu yöntem ile 20´ye yakın hastayı kurtardık. Bu yöntem girişimsel bir sistemdir. Aynı kalp anjusu gibi normal kasıktan giriyoruz, ana aurt damarına oradan da beyin damarlarına müdahale edebiliyoruz. Ameliyatsız yapıyoruz. Damara müdahalemizde ya damarda pıhtılaşan kanı ya dışarı çıkabiliyoruz ya da o pıhtıyı eritecek ilaç koyuyoruz. Biz 112 ile irtibata geçeceğiz. Böyle acil bir durum olunca helikopteri kullanarak da doğrudan bize ulaştırabilecek. " dedi.
EN ÇOK ÖLÜM SEBEPLERİNİN NEDENİ KALP KRİZİ
En çok ölüm sebeplerinin başında kalp krizi geldiğini belriten Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, Özellikle felç hastalığına tutulduktan sonra ilk 6 ayı ölüm olasılığının en yüksek olduğu zaman olduğunu kaydetti. Sevimli, "Şuanda en çok ölüm sebeplerinin başında kalp krizi gelmektedir. İkinci sırada ise felç hastalığıdır. Özellikle felç hastalığına tutulduktan sonra ilk 6 ayı ölüm olasılığının en yüksek olduğu zamandır. Ancak erişkin mağduriyet konusunda felç hastalığı ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalığın yaşı yok ve aynı şekilde bizim tedavimiz içinde bir fark yok. Sadece bize hasta felç vurduktan sonra ki 4,5 saatte ulaştırılması. Bu gün bilindiği gibi beyin nakli yok. Eğer bir gün beyin nakli bulunsa büyük başarı diye konuşulur. Bizim yaptığımız ise beyini yenilemektir. Beyin naklinden daha iyi. Asıl yatırım yapılası gereken, merkezlerin çoğaltılması gereken bir sistemdir." şeklinde konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
4745585657