G-4SVPJCLT0J
SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULACAK
Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar için dün Meclis'ten soruşturma kararı çıktı. 453 milletvekilinin oylarıyla kabul edilen AK Parti'nin önergesiyle 4 eski bakan için tek bir soruşturma komisyonu kurulacak. Gizli oylamaya 469 vekil katıldı. 6 çekimser, 1 boş, 9 ret oyu kulanıldı. 15 kadar AK Partili vekilin katılmadığı oylamada, parti yönetiminin olumlu oy istemesine karşın 9 AK Partili ret ve 6 AK Partili de çekimser oy kullandı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Komisyonda 15 üye olacak. Üyeler, partilerin temsil oranına göre kurayla belirlenecek. Önergeyi veren veya daha önce bu konuda görüşünü açıklamış milletvekilleri üye olamıyor. Komisyon, kamusal ve özel kuruluşlardan bilgi, belge isteme, gerekli gördüklerine el koyma hakkında sahip. Komisyonun, bakanları da dinleme yetkisi var. Savcılardan, tanık ve bilirkişileri gözaltına aldırarak zorla ifadeye getirtmeleri istenebiliyor. 2+2 aylık çalışma süresi var. Yüce Divan kararı çıkması durumunda Genel Kurul'da en az 276 vekilin oyu gerekiyor.
BİR TEK BAYRAKTAR KONUŞMADI
3 eski bakanın da kendini savunduğu görüşmede bir tel eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, savunma hakkını kullanmayacağını beyan ederek kürsüde konuşmadı.
TARİHİ OTURUMDA NELER YAŞANDI?
17 Aralık operasyonuna isimleri karışan ve sonrasında sonrası görevlerinden ayrılan eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan,Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili soruşturma önergeleri saat 14'te Meclis Genel Kurulu'na geldi.
MECLİS BAŞKANLIĞI'NDAN RET
Meclis Başkanlığı, muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP'nin, 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge görüşmelerinin Meclis TV'den yayınlanma talebini geri çevirdi. Aynı şekilde TRT'nin de geri çevirdiği talebi Meclis Başkanlığı iletti. Gerekçede; TRT'nin yayın yapamayacağını ve spor yayınlarının aksamasına meydan verdiği için Meclis TV'nin de yayın yapamayacağı bildirildi.
24 MİLLETVEKİLİ KONUŞTU
TBMM Genel Kurulu'nda, 4 eski bakanla ilgili 5 ayrı soruşturma önergesi üzerinde toplam 24 milletvekili konuştu. İlk görüşülecek olan ve Ak Parti'nin 4 bakanla ilgili tek bir soruşturma komisyonu kurulmasını içeren önerge üzerinde Ak Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç söz alacak. Daha sonra HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz konuştu. İddialara eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, 10'ar dakika süreyle cevap verdi.
OKTAY VURAL'DAN HODRİ MEYDAN
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TRT'nin, bugün TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski Bakanla ilgili Meclis Soruşturma önergelerinin görüşmelerini "canlı yayın akışının bozamayacağı" gerekçesiyle yayınlamayı reddettiğini ve kendini TBMM'nin üzerinde gördüğünü savundu.
Vural, şöyle devam etti: "TBMM, TRT 3'ü TRT'den almalı ve yayınlarla ilgili düzenlemeyi kendi yapmalıdır. TRT, Meclis Başkanlığı'nın teklifini reddederek, kendini TBMM'nin üzerine görmüştür. Demokrasi ve hukuk devletinin geldiği nokta bu. Kapalı devlet, şeffaf olmayan bir devlet. TRT, yalan gerekçelerle TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak görüşmeleri yayınlamayı reddetmiş ve kendini Meclis'in, Türk milletinin üzerinde görmüştür. Madem öyle o zaman yarın yapalım görüşmeyi. Hadi bakalım hodri meydan."
GÜRSEL TEKİN'DEN TEPKİ
CHP'li Gürsel Tekin, yayın yapılmamasının gerekçesinin TRT'nin spor yayını olduğuna ilişkin yazıyı protesto edeceklerini söyledi. Tekin, Böyle gerekçe olur mu? 3 partinin grup başkanvekili şimdi Cemil Çiçek'le görüşmeye gidiyor eğer sonuç alınmaz hepimiz gideriz, gerekirse Cemil Çiçek'in makamını basarız" dedi.
ÇANTA DOLUSU DOSYAYLA GELDİ
Muhalefetten konuşma yapacak vekiller ellerinde dosyalarla Meclis'e geldi.Zafer Çağlayan hakkındaki konuşmayı CHP adına yapacak olan Sezgin Tanrıkulu, elinde bir sırt çantası ile Genel Kurula girdi. Tanrıkulu sırt çantasının içinde dosyalar olduğunu belirterek, ''Konuşacak çok şey var. Hepsini yanımda getirdim'' dedi.
CANİKLİ'DEN ELEŞTİRİLERE YANIT
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli canlı yayın eleştirilerini şöyle cevapladı: "Bugüne kadar Meclis TV'nin yayın politikası nasılsa bugün de aynen öyle uygulanıyor. Özel bir durum söz konusu değil. Fezlekeler bugüne TBMM Başkanlığı'na gönderilen fezlekeler Türkiye'de herkesin elinde var. Hiç kimsenin ulaşamadığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Bilgi edinme konusunda talebiniz varsa zaten bunlar herkesin elinde var. Siz Meclis Başkanlığı'nı suç işlemeye teşvik edemezsiniz."
EGEMEN BAĞIŞ'A BAKANLIK DESTEĞİ
TBMM'deki dört eski bakanla ilgili soruşturma önergesi görüşmelerinde kulisler hareketliydi. Zafer Çağlayan yanında iki danışmanıyla birlikte bir konuşması üzerinde çalışırken, Muammer Güler'in yanında bir danışman ve bir koruma polisi vardı.
AB eski bakanı Egemen Bağış'a ise neredeyse tüm AB Bakanlığı eşlik etti.Egemen Bağış kuliste AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile otururken etraflarında AB Bakanlığı'nın tüm üst düzey yönetimi, danışmanlar ve Bağış'ın eski mesai arkadaşları da oradaydı. Bağış'a destek için bakanlıktan yaklaşık 20 kişilik ekip geldi.
ÇELEBİ'DEN POŞULU TEPKİ
CHP milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ta polisin bazı gençlere zorla poşu takıp görüntü almasını eleştirmek için kürsüye boynunda poşuyla çıktı.
184 VEKİL ŞART
TBMM'de eski Bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkındaki soruşturma komisyonu önergelerinin görüşülmesi için, TBMM'de 184 vekilin hazır bulunması gerekiyordu.
CHP TAM KADRO
CHP, Genel Kurul görüşmelerine, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil tam kadro katıldı. CHP'nin 134 milletvekili hazır bulundu. CHP, görüşmeler öncesinde MHP ile temasa geçerek, 184 sayısının bulunup bulunamayacağı konusunda nabız yokladı.
BAHÇELİ'DEN SÜRPRİZ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ordu'da mitinglere katılacaktı. Bu nedenle de Meclis'e gelmeyeceği belirtiliyordu. Ancak Bahçeli, son dakika sürpriz yaparak Meclis Genel Kurulu'na geldi.
"MECLİS İRADESİ ETKİLENMEK İSTENİYOR"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis İçtüzüğü'ne göre, bu konuda, Meclis soruşturmasında hangi fiillerin hangi kanun nizamına aykırı olduğunun gerekçe gösterilmek suretiyle belirtilmesi gerektiğine dikkat çekti. Vural, önergenin görüşülme şeklinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:
"Bu önergenin bu şekilde görüşülmesi mümkün değildir; çünkü bu önerge, bundan önceki önergelerden sonra verilmiştir. Malumlarınız olduğu üzere, Meclis soruşturmaları önergelerinin verilmesi süreye tabidir, görüşülmesi süreye tabidir. Bu görüşmelerin bu süreye ve veriliş sırasına göre yapılması kesinlikle gereklidir. Bu bakımdan bu konuda Meclis soruşturmasıyla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisinin bu grup önerisi çerçevesinde öncelikli olarak bunun görüşülmesini temin etmeniz bundan sonraki Meclis iradesini etkilemek amacıyladır. Bilindiği gibi Genel Kurul çalışmalarıyla ilgili 49'uncu maddede Danışma Kurulunun bazı konularla ilgili öne alma yetkisi vardır ama istirham ediyorum, bugüne kadar Meclis soruşturma önergeleri içerisinde Danışma Kurulu kararıyla aynı mahiyette olup, aynı konuda olup daha sonra verilen hangi önerge daha önce verilmiş bir önergenin önüne konulmuştur? Böyle bir uygulama da söz konusu değildir."
"CHP'NİN ÖNERGESİ DAHA ÖNCE VERİLMİŞTİR VE ÖNCE GÖRÜŞÜLMELİDİR"
CHP Grup Başkanvekili Engin altay da, Ak Parti'nin yenilediği önergeyi hatırlatarak, CHP'nin önergelerinin Ak Parti'den önce verildiğine dikkat çekti. Altay, "Bu bakımdan bu önergenin diğer önergelerin gerisine alınarak, soruşturma önergelerinin görüşüldükten sonra olsa bunu işleme almanız hukuk normları bakımından da bir zarurettir" dedi.
HDP'DEN ÖNERGE ÇIKIŞI
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, önergelerin veriliş şeklini eleştirerek, ana muhalefetin verdiği önergeler var, iktidar partisinin müşterek verdiği bir önerge var. İkisine de baktığımız zaman hem Anayasa hem de İç Tüzük açısından birçok eksiklik var" diye konuştu.
"VATANDAŞLARIMIZ YAYINI İZLİYOR"
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, muhalefet partilerinin, görüşmelerin Meclis TV'den yayınlanmaması eleştirilerine yanıt verdi:
"On binlerce vatandaşımız bunu izliyor, sizi izleyerek yalanlıyor. Maalesef, evet, aynen öyle. Yani çıkıyor, diyor ki: "Efendim, görüşmeler kapatılıyor, kimse izleyemiyor, amacınız vatandaşımızdan gizlemek.' derken aynı anda vatandaşlarımız bunu izliyor değerli arkadaşlar, bunları görüyor."
ÇAĞLAYAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNCE AKŞENER 10 DAKİKA ARA VERDİ
Çağlayan konuşmasında başlamadan önce oturumu yöneten Meclis başkanvekili Meral Akşener'den 10 dakikanın yeterli olmadığını ve savunma yapacağını söyleyerek ek süre istedi. Akşener ise danışma kurulundan böyle bir karar gelmediği için talebe olumlu cevap veremeyeceğini ifade etti.
Bu duruma Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli itiraz etti. CHP ve MHP grupları da tartışmaya katılınca Akşener oturuma 10 dakika ara verdi.
ÇAĞLAYAN KÜRSÜYE ÇIKTI
Aradan sonra Çağlayan tekrar kürsüye geldi.
İşte Çağlayan'ın konuşmasından satır başları:
"İFTİRAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
"17 Aralık'tan itibaren sistematik bir itibarsızlaştırma çalışmasıyla karşı karşıya kaldık. Bunları kamuoyu ibretle izledi. Hala savcılık tarafından yürütülen soruşturmada gizlilik kararı olmasına rağmen hakkımdaki iddialara delilleriyle cevap vereceğim. Bunları konuşarak aslında suç işliyoruz. Büyük bir iftira büyük bir yalanla karşı karşıyayız. "
700 BİN LİRALIK HEDİYE SAAT İDDİASI
Zafer Çağlayan ise çok tartışılan 700 bin TL değerindeki saati nasıl aldığını anlattı; "Ben saati bir gazetenin ilanında gördüm, çok beğendim, ilgili firmayla temasa geçtim, kişiye özel üretiyoruz' dediler. Daha sonra firma yetkilisi beni aradı ve satın alacak mısınız?' dedi. Bu konuşma yapılırken Reza Zarrab o ortamda bulunuyordu. Bizim orada ofisimiz var, alır size gönderirler." dedi. Sonra bir araçla saati bana gönderdiler. Saatin faturası alanın üstüne ama garanti belgesinde benim adım geçiyor. Saatin parasını ödedim ve mal beyanımda da gösterdim dedi.
REZA ZARRAB'IN UÇAĞIYLA UMRE ZİYARETİ İDDİASI
Çağlayan," Defalarca umre ziyareti yaptım. Söz konusu ziyareti ben bir acenta üzerinden yaptım ve tüm masrafları tarafımca ödendi. Bu bir itibarsızlaştırma operasyonudur.
Umre konusunun gündeme gelmesi Türk milletinin dini duygularının istismar edilmesi çabasıdır." dedi.
1,5 TON ALTIN İDDİASI
Tartışma yaratan 1,5 tonluk altın iddiasına da değinen Çağlayan "Gana'dan geldiği iddia edilen uçaktaki 1,5 ton altınla ilgili şahsımla ilgili adli operasyonu engellediğim iddia edildi. Gana'dan gelen uçak gerekli belgeleri sunamadığı içi işlem yapılmıştır. Daha sonra belgeler tamamlanmış ve uçak Dubai'ye gitmiştir. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına hükmetmiştir." diyerek kendini savundu.
1 LİRA VERGİ KAYBI YOKTUR
Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: Altın ithali gümrük vergisi ve KDV'ye tabi değildir. Ortada 1 lira vergi kaybı yoktur. Reza Sarraf'ın İran'a yapılan ihracatlarda komisyon oranının düşürüldüğünü sağladığım iddia edildi.
Halkbank bir yandan kamu bankası bir yandan da 1980'den itibaren İran'da temsilciliği olduğu için devredeydi.
Piyasa koşullarına göre komisyon oranlarının normal olduğu çok net bir şekilde ortaya konmuştur. Tamamen ulusal ve uluslararası şartlara uygundur.
BAYRAKTAR'LA EL SIKIŞTI
Konuşma süresi bittiği için Çağlayan'ın mikrofonun sesi kesildi. 1 dakikalık ek sürenin ardından Çağlayan kürsüden indi ve ilk olarak milletvekili sıralarında oturan Erdoğan Bayraktar'la el sıkıştı.
BAĞIŞ KÜRSÜYE ÇIKTI
17 Aralık operasyonundan Avrupa Birliği Bakanlığı'nda istifa eden Egemen Bağış Meclis kürsüsünde konuşma yaptı. Bağış, rüşvet aldığı ididalarının alçakça bir iftira olduğunu söyleyerek bağıra bağıra "Gerçekler er ya da geç ortaya çıktı." dedi. Eğemen Bağış kürsüde konuşma yaparken CHP'li vekiller arkasını döndü.
Egemen Bağış, Meclis kürsüsünde yaptığı açıklamalardan satırbaşları:
"ALNIMIZ AK BAŞIMIZ DİK"
Tehditle şantajla bizi susturamayanlar 17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle hakkımızda siyasi darağaçları kurmaya kalktı.Bu iddiaların gündeme gelmesinin ardından alnımızın ak başımızın dik olduğunu söyledik.
Aradan geçen süreçte herkes konuştu biz sustuk. Artık susmayacağız yutkunmayacağız. Bize bu kumpası kuranlara karşı mücadelemizi milletimizle sürdüreceğiz.
"GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAK"
Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak. Bu kardeşiniz başörtüsü ile ilgili bir soruya millet neyse vekili de o olmalı' dediği için yargılandı. Ne garip bir çelişkidir ki dün bize irticacı damgasını yapıştırmak isteyenler bir kaset üzerinden bizim dini inancımızla sorgulamak istediler.
20 yıllık arkadaşımla yaptığım telefon görüşmeyi arşivden çıkarıp montajladılar ve benim imanımı sorgulamak istediler. O gün açıkladım bugün bir kez daha açıklıyorum o kayıt aleni bir montajdır.
"RÜŞVET İDDİASI ALÇAKÇA KURGULANMIŞ BİR İFTİRA"
Avrupa'da dinimize dil uzatmaya kalkanlara gereken cevapları verdiğimiz bilen bilir. Bilmeyen de kendi gibi bilir. Türkiye Ulusal ajansında yolsuzluk yaptığını iddia ettiler. Buna dayanarak AB'nin Erasmus programını askıya alacağını söylediler. Hiçbir usulsüzlük olmadığı Ab tarafından da iddia edildi. Hamdolsun hayatım boyunca kimsenin başını öne eğdirecek hiçbir şey yapmadım, yapmam.
Şahsımın bir iş adamından üç kere rüşvet aldığı iddiası alçakça kurgulanmış bir iftiradan ibarettir. Reza Zarrab'ı beş yıldan bu yana tanırım. Reza Zarrab'tan 3 kere de 1,5 milyon dolar rüşvet aldığım iddiası külliyen yalandır. Zarrab'ın babasına, İtalya vizesi alma karşılığı 500 bin dolar rüşvet almışım.
"ÇOK KİŞİNİN VİZE ALMASINA YARDIM ETTİM"
Çalışma hayatım boyunca çok sayıda kişinin Vize almasına yardımcı oldum. Vize için yardımda bulundum ama vizeye başvurmadılar bile. Bir etkinlikte karşılaştığımızda otel yapmak için bina satın aldığını söyledi. Ben de hayırlı olsun dedim. Başka hiçbir irtibatım olmadı.
"HABER ENGELLEMEDİM HÜSEYİN ÇELİK'E YÖNLENDİRDİM"
Zarrab'ın aleyhinde yapılacak bir haberin engellediğim için Zarrab beni telefon aradı bir şikayeti bildirmek üzere. O gün Yunanistan'daydım. Bana dedi ki bir gazeteden beni arıyorlar, 1 milyon dolar vermezsen senin hakkında haber yapacağız dediler. Bununla ilgili kiminle konuşulabilir dedi. Ben de bahsettiğiniz kişileri tanımıyorum ama Hüseyin Çelik'i arayabilirsiniz dedim ve o kişilerin önünde Hüseyin Çelik'i aradım.
CHP'DEN PROTESTO
Egemen Bağış, kürsüde konuşma yaparken, bazı CHP'liler arkalarını dönerek Bağış'ı protesto ettiler.
MUAMMER GÜLER KÜRSÜYE ÇIKTI
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 4 eski bakan hakkındaki soruşturma önergeleri kapsamında kürsüye çıkan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, 17 Aralık Operasyonu'nu "bir itibarsızlaştırma operasyonu" olarak nitelendirdi.
17 Aralık operasyonu sonrasında bakanlıktan istifa eden Zafer Çağlayan,Egemen Bağış ve Muammer Güler, haklarındaki fezlekeler ile ilgili görüşmeler kapsamında konuşmak üzere kürsüye çıktı. Çağlayan'ın ardından Egemen Bağış kürsüde konuştu.
"SORUŞTURMANIN BELLİ BİR SÜRE BEKLENEREK YAPILMASI DA MANİDAR"
Eski Bakan Güler'in kürsü konuşmasında şu cümleler yer aldı:
"Bu soruşturma maddi delillerden çok itibarsızlaştırmaya yönelik bir operasyondur. Operasyondan önce bütün gizlilik kuralları çiğnenerek bazı basın kuruluşlarına servis yapılmıştır. Soruşturmanın belli bir süre beklenerek yapılması da manidardır."
"OĞLUMUN İFADESİ ALINMADAN DOSYA HAZIRLANDI, İMZALATILMAK İSTENDİ"
"Bakanların şüpheli olarak addedildikleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcısınınhaberi yoktur. EGM operasyon yönetmeliğine de burada uyulmamıştır. Oğlumun ve diğer şüphelilerin ifadesi dahi alınmadan, Mali şube müdürü görevden ayrılanlar soruşturmadan 1 gün sonra tam 308 sayfalık bir dosya hazırlanıyor ve imzalatılmak isteniyor."
"TBMM SORUŞTURMA KOMİSYONUNUN YAPABİLECEĞİ İŞ ADLİ KOLLUK KUVVETLERİ TARAFINDAN YAPILDI"
"Bu operasyonu yapanlar kendilerini hakim ve hatta TBMM'nin yerine koyarak kesin bir biçimde suç nitelemesi yapmışlardır. TBMM soruşturma komisyonun yapabileceği işlemler adli kolluk kuvvetleri tarafından yapılmıştır. "
"BİR BAKAN ŞÜPHELİ OLARAK ADDEDİLEMEZ"
"17 Aralık'ta oğlumla yaptığım iddia edilen telefon görüşmesi maalesef konuşma yaptığım telefon ile arama sırasında orada bulunan avukatın konuşmaları yok. Ben hukuken elde edilmiş olmasına değil içeriğine bakarım demek hukuk katletmektir. Bu soruşturmada bir bakan şüpheli olarak addedilmiş e hakkında 8,5 ay soruşturma yapılmıştır. Bir bakan şüpheli olarak addedilemez."
CHP'Lİ AĞBABA'DAN GÜLER'E: ALİ İSMAİL'İN KATİLİSİNİZ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Güler kürsüdeyken "Ali İsmail'in katilisiniz!" diye bağırdı. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler kürsüde konuşmasını yaparken Erdoğan Bayraktar'ın kürsüde konuşma yapmayacağı belirtildi.
SONUÇ
TBMM Genel Kurulu'nda dört eski bakan hakkında verilen fezlekenin görüşmesi yapıldı. Görüşme sırasında eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis Araştırma Komisyonu kurulması oylandı. Oylamada önerge 9 ret oyuna karşılık 453 oyla kabul edildi. 6 milletvekili çekimser kalırken 1 oy boş kullanıldı.
ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN DURUMU
Dört eski bakandan, eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında geçen hafta mahkeme takipsizlik kararı vermişti. Ancak Bayraktar hakkında mahkemece verilen takipsizlik kararının, TBMM'de soruşturma komisyonu kurulmasına engel teşkil etmiyor.
MUHALEFET AYRI AYRI KOMİSYON İSTİYORDU
Genel Kurul'da 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin iki önerge ele alınacak. Eski bakanlar hakkındaki resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma gibi iddiaların araştırması ve soruşturması talep edilen iki önerge var.
Ak Parti, 4 isim için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP'ye göreyse her bakan için ayrı ayrı komisyon kurulması gerekiyor. Meclis Genel Kurulu, soruşturma açılması yönünde karar alırsa, 15 kişilik bir komisyonu kurulacak.
Soruşturma komisyonu çalışmalarını gizli yapacak, kamu ve özel kuruluşlardan bilgi ve belge isteyebilecek. Gerekli görülürse belgelere el konulacak. Ayrıca, bakanlar kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek. Komisyon, adli mercilerden de yardım alabilecek. İlgili bakanların savunmasını da alacak olan soruşturma komisyonu, hazırlayacağı raporu, Meclis Başkanlığı'na sunacak. Başkanlık raporu hakkında soruşturma açılması istenen bakanlar ile milletvekillerine gönderecek.
16 SAAT SÜRDÜ
TBMM Genel Kurulu'nun çalışması 16 saat sürdü. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşimi, bugün saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.