55 BİN 569 KADIN OKUMA YAZMA BİLMİYOR
İl Genel Meclisi 15 yaş üzeri kadınların eğitim düzeyi ve okur yazarlık oranını araştırdı. Yapılan araştırma sonucunda 55 bin 569 kadının okuma yazma bilmediği tespit edildi.
İl Genel Meclisi Kadın Hakları ve Fırsat Eşitliği Komisyonu Erzurum merkez ve ilçelerde yaşayan kadınların eğitim düzeyi ve okur yazarlık durumu hakkında rapor hazırladı. Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi, Nüfus Müdürlüğü ve TÜİK`ten yararlanılarak hazırlanan raporda 15 yaş ve üzeri 267 bin 751 kadından 55 bin 569`unun okuma yazma bilmediği tespit edildi.Raporla ilgili olarak meclis üyelerine bilgi veren Komisyon Başkan Reyhan Dağyıkan, raporu hazırlarken Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi, Nüfus Müdürlüğü ve TUİK verilerinden yararlandıklarını söyledi.
Erzurum`da 384 bin 446 kadından 194 bin 283`ünün eğitimli ve okuma yazma bildiğini kaydeden Dağyıkan, "Okuma yazma bilmeyen kadın sayısı ise 55 bin 569. Bu oran toplam kadın nüfusunda yüzde 20`lik bir bölümü tekabül ediyor. Ayrıca 17 bin 069 kadının ise eğitim ve okuma yazma durumu tespit edilemedi" dedi.
İlçeler bazında okuma yazma oranları hakkında da bilgi veren Dağyıkan, "En fazla okuma yazma bilmeyen kadın oranında Karaçoban yüzde 47 ile ilk sırada yer aldı. Aşkale yüzde 19, Çat yüzde 32, Hınıs yüzde 32, Horasan yüzde 29, İspir yüzde 27, Karayazı yüzde 43, Narman yüzde 23, Oltu yüzde 22, Olur yüzde 21, Pasinler yüzde 21, Şenkaya yüzde 22, Tekman yüzde 46, Tortum yüzde 22, Uzundere yüzde 22, Pazaryolu yüzde 21, Aziziye yüzde 15, Köprüköy yüzde 29, Palandöken yüzde 13 ve Yakutiye yüzde 11 olup ilçe sıralamalarında Karaçoban, Tekman, Karayazı, Hınıs ve Çat ilçelerimizde okur yazarlık oranının daha düşük olduğu bu çalışmalarda ortaya çıkmıştır" diye konuştu.
"KURSLARI YARIM BIRAKIYORLAR"
Kaymakamlıklar ile Halk Eğitim Merkezleri`nin okuma ve yazma oranını yükseltmek için okullarda kurslar başlattığını da belirten Dağyıkan açıklamalarını şöyle sürdürdü;
2009-2010 öğretim yılı içerisinde 632 kurs açılmış olup, 5 bin 431 kadınımız bu kurslarda okuma yazma kursuna katılmıştır. Ancak sertifika alan kadın sayımız 3 bin 592`ye ulaşırken, bin 839 kadınımız ise kursları yarıda bırakarak sertifika alamamıştır. Yine komisyonumuzun dikkatinden kaçmayan Çat, Hınıs, Karayazı, Tekman ilçelerimizde kursa katılan kadınlarımızın yüzde 40 civarı kursu yarıda bırakmış olup, sertifikalarını alamadıkları için bu ilçelerimizdeki okuma yazma oranındaki artış çok değişmemiştir. Oysa ki Karaçoban ilçemizde kursa katılan kadınlarımızın yüzde 98`i kursa devam ederek sertifikalarını almışlardır"
"MECLİS OLARAK DESTEK VEREBİLİRİZ"
İl Genel Meclisi üyeleri olarak eğitime katkıda bulunan eğitim gönüllülerine destek vermeleri gerektiğini de ifade eden Dağyıkan açıklamalarını şöyle bitirdi;
Komisyon çalışmalarımız sırasında kurslara katılıp devam etmeyen kadınları etkileyen şartlarında ayrıca araştırılması gerektiği kanaatine vardık. İlimizde ve ilçelerimizde kadınlarımızın okuma ve yazma oranlarını artırmak için İl Genel meclisi üyeleri olarak da eğitim gönüllülerine destek verebiliriz. İlçelerimizde bu kursların artırılması için çalışmalar yapabilir takipçisi olabiliriz"