G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

8. Şebap Güvercin Festivali"

8. Şebap Güvercin Festivali

8. Şebap Güvercin Festivali"

Türkiye'nin farklı kentlerinden Erzurum'a gelen ve özel olarak yetiştirilen güvercinler, "Şebap Güvercin Festivali"nde dereceye girebilmek için yarıştı.

Türkiye Şebap Güvercin Federasyonu'nun Aziziye ilçesindeki Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü'nde düzenlediği festivale, 30 kentten 200 güvercin katıldı.

Yarışmada özelliklerine göre aldıkları puanlarla derece kazanan güvercinler, daha sonra meraklılarının karşısına çıkarıldı.

Federasyon Başkanı Mustafa Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'şebap' diye tabir edilen kuş türünün güvercin ırkları arasında Anadolu'ya ait nadir bir tür olduğunu söyledi.

Yarışmaya katılan güvercinlerin erkek ve dişi olmak üzere 14 ayrı kategoride yarıştığını belirten Kale, şöyle konuştu:

"Federasyon olarak her yıl farklı şehirlerde düzenlediğimiz yarışmalarda amacımız saf ve genetiği bozulmamış şebap güvercini seçebilmek. Halk arasında, 'manken güvercinler' diye tabir edilen ve bizlerin hobi olarak özel kafeslerde beslediği bu tür kuşların meraklıları çok fazla. Yaklaşık 500'ün üzerinde arkadaşımızla burada aynı çatı altındayız. Renk olarak çakmaklı, gök, miski, kürenk ve arap dediğimiz şebap sınıfındaki bu kuşlarımız jüri üyelerinden özelliklerine göre puan alarak dereceye girdi. Bizim festivallerdeki en büyük amacımız saf olan bu ırkın devamlılığını sürdürmek. Her yarışmada farklı sayılar ortaya çıkıyor. Erzurum'daki festivale 30 farklı şehirden 200'e yakın güvercin özel kafesler içerisinde getirildi."

Kale, her yıl olduğu gibi Erzurum'da düzenlenen festivalde de kuş sergisi yapılarak, şebap güvercin alım ve satışının yapıldığını ifade etti.

Bu türün sürekli parasıyla gündeme geldiğini anımsatan Kale, "Şebap beslemek bir hobidir diyoruz ama bunun da bir değeri elbette var. Türkiye'nin nadir güvercinleri yıl da birkaç kez bir kümeste çıkıyor. Siz o güvercini almak isterseniz elbette fiyatı binlerce lirayı bulur. Burada festival öncesi ve sonrası kuş satışı oldu 50 lira ile 25 bin lira arasında değişen rakamlarla kuş alışı satışı yapanlar da oldu. Şebap güvercinine binlerce lira isteyenler de oldu. Özellikle şunu belirtelim şebap pahalı bir hobi değil özel bir hobidir" diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı