G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Afete "Modelli" Müdahale

Afete "Modelli" Müdahale

Afete
Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, afet ve acil durumlarda müdahaleye ihtiyaç duyulacak tüm güç ve kaynakların ulusal düzeyde planlanması, bunların olay bölgesine hızlı ve etkin ulaştırılması, müdahale hizmetleri ve bunun koordinasyonundan sorumlu ana ve destek çözüm ortakları ile yerel düzeyde sorumlu birimlerin görevleri ile planlama esaslarının belirlenmesi amaçlanıyor.

Buna göre, afet ve acil durum hizmetleri, hazırlık, müdahale ve ön iyileştirme çalışmalarını kapsayacak şekilde planlanacak. Planlarda, afet ve acil durum hallerinde yürütülecek tüm hizmetler dikkate alınarak müdahale modelleri oluşturulacak.

Planlama, model oluşturma ve kapasite geliştirme çalışmaları, ulusal ve yerel düzeyde, muhtemel afet türlerine, afetlerde müdahale çalışmalarında karşılaşılabilecek operasyon risklerine ve yaşanabilecek en kötü şartlar dikkate alınarak oluşturulacak varsayımlara göre yapılacak. Planlama ve model oluşturma çalışmalarında gelişen teknoloji dikkate alınacak.

Mevcut kaynakların durumu tespit edilecek

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) bakanlık, kurum ve kuruluşların katılımıyla afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait görev ve sorumlulukları tanımlamak amacıyla, afet öncesi, sırası ve sonrasına ait müdahale planlamasının temel prensiplerini içeren Türkiye Afet Müdahale Planı hazırlanacak.

Bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile destek çözüm ortaklarınca hazırlanacak ulusal düzey hizmet grubu planlarında, müdahale hizmetlerinde ihtiyaç duyulabilecek tüm kaynakların mevcut durumu ülke düzeyinde tespit edilecek.

Yerel düzey hizmet grubu operasyon planlarında ise olay bölgesinde ihtiyaç duyulabilecek tüm kaynakların mevcut durumu il düzeyinde tespit edilecek. Operasyon planlarında, müdahale çalışmalarında görevlendirilecek personel, ekipman, araç, gereç gibi kaynakları kapsayan envanterler yer alacak.

İl afet müdahale planı hazırlanmasına ilişkin maddeleri de içeren yönetmeliğe göre, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara ait bina ve tesisler için acil durum planları oluşturulacak.

Tatbikatlar düzenlenecek

AFAD tarafından acil durumlarda medya ve halkla ilişkilerin sağlıklı yürütülmesi amacıyla medya iletişim planı hazırlanacak. Haberleşme alanında faaliyetleri bulunan tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlar, müdahale süresince yardım talepleri için yapılacak telgraf, telefon, telsiz, faks ve benzeri iletişim taleplerini ücretsiz kabul ederek, ilgililere ulaştıracak.

Afet müdahale planları kapsamında ulusal ve yerel düzeyde eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirilecek.

Ulusal ve yerel düzeyde afet ve acil durum hazırlık çalışmalarındaki esasları belirleyen yönetmelikle, afet ve acil durum yönetim merkezlerinin kurulması ve çalışmasına ilişkin düzenleme de yapıldı.

Bölge merkezleri oluşturulacak

Yönetmeliğe göre, AFAD tarafından ülke genelinde, bölgesel planlama, işbirliği ve yardımlaşma, lojistik kapasitesi oluşturma, eğitim çalışmaları ve tatbikatlar düzenlemek amacıyla birden fazla ili kapsayan bölgeler oluşturulacak. Bölge merkezleri İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Van, Erzurum, Trabzon, Samsun, Ankara, Kayseri, Elazığ, Konya, Sakarya olacak.

Başkanlık tarafından afet riskleri dikkate alınarak ülke genelinde lojistik üsler, bölge lojistik depoları, il merkezleri ve riskli ilçelerde cep depolar kurulacak veya kurdurulacak.

Müdahale hizmetleri

Afet ve acil durum hallerinde hem ulusal hem de yerel düzeyde hazırlanan planlar çerçevesinde hareket edilecek.

Afet ve acil durum yönetim merkezi yöneticileri ve teşkil edilen koordinasyon ekipleri, afet haberiyle birlikte ivedilikle görevli oldukları afet ve acil durum yönetim merkezlerinde toplanacak.

Saha destek ekipleri, afet haberini alır almaz ivedilikle intikal noktalarında bir araya gelecek. Olay bölgesinde görevlendirilen saha destek ekipleri en az 72, en çok 120 saat kendini idame ettirecek şekilde personel, araç, gereç, barınma, beslenme, hijyen malzemesi gibi lojistik ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde kurulacak.

Toplu nüfus hareketleri, büyük yangınlar, tehlikeli ve salgın hastalıklar, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeler, hava ve deniz aracı kazaları, teknolojik kazalar gibi afet ve acil durum hallerinde tüm kurum ve kuruluşlar, yetkili oldukları konularda AFAD ile koordineli olarak acil müdahaleyi etkin şekilde sağlayacak.

Deprem ve bölgesel olarak etkili sel, heyelan ve benzeri afet hallerinde, inşaatların ikincil afetlerden etkilenmemesi için devam eden inşaatların durdurulması da dahil olmak üzere valilik tarafından geçici olarak inşaat yapma yasağı getirilebilecek.

Yönetmelikte, afet ve acil durum hallerinde kurum ve kuruluşların iş bölümü, görev ve sorumlulukları da düzenlendi.


Anahtar Kelimeler: 0