G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Ali Korkut, "Yeni Yakutiye Çok Farklı Olacak"

Ali Korkut,

Ali Korkut, "Yeni Yakutiye Çok Farklı Olacak"

Mart 2009 seçimleriyle ilçe statüsünü kazanan Yakutiye'de belediyecilik ve hizmet adına her şey onunla yeniden yazıldı. İlk defa Ali Korkut ile tarihi eserler değerini buldu, ilk defa harabe mahalleler onun vurduğu kazmayla yerle bir oldu. Ali Korkut, göreve başlarken, ilçenin görünümünü değiştirme sözü vermişti. İlk dönemin sonunda kentsel dönüşüm alanında 2 bin 453 bina yıkarken, Üç Kümbetler projesi, Yakutiye Medresesi Kent Meydanı, devam eden İstanbul Kapı ve Gürcükapı Camii çevresi projesiyle tarihi eserlere de sahip çıkıldı. Ali Korkut, yeni dönem ile yeni Yakutiye'nin çok farklı bir konuma geleceğini söyledi.

ERZURUM TARİHİNDE İLKLER

Ali Korkut, hizmet alanlarını kentsel dönüşüm, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarma, park, bahçe ve gençlere yönelik alanlar ile rutin çalışmalar olarak ayırmış. En ciddi değişim Kentsel Dönüşüm ve tarihi eserler ile ilgili projelerde yaşanmış.

TARİH YAKUTİYE'DE UYANIYOR

Üç Kümbetler Erzurum'un en marka projesi Üç Kümbetler alanı; 150 bin metre kare. Sultan Melik Mahallesini içine alan projeye ilk kazma 27 Nisan 2011 tarihinde vuruldu. Başkan Korkut, "Bugüne kadar 13.5 milyon lirası belediye bütçesinden, 18 milyon lira Kalkınma Bakanlığından olmak üzere 31.5 milyon lira kamulaştırma için harcandı. Yapım süreci ise milyonlarca liralık bütçelerle gerçekleşecek. Projelerimizin bir türlü Kurul'dan geçmemesinden kaynaklanan gecikmeler işi uzattı, ama mutlaka gerçekleşecek ve Erzurum imajında büyük değişim devam edecek." derken, proje detayını şöyle özetliyor,

"Projenin İçeriğinde: Halkı kış aylarında dışarı çıkarabilecek Türkiye'nin ilk Kapalı Kent Parkı Var. Kent Park İçerisinde; Yöresel Yemekler, Yöresel Hediyelik Eşyalar, Üretimlerin Sergileneceği Sergi Alanları, Gıda Tanıtım Kafeleri, Yöresel Ürünler Tanıtım Kafeleri, Çocuk Oyun Alanları, Bovling Salonu, Sergi Salonları, Restoranlar, Kafeler Yer Alacak.

KÜLTÜR - EĞİTİM - KONGRE MERKEZİ VAR

Folklor ve Balo Salonu, Kapalı Sergi Salonu, Fuaye Açık Sergi Alanı, Seramik - Heykel Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Orkestra Salonu, El Sanatları Atölyesi, Müzik salonu, Resim Atölyesi, Çocuk Atölyesi, Okul Öncesi Çocuk Bölümü, Derslikler, Bilgisayar Salonu, Çocuk Okuma Salonu, Peridoyikler Nadir Kitaplar Salonu, Konser ile Kongre Salonları, Butik Oteller, Kent Müzesi, Oto Park yer alıyor

PROJE İLE NELER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Üç Kümbetler Proje alanında yer alan tarihi eserler; Üç Kümbetler, Kare Kümbet, Emir Saltuk Kümbeti, Üç Kümbet Anonim kümbeti, Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi, Emir Şeyh Camii, Gürcü Mehmet Paşa Camii, Emir Şeyh Türbesi, Saray Hamamı, Emir Şeyh Cami yanında Çeşme ile birlikte Erzurum Konakları gün yüzüne çıkarıldı." diye projenin röntgenini çekiyor.

İSTANBUL KAPI PROJESİ

Yüksek Mimar olan Ali Korkut 300'ün üzerinde tarihi eser varlığına sahip Erzurum'un geleceğinin geçmişte olduğuna inanıyor. Bu bağlamda kimsenin sahip çıkmadığı Erzurum Kapılarına da el atmış. İşte, Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılmış İstanbul Kapı.

Korkut, "Erzurum Kapılar şehri olarak bilinir. Ancak ilgisizlik nedeniyle birçoğu kaybolup gitmiştir. Ayakta kalmayı başaran tarihi kapılara bugüne kadar kimse sahip çıkmamıştı. İstanbul Kapı gün yüzüne çıkarılıyor. Erzurum'a ve Erzurumluya yeni iş kapıları açıyoruz. Proje bedeli 1.2 milyon lira. Ama katma değeri trilyonları bulacaktır. Çünkü Erzurum tarih ve kültür turizm merkezi olma noktasında ciddi rezerve sahip bir şehir" diyor.

YAKUT GİBİ PARLAYAN ESER

1300 tarihini taşıyan ve Selçuklu Mimarisinin nadide örneklerini yansıtan Yakutiye Medresesi, ağaç örüntüleri ve kötü bir çevreyle kaybolup gitmekten Ali Korkut'un projesiyle kurtuldu. Yakutiye Medresenin çevresine yapılan düzenlemeyle Erzurum'da ilk Kent Meydanına kavuşmuş oldu. Proje 2.5 milyon liraya mal olmuştu.

GÜRCÜKAPI CAMİİ ÇEVRESİNİ AÇIYORUZ

Gürcükapı camii ile Ehmal camiini kavuşturacak proje için Ali Korkut, "Erzurum'un merkezi burada yeni bir meydana kavuşacaktır. Projeyi kısmı tamam, inşallah önümüzdeki yıl kamulaştırmaları da başlayacak ve şehre güzel bir meydan kazandıracağız" ifadelerini kullanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ZİRVE YAKALANDI

Ali Korkut'un en iddialı olduğu alanlardan biri de Kentsel Dönüşüm. Yakutiye Belediyesi 5 ayrı mahalle ve 600 dönüm alanda gerçekleştirdiği dönüşüm kapsamında 2 bin 453 bina yıkmış. Erzurum ekonomisi, emlak ve inşaat sektöründe bahası bu sürede yakalamış. Ali Korkut, "Hak sahiplerine 79.7 milyon lira ödeme yaptık. Bu belediyenin kasasından çıktı. Şimdi geri dönüş süreci başlıyor" dedi.

Kentsel Dönüşümde gelinen noktayı çizen Korkut, "Hasanibasri Kentsel Dönüşüm Projesi: 23.5 dönüm kamulaştırıldı. Arsa ihaleye çıktı. Erzurum gecekondu görüntülerinden kurtuluyor.. modern ve çağdaş yaşam alanlarına dönüşüyor. Mehdiefendi Kentsel Dönüşüm Projesinde Kamulaştırma Tamamlandı. 43 dönüm arsa satışa çıkıyor. Modern ve Yeşil Yakutiye ile dönüşüm sürüyor.

HACI CUMA - TAŞ MESCİT - NARMANLI MAHALLELERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİLEME PROJESİ

Toplam alan; 233 bin metrekare. Projenin 1. Etap kamulaştırması yüzde 85 tamamlandı. Bu alanlarla bağlantılı olarak Yakutiye Bulvarını Karskapı semtine bağladık. 435 bina kamulaştırdık. 2 km. uzunluğunda yol açtık. Prof. Dr.Recep Akdağ Caddesi. Şehre yeni bir ufuk açıyor."dedi.

Erzurum şehir merkezinde 50 yıllık ihmali ortadan kaldırdıklarını belirten Ali Korkut, "50 yıldır yapılan yanlışlar ve ihmal şehir merkezinin boşalmasına neden olmuştu. Mehdiefendi, Habipefendi, Sultan Melik, Hacıcuma, Taş Mescit mahallerini kentsel dönüşüme tabi tuttuk. Bunu da yasayla değil (İ.K 18 M), bedeli ödenerek, gönül rızasıyla yaptık.

MEHDİEFENDİ MAHALLESİNDE YAŞAM FIŞKIRACAK

Arsa üretip, ticareti canlandırıyoruz.. Emlak ve inşaat sektörü Yakutiye'nin kamulaştırmaları ve dönüşüm projeleriyle hareket kazanıyor. Şimdi Mehdeefendi mahallesinde 50 dönüm alan için muazzam bir proje hazırladık. İnşallah arsayı alan firma bu projeyi uygulayacak. Burası Erzurum'un yeni cazibe ve çekim merkezi olacaktır. Proje zaten herkesi hayran bırakacaktır" dedi. - ERZURUM



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli