G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ALMAN FİRMASI YATIRIM İÇİN ÖZELLİKLE ERZURUM`U İSTİYOR

ALMAN FİRMASI YATIRIM İÇİN ÖZELLİKLE ERZURUM`U İSTİYOR

ALMAN FİRMASI YATIRIM İÇİN ÖZELLİKLE ERZURUM`U İSTİYOR

ALMAN FİRMASI YATIRIM İÇİN ÖZELLİKLE ERZURUM`U İSTİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler`in yeni bir katı atık tesisi arayışları kapsamında Almanya`ya yaptığı ziyaretin detayları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Başkan Küçükler`in Almanya`nın Honnover kentinde yaptığı incelemeler sonucunda, Alman katı atık firmasının tesislerini beğendiği ve detayların önümüzdeki ay Erzurum`da yapılacak toplantıda konuşulmasına karar verildiği öğrenildi.

Katı atık tesisinin detayları önümüzdeki ay Erzurum?da gerçekleşecek toplantıda belli olacak. Alman firmanın, Erzurum`da kuracağı tesisin 90 yıl ömürlü olacağı ve 30 ila 50 milyon EURO arasında bir maliyeti bulacağı belirtiliyor. Firmanın, maliyetin tamamını kendi öz kaynaklarından karşılayacağı ve Büyükşehir Belediyesi`nin kasasından tek kuruş para çıkmayacağını taahhüt ettiği öne sürülüyor. Önceki gün düzenlediği basın toplantısında "sadece kâra ortak olacağız" diyen Başkan Küçükler`in, Alman firmanın "kâr-zarar ortaklığı" teklifini kabul etmediği ve `kar ortaklığı` sözünü aldığı da gelen bilgiler arasında.Ocak ayı içerisinde Erzurum`a gelecek olan Alman şirketinin yöneticileri ve mühendislerinin, son kez Başkan Küçükler ile bir araya gelerek, yatırıma son noktayı koyacakları öğrenildi. Alman firmanın, sözleşme imzalanması halinde, bunun basın huzurunda yapılması ve sözleşmenin tüm detaylarının basın organlarına şeffaf bir şekilde dağıtılmasını özel olarak isteği öğrenildi. Firmanın, Erzurum`da kuracağı yüzde 80`i geri dönüşümlü tesisten elde edilecek karları, Almanya`ya değil, yeni yatırım olarak Erzurum`a bırakılacağına dair de sözleşmeye bir madde koydurmayı istediği belirtiliyor. Ayrıca kurulacak tesisin denetimi için de, Valilik, İl Özel İdaresi, belediyeler, sivil toplum örgütlerinden de temsilci alınacağı ifade edildi.
Şirketin, katı atık tesisinin yanı sıra, Pasinler`e "Fizik ve Rehabilitasyon Merkezi" ve "Termal Turizm Merkezi" kurmak istediği de ortaya çıktı. Firma yetkililerinin Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu ile de bir araya gelerek, projelerini anlattıkları belirtildi. Şirketin, Pasinler`e kurulacak tesise ek olarak da, çok sayıda futbol sahası yaparak, danışmanlıklarını üstlendikleri Chelsea, Milan, Juventus, Real Madrid gibi dünya devi kulüpleri de `yaz kampı` için Pasinler`e getirmeyi taahhüt ettikleri iddia edildi.

ÖZKARA VE YÜRÜSOY`UN ROLÜ NE?

Öte yandan Başkan Küçükler`in "Alman firmasının Erzurum temsilcileri` olarak tanımladığı işadamı İlker Özkara ile Avukat Zekai Yürüsoy`un Alman firmasından gelen yatırım talebini Büyükşehir Belediyesi`ne iletme görevi yaptığı belirtildi. 

Alman şirketinin birkaç yıldan bu yana Erzurum`a yatırım yapmak istediğini ancak Büyükşehir Belediyesi ile görüşme zemini bulamadığını söyleyen İlker Özkara, "Firma özellikle yatırım için Erzurum`u istiyor. Bundaki amacı da, katı atık teknolojisini Türk-i Cumhuriyetleri`ne taşıyabilmek. Yani Erzurum`a kuracakları katı atık tesisini bir showroom olarak düşünüyorlar. Erzurum`dan bu ülkelere yayılmayı, ekipmanlarını satmayı amaçlıyorlar. Bizden de Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ile görüşmeleri için yardım talep ettiler. Katologlarını, bundan önce yaptıkları iş bitirmelerini Başkan Küçükler`e ilettik. Kendisi inceledi ve tesisi yerinde görmek istediğini söyledi. Bunun üzerine hep birlikte Almanya`ya gittik. Burada belediyenin kasasından tek kuruş çıkmayacak bir yatırım söz konusu. Herhangibir olumsuzluk, usulsüzlük söz konusu değildir. Bu ne biz, ne de Sayın Küçükler müsaade etmez. Yıllarca Özkara ailesi ticaretin içerisinde, şerefiyle, onuruyla yeralmış bir ailedir. Bu ailenin bir ferdi olarak, yanlış olan hiçbir işe girmeyiz. Yaptığımız tek iş, şehrimize bir yatırım yapılmasını sağlamak, buna ön ayak olmaktır. Başka da bir düşüncemiz yoktur" dedi. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli