G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Ambalajı takmıyorlar

Ambalajı takmıyorlar

Açıkta peynir satışı yasaklandı. Ancak pazar ve bazı dükkanlarda esnaf peyniri ambalajsız olarak satmaya devam ediyor. Yasaya uymayan esnaflar, "Halk tadına bakmadığı peyniri almıyor" şeklinde savunma yapıyor

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yılbaşından itibaren açıkta peynir satışını yasakladı. Yasaya göre peynirler artık amlajlı şekilde satışa sunulacak. Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak.

Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. 8 Şubat 2015 tarihi ile yürürlüğe giren ve 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan bu uygulama bazı vatandaşı memnun ederken, esnafı da rahatsız etti. Ancak esnaf hala eski usülde peynir satıyor. Birçok dükkanda ve pazar tezgahında peynir hala ambalaja girmedi. 

MALİYET ARTACAK

Yöresel peynirlerin çok sayıda çeşidinin satıldığı Erzurum´daki yerel marketlerde peynir ürünlerinin neredeyse tamamını açık şekilde satıyor. Bu düzenlemede en çok o bölgede alışveriş yapan vatandaşı ve esnafı etkiliyor. konuyla ilgili konuşan bir marketçimiz uygulamanın yanlış olduğunu söyledi. ?Peyniri ambalaja soktuğumuz zaman raf ömrü kısalır. İnsanlar buraya peyniri tadıp almak için geliyor. Peyniri ambalaja koyduğumuz zaman esnafa olan maliyeti artar. Küflü peynirin rafta ömrü 15-20 gün iken ambalaja koyduğumuz zaman 2-3 gün dayanacak. Küflü peynirin raf ömrünü hava uzatıyor. Bu uygulama hijyen ve temizlik açısından çok iyi. Diğer yönden baktığımız zaman halk peyniri tatmak istiyor. 1 Ocak´ta yürürlüğe giren uygulamayı uygulan kimse yok. Bizler bunu kabullenmedik. Esnaf olarak bakanlık bizi zor duruma bırakıyor. Pazarımızın tek özelliği peynirin tadına bakılabilmesi. Peynir ambalaja girdiği zaman süpermarketlerle esnafın ne farkı kalacak. Her esnaf süpermarketlerde gidip çalışsın o zaman? ifadelerini kullandı.

SATIŞLARIMIZ DÜŞER

Bir başka marketçimiz ise, ?Bakanlığın yaptığı bu uygulama tamamen yanlış. Pazardaki küflü peyniri ve diğer peynir satışları Erzurumlu tarafından biliniyor. Bizler peynirimizi halka tattırarak satıyoruz. İnsanlar şimdi peyniri tadamadan alacaklar. Eve götürüp tadına bakıp beğenmedikten sonra arkamızdan konuşacaklar. Dükkanımızın adı çıkacak. Esnaflar olarak zaten sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bakanlığın yaptığı bu uygulama esnafı bitirmeye yönelik. Yeni düzenleme ile birlikte büyük marketlerdeki gibi peynir satışı yapacağız. Bu durum buradaki geleneği ortadan kaldırır ve bizim işlerimizi de olumsuz etkiler. Ambalaj gelince işlerimiz büyük oranda düşecektir ve vatandaş marketlere yönelecektir. Buranın sabit bir müşteri potansiyeli var onlar yine burayı tercih edecektir ama gram bazında satışlarımız durma noktasına gelecektir. Hijyen açısından bunu yapıyorlar ama burada gün içerisinde açılan peynir tüketiliyor. Biz zaten satamayacağımız peyniri tenekesinden çıkarmıyoruz? şeklinde konuştu.



Anahtar Kelimeler: Ambalajı takmıyorlar
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false