G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

ANNE BABALAR BU HABERİ OKUYUN

ANNE BABALAR BU HABERİ OKUYUN

ANNE BABALAR BU HABERİ OKUYUN

Gündem Çocuk Derneği'nin hazırladığı Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2013 Raporu”, ülkenin acı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Rapora göre, 2012 yılında en az 609 olan yaşam hakkı ihlal edilerek hayatını kaybeden çocuk sayısı, geçen sene 633'e çıktı. 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında yaşanan çocuğun yaşam hakkı ihlallerine yer verilen rapor, toplumsal olaylar sırasında yaşanan hak ihlallerinden nefret cinayetine kadar geniş bir yelpazede yaşanan ölümlere yer veriyor.

DEVLET ELİYLE ORTAYA ÇIKAN YAŞAM HAKKI İHLALİ

Rapora göre, geçen sene yaşanan çocuk ölümleri arasında Devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlalleri”nin sayısı 33'ü buldu. Dört çocuk yargısız infaz kurbanı olurken, 5 çocuk ise askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle 8 çocuk hayatını kaybederken, 1 çocuk nefret cinayetine kurban gitti.

EV İÇİ ŞİDDET 

Ev içi şiddet 2013 yılında da can almaya devam etti. Rapora göre, en az 16 çocuk ev içi şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Çocuk intiharları ise alarm vermeye devam ediyor. En az 19 çocuk geçen sene intihar ederek hayatına son verdi. Çocuk işçi ölümleri ise en az 89 çocuğun hayatına mal oldu.

Derneğin raporundaki satırbaşları şöyle:

TOPLUMSAL OLAYLARA KURBAN: Adana'da 6 yaşındaki İbrahim Taşkıran, bir gösteri sırasında belediye otobüsünün eylemciler arasına girerek çarpması sonucunda yaşamını yitirdi. Diyarbakır Lice'de ise 18 yaşındaki Medeni Yıldırım, yeni inşaatına başlanan kalekolu protesto etmek amacıyla inşaat alanına gelen gruba müdahale eden askerlerin doğrudan ateş açması sonucu hayatını kaybetti.

ASKERİ MÜHİMMAT CAN ALDI: Kara mayınları ve askeri mühimmat patlamaları ise geçen sene de çocukların hayatına mal olmaya devam etti. 11 yaşındaki Ramazan Yıldız Şırnak'ta eline aldığı askeri mühimmatın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

YARGISIZ İNFAZ 4 ÇOCUK ÖLDÜRDÜ: Güvenlik güçlerinin şiddeti, 2013'te de sürdü. Hasan Bakdur (16), Şanlıurfa Akçakale'de çalıştığı tarladan dönerken kaçakçı olduğu iddiasıyla askeri ekip tarafından kovalanarak akrep tipi zırhlı araç ile ezilerek öldürüldü.

ÇALIŞTIRILIRKEN ÖLÜYORLAR: 2012 yılında en az 34 olan çocuk işçi ölümleri 2013'te 89'a ulaştı. Çocuklar, çalıştırımaya devam ederken, önlenebilir iş kazalarından dolayı hayatlarını kaybetti.

POLİS GAZI CAN ALIYOR

Raporda, polisin kullandığı biber gazından dolayı mağdur olan çocukların durumuna ise ayrıca yer verildi. Rapora göre, 2006 yılından bu yana yoğun olarak kullanılmaya başlanan biber gazı, çocukların ölümle sonuçlanmayan ağır yaşam hakkı ihlallerine maruz kalmalarının yanı sıra, ölümlere de neden oldu. 2006'dan bu yana en az 146 çocuk biber gazı nedeniyle yaralanırken; Enes Ata, Mazlum Akay, İsmail Erkek, Mahsum Mızrak, Doğan Teyboğa, Furkan Akçil, Mehmet Uytun ve Berkin Elvan olmak üzere 8 çocuk polisin attığı gaz bombasıyla ağır yaralanarak hayatını kaybetti.

3 AY İÇİNDE 13 ÇOCUK İŞÇİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, 2014 yılının yalnızca ilk üç ayında ise 6'sı 14 yaş ve altı, 7'si 15-17 yaş aralığında olmak üzere toplam 13 çocuk işçi hayatını kaybetti. 13 yaşındaki Resul Yılmaz Adana'nın Seyhan ilçesinde tarlaya gübrelemeye giderken traktörün devrilmesi; 16 yaşındaki Ali Fırat Belder, Şanlıurfa'da çalıştığı inşaatın 9. katından düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı