G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Artık kurslara elden para verilmeyecek

Artık kurslara elden para verilmeyecek

Artık kurslara elden para verilmeyecek

85096MEB, trafik kazalarını azaltmak için 2013?de getirdiği yönetmelik sonucu, direksiyon sınavlarındaki başarı oranı yüzde 95?den yüzde 70?e düştü. Milli Eğitim Bakanlığı, trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği`ni 2013 yılında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirmişti. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 4?ü ehliyet alamadı.
Sürücü Kursları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Dumlu, ?Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği`nde 2013 yılı Mayıs ayında önemli değişiklikler yapmıştı. Yapılan değişiklikle birlikte bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla bazı bölgelere temsilci gönderdi. Yönetmelikten önce Erzurum?da direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 70`lere kadar düştü. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 3?ü ehliyet alamadı.? dedi.
Başarı durumunun düşmesi başarısızlığın göstergesi olmadığını belirten Dumlu, ?Önceden sınavlarda bir önemsizlik vardı ama şimdi bir ciddiyet söz konusu. Hem eğitmenler hem de sürücü adayları artık çok titiz. Direksiyon sınavında başarının yüzde 70?e düşmesi başarının göstergesidir. Önceden 3 dakika olan sınav şimdi 30 dakika oldu. Şimdi ehliyet alanlar daha tecrübeli, daha sağlıklı oluyor. Bu da trafik kazalarının azalacağına karşı bir umut doğuruyor.? diye konuştu.

MİNİBÜS ŞOFÖRLERİNE İSTİSNA
Ağır vasıta kategorisinde olan minibüslere yeni düzenleme geleceğini belirten Alparslan Dumlu, ?Minibüs kullanmak için ağır vasıta ehliyeti almak gerekiyor. Bunun için yeni düzenlemeyle 24 yaşında olmak gerekiyor. Ancak minibüs şoförleri için bir istisna yapıldı. Yapılan istisna ise 21 yaşında ehliyeti alabilecekler. Ancak ehliyet sadece minibüs kullanırken geçerli olacak.?

ARTIK KURSLARA ELDEN PARA VERİLMEYECEK
Eylül ayından itibaren başlayacak sistemle, sürücü kursu ücretleri kursa doğrudan verilemeyecek. Ücretler, banka yoluyla yatırılacak. Bu sayede, kursların ne kadara sürücülük eğitimi verdiği belli olacak.
Yine Eylül ayında başlayacak sistemle, her sürücü kursunda en az 4 araç bulundurulma zorunluluğu başlıyor. En az 4 araç bulundurmayan sürücü kursların eğittiği sürücü adayları ehliyet alamayacak.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false