G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Asansörler Tehlike Saçıyor

Asansörler Tehlike Saçıyor

Oltu`da yapılan kontroller sonrası site ve binalardaki asansörlerin içler acısı bu durumu vatandaşların ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını gözler önüne serdi.

Oltu`da yapılan kontroller sonrası site ve binalardaki asansörlerin içler acısı bu durumu vatandaşların ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını gözler önüne serdi. 

Oltu`da, periyodik kontroller sonucu asansörlerin yüzde 100`e yakınının can ve mal güvenliği açısından her an kazaya davetiye çıkarabilecek boyutta olduğu anlaşıldı. 

OLTU`DAKİ ASANSÖRLER KIRMIZI ETİKETLE İŞARETLENDİ

Yetkili asansör muayene kuruluşu Makine Mühendisleri Odası tarafından kırmızı etiket`le işaretlenen asansörlerin bir an önce eksiklerinin giderilerek güvenli hale getirilmesi gerekiyor. Oltu`daki bina ve sitelerde bulunan asansörlere yönelik yapılan kontrollerde ortaya çıkan tablonun ürkütücü boyutta olduğu anlaşıldı. Yapılan kontrollerde asansörlerin neredeyse yüzde 100`ye yakın kısmının can ve mal güvenliği açısından büyük bir tehlike oluşturduğu belirlendi.

ASANSÖRLERİN GÜVENLİ HALE GETİRİLMESİ ŞART

Bilindiği üzere 2012 yılında çıkarılan asansör işletme ve bakım yönetmeliği çerçevesinde, asansörlerin yıllık kontrollerinin yapılması zorunlu haline getirilmişti. Mevzuata göre; asansörlerin bakım ve güvenliğinden birinci derecede bina sahipleri ve bina yöneticileri sorumlu iken ikinci derecede sorumluluğun ise belediyelerde olduğu açıkça belirtiliyor. Bu yüzden asansörlerin periyodik kontrollerinin yerine getirilmesi için belediyelerin, bir muayene kuruluşu ile protokol imzalamaları ve asansör kontrollerinin yerine getirilmesini sağlamaları gerekiyor.

ASANSÖRLERİN YÜZDE 100`Ü ADETA SAATLİ BOMBA


Yetkili asansör muayene kuruluşu Makine Mühendisleri Odası`nın Oltu`da gerçekleştirdiği asansör denetimleri tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Apartman ve site gibi sivil binaların yer aldığı Oltu`da 50`ye yakın asansörün tamamı incelenirken yüzde 100`e yakın bir kısmını can ve mal güvenliği açısından her an kaza oluşturabilecek `tehlike` işareti olan `kırmızı etiket`le işaretlendi.

9 SİTENİN ASANSÖRÜ KIRMIZI ETİKETLE İŞARETLENDİ

Kontroller sonrası Oltu`da yaklaşık 9 sitenin asansörleri yapılan kontroller neticesinde kırmızı etiketle işaretlenerek zabıta ekiplerince kullanıma kapatıldı. Neredeyse, Oltu`daki tüm binalarda asansörlerin adeta birer saatli bomba olduğunun ortaya çıkması bina sakinlerinin gözünü korkuturken asansör bakım ve onarım giderlerinin karşılanması konusu kat maliklerini karşı karşıya getirdi.

BAKIM GİDERİNİ KAT MALİKLERİ KARŞILAYACAK

Kapatılan asansörlerin yeniden kullanıma açılması için gerekli giderlerin kat maliklerinden nasıl toplanacağı konusu bir sürü tartışmayı da beraberinde getirdi. Özellikle zemin ve birinci kat maliklerinin asansörleri kullanmadıklarını öne sürerek asansör giderlerini ödememek istememeleri site yönetimlerini zor durumda bıraktı. Bazı kat malikleri ise her yıl düzenli olarak ödedikleri asansör bakım ve onarım bedeli adı altında toplanan paraların kullanılamayacak kadar tehlikeli asansörlere verilmesine tepki gösterirken özellikle zemin ve birinci kat sahibi maliklerin, kullanmadıkları asansörlere para ödemekten kaçınmaları site ve apartman yönetimlerini zor durumda bırakıyor.

KAT MÜLKİYETİ KANUNU

Site ve apartman yöneticileri konunun çözümü hususunda Kat Mülkiyeti Kanununun ilgili maddesinin kat maliklerini bağlayıcı olduğunu belirterek, "Kat Malikleri söz konusu asansör giderlerine eşit olarak katılmakla yükümlüdür. Oltu, henüz yeni yeni apartman kültürünü benimseyen bir ilçe olarak bu konuda Kat Mülkiyeti Kanunu hakkında bilgi sahibi olmadığından ya da başka yorumlamalardan dolayı birçok farklı uygulamalarda bulunulmuştur. Kat maliklerine bu giderlerin eşit olarak değil de farklı şekilde pay edilmesi veya eşit olarak pay edilmesi apartman sakinleri arasında tartışmalara neden olmaktadır. Ancak kanun açıktır ve uygulama kanuna göre yapılacaktır" şeklinde açıklamalarda bulundular.

KIRMIZI ETİKET NE ANLAMA GELİYOR

Asansörlerde kontroller sonucunda 3 çeşit etiketlenme yapılmaktadır. Bunlar kırmızı, sarı ve yeşil. Trafik lambalarını andıran bir uyarı sistemi gibi düşünüldüğünde; Kırmızı etiketler, asansörün tehlikeli olduğunu, güvenli olmadığını ifade ederken Sarı etiket, eksiklikler giderildikten sonra asansörün güvenli bir şekilde kullanılabileceğini, Yeşil etiket ise, güvenli olduğunu ifade etmektedir. Vatandaşlar, kırmızı etiketli asansör gördüklerinde kesinlikle binmemeli. Asansörde kırmızı etiket almış bina sahipleri ve bina yöneticileri, eksiklikleri kısa sürede giderip yeşile döndürmelidir. 



ŞEHRİN YÜREĞİNE DOKUNUYOR

MAHMET UÇAR ŞEHRİN YÜREĞİNE DOKUNUYOR

Anahtar Kelimeler: Asansörler Tehlike Saçıyor
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli