G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

AVM ORGAN BAĞIŞ STANDI AÇILDI

AVM ORGAN BAĞIŞ STANDI AÇILDI

AVM ORGAN BAĞIŞ STANDI AÇILDI

 AVM ORGAN BAĞIŞ STANDI AÇILDI

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü organ bağışlarında farkındalık oluşturmak amacıyla Yenişehir Alış Veriş Merkezi (AVM)`de stant açtı.
    Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin hastanın organ nakli için sıra beklediği bildirildi.Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum`da son 3 yılda 36 kişinin organ naklinde bulnduğunu söyledi. Doç. Dr. Vançelik, bağış sayısının yetersiz olduğunu ifade etti. 

Erzurum`da 2008 yılından bu yana karaciğer nakli başta olmak üzere böbrek naklinin de gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Vançelik, "İlimizde organ nakilleri başarı ile gerçekleştirilmekte. Bu yılın ilk 10 ayında 10 kişi organ bağışında bulundu." dedi. 
    Organ bağışında bulunmak isteyenlerin il sağlık müdürlüğü devlet hastaneleri ya da organ nakil merkezlerine başvuruda bulunabileceğine değinen Sağlık Müdürü Doç. Dr. Vançelik şunları söyledi: "Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir."
    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladığına da vurgu yapan Doç. Dr. Vançelik, "Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde ve bütün büyük dinlerde benzer kararlar mevcuttur." diye konuştu.
    Doç. Dr. Vançelik, AVM`de açılan stantta organ bağışla ilgili olarak vatandaşlara ücretsiz el broşürlerinin dağıtıldığını ve bunlarda bağış şartlarının ayrıntılı yer aldığını sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli