G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Aydoğan Süer Bloomberg TV´nin Konuğu Oldu

Aydoğan Süer Bloomberg TV´nin Konuğu Oldu

BLOOMBERG HT TV´da yayınlanan Fokus programına katılan MNG Yönetim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Aydoğan Süer, sektörü ile ilgili objektif değerlendirmelerde bulundu

 

 

BLOOMBERG HT TV´da yayınlanan Fokus programına katılan MNG Yönetim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Aydoğan Süer, sektörü ile ilgili objektif değerlendirmelerde bulundu, konut sektörünün önümüzdeki süreçte daralma göstereceğine dikkati çekti, ?Ama 2019´u ihracat ve turizm sektörü açısından son derece iyi görüyorum. Özellikle de turizm bu sene altın yılını yaşayacak?dedi, toplum olarak indirimli satışları çok sevdiğimize de dikkati çekti.

Perakende sektöründe son bir yılın bir değerlendirmesini yapan Aydoğan Süer, ?Perakende sektöründe yine aynı ciro yapılıyor, ancak bir yıl önceki yılın kârları elde edilemiyor. Şu an yaşanan en büyük sıkıntı bu?hatırlatması yaptı. Türk halkının indirimli satışları çok sevdiğini vurgulayan Süer, değerlendirmelerini ana başlıklar halinde şöyle sürdürdü: 

AVM YATIRIMCISINI GÜÇLÜ TUTMALIYIZ 

?- Dünyanın en çok tüketen toplumlarından birisi Türkiye. Halkımız indirimli satışları çok seviyor. Mağaza vitrinleri indirimli satış ilanları ile dolu. Marka patronları, para kazanamamaktan şikayetçi. Bizler, beraber yürüdüğümüz marka sahiplerine nasıl yardımcı olacak, destek vereceğiz. Biz perakendecimizden kendimizi ayrı göremeyiz. Bizim neden yeni markalarımız yok? Perakende sektörü bu yıl 160 milyar liraya ulaşacak. Bu kadar büyük bir piyasada bizim AVM yatırımcısını da güçlü tutmamız gerekiyor.? 

İŞ ORTAKLARIMIZIN ELLERİNDEN TUTMALIYIZ 

?- Her ülkenin soğuk rüzgarlardan geçtiği bir dönem var. Biz çok önemli gördüğümüz iş ortaklarımızın, partnerlerimizin ellerinden tutmamız gerekiyor. Sorunlar yaşanıyor. Biz bu işi nasıl çözeceğiz, buna bakmamız gerekiyor. Perakendecinin, özellikle yabancı AVM sahiplerinin bulunduğu yerlerde maliyeti yükseliyor, enerji maliyetleri, asgari ücrete yapılan zammın getirdiği yansımalar var. Perakendeci, ?ben bu kira maliyetleri ile bu alışveriş merkezinde yer alamam´diyor. AVM yatırımcısı da diyor ki, ?Hayır kardeşim, sen çıkamazsın. Bizimle 5 yıllık kira sözleşmen var. Sen bu sözleşmelere riayet etmek zorundasın.´Giderek kan kaybeden perakendeciye siz dayatmalarla beraber ceza uygularsanız, onları konkordato yapmaya itersiniz.? 

KAZANCIN ÇOĞU KİRAYA GİDİYOR 

?- Geçen hafta piyasalarda TÜİK verilerine göre yüzde 9´un üstünde bir daralma olmuş. Bizim profesyonelliğin dışında ?esnaf gibi davranma´zorunluluğumuz var. Çoğu perakendeci, kazancının yüzde 40´ını kira için ayırmak zorunda kalıyor. Bu sıkıntıyı, çeşitli yöntemler uygulayarak çözmemiz gerekiyor. Biz belki konsept projeleri uygulamakta başarılıyız, ama AVM yönetiminde öyle değiliz. Yani  sadece güvenliği, temizliği sağlamakla olmuyor. Bunun adı tesis yöneticiliğidir. Perakendeciye 3 ay önceden fesih yetkisi verilmesi gerekir. Kimse mağazasını kapatırken mutlu olmaz. Çünkü insan mağazasını belli umutlar doğrultusunda açıyor, kazanmak istiyor. Zarar eden o insana, ?hayır burayı kapatamazsın, sana cezai müeyyide uygularım´demek, çatışmayı da beraberinde getiriyor. Bizim her şeyden önce şu konkordato süreçlerini kontrol altına almamız gerekiyor. Sektörü birlikte ve beraber yönetme gerekliliğimiz var. Kendimizi perakendecilerimizde ayrı göremeyiz.? 

İnşaat ve konut sektörüyle ilgili görüşlerini de aktaran Aydoğan Süer, 2019 yılının turizmde altın yılı olacağını kaydetti. Süer, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: 

KONUT SEKTÖRÜNDE DARALMA VAR 

?Türkiye´de konut sektöründe iki yıldan beri yaşanan daralmayı hepimiz görüyoruz. Önümüzdeki iki yılı da durağan bir dönem olarak görüyorum. Gayrimenkul sektörünün bittiği görüşlerine katılmıyorum. Nüfusu yılda bir milyon artan bir Türkiye´de konut sektörünün bittiğini söylemek gerçekçi olmaz. Yılda 650-700 bin konut ihtiyacımız var. Böyle bir ülkede gayrimenkul sektörü öldü, bitti demek çok bilinçsiz bir yorum olur. Yüksek faiz oranları ile konut satabilmek öyle çok kolay bir iş değil. Sektörün daralmasının asıl sebebi faiz. Tüketici bu nedenle bekleme döneminde. Herkes seçimi bekliyor. Türkiye´ye Ortadoğu´dan gelen turist akını, herkese bir nefes aldırdı. Dövizde stabil durumu sağlamamız gerekiyor. Bunu sağlarsak, faizlerde de geriye doğru seyir olursa göreceksiniz inşaat sektörü yeniden canlanır.? 

KUR´DAKİ ARTIŞ TURİZME YARADI 

?- Döviz kurundaki yükseliş turizm sektörüne yaradı. Ama kesinlikle rehavete kapılmamamız gerekiyor. Güvenli ve huzurlu olan bir ülkede her zaman turizm olur. Dünyada 7 iklimi yaşayan bir ülkeyiz. Kendi iç talebimizi oluşturmamız lazım. Avrupa´ya tatile gidiyoruz, belki bütçemizin 5 katı para harcıyoruz. Yetmiyormuş gibi, üçüncü sınıf insan muamelesi görüyoruz. Gitmek için de can atıyorsunuz. Ama bizim öyle kıyı şeritlerimiz var ki, bakir. Kimsenin bilmediği. Türkiye´de yeni bir dönem başladı. EKO turizm. Bakir bölgeleri turizme açmamız gerekiyor. Katma değeri böyle oluşturabiliriz. 2018´da 40 milyon turist ağırladık. 2019´de eğer ki farklı bir durum yaşanmazsa, sektörde yüzde 25-30´luk bir büyüme öngörüyorum."



  • Perşembe 5.9 ° / -1.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 6.4 ° / -1.3 ° false
  • Cumartesi 8 ° / -0.5 ° Güneşli