G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

BAKIN BU ZİHNİYETE

BAKIN BU ZİHNİYETE

BAKIN BU ZİHNİYETE

BAKIN BU ZİHNİYETE

 Teröristbaşı Öcalan`dan "Önderlik" diye söz eden PKK yöneticisi Ali Haydar Kaytan`a ait ses kaydının dökümü şöyle:

"Dinin temel özelliği ezbere dayalıdır. Dua ezberlersin. Ezbere inanırsınız. Mesela ben Aleviyim ama en az 10 tane sûre bilirim. Ortaokulda öğretmişler, gitmiyor da, silinmiyor da. Dinsel dogmatizm."

ÖNDERLİKTE İSE...

"Tanrı genellikle korkutur. Sadece Rahman ve Rahim değildir, aynı zamanda Cabbardır, aynı zamanda gaddardır. Tanrıya çok fazla yaklaşamazsınız. Önderlikte ise kendindeki tanrısallığı keşfetme vardır."

KUR`AN`LA TEVRAT`I KARŞILAŞTIRIYOR VE...

"Soyut Tanrı şeyi dinlerde değişiyor. Mesela Muhammed`in Tanrı tanımına baktığınızda Kur`an`da çok farklıdır. Tevrat`ı okuduğunuzda Tanrı`yı gözünüzde canlandırabiliyorsunuz: Yaşlı, sakallı, çatık kaşlı bir adam. Zaman zaman İbrahim`le görüşür, şunla görüşür, bunla görüşür, intikamcıdır, öfkelidir. Mesela Muhammed`deki daha fazla mistiktir, soyuttur, enerji kavramıyla iç içedir. Önderlikte ise bir akış halidir, bir yasallıktır. Akışın kendisinde bir tanrısallık vardır."

ERZURUM`DA NURCU, KÖYDE ALEVİ OLURDUM

"Ben lise yıllarımda Erzurum`da Sünni, yani Nurcuydum, Nakşiliğin bir kolu oluyor. Köye gelirdim Alevi olurdum. Devrimci olduktan sonra vazgeçtim ama, köylüler beni hep dindar olarak bilir. Diyelim bir yerde ziyaret var, herkes ziyareti öpüyor. Ben öpmüyorum diyemezsin, ben de onlar gibi yapıyordum. Mesela bizim köylerde kurban kesilir, neredeyse hayvandan özür dilenir, ayakları öpülür. Onların içtenlikle bir şeylere inanmaları seni de etkiliyor. Mesela, Sitti Zeynep Türbesi var Şam`da. Hüseyin`in kızkardeşidir. Bir sefer türbeye gittim. Türbenin başında kadınlı erkekli nasıl ağlıyorlar! Diyorsunuz herhalde yarım saat önce ölmüştür. Siz de etkileniyorsunuz, gerçekten inanç insanları etkiliyor, onlara saygı göstermek zorundasınız. Olduğu gibi kabul etmek değil, özündeki doğru olan şeyleri bulup çıkarmak ve toplumu onunla buluşturmak çok büyük önem taşıyor."

ÖCALAN ÇAĞDAŞ İBRAHİM`DİR

"Tek tanrılı din geleneği İbrahim`in geleneğidir: İbrahimî gelenek. İbrahimî gelenek, aynı zamanda PKK`nın kendisini devamı saydığı bir gelenektir. Önderliğin deyişiyle PKK, peygamberlik geleneğinin yeniçağa uyarlanmış biçimidir. Önderlik de bir bakıma `Çağdaş İbrahim` oluyor."

APOCULUK YENİ BİR DİNDİR

"Önderliği dinlediğinde, kitleler, halkımız diyordu ki: Bu aslında yeni bir dindir. Önderlik kendini sosyalist olarak algılıyor ama dinde de bir sosyalizm var. Reel sosyalizmle bağını kurmuyor, farkını görüyor ve o bilgelikten yola çıkarak diyor ki: Apoculuk yeni bir dindir. Adeta onu, dinlerin olumlu özelliklerinin üst düzeyde bir sentezi anlamında yeni bir din olarak adlandırıyordu." "İbrahim`in çıkışı neye karşıdır? İbrahim aslında kentlidir, fakat esas aldığı değerler kentin değerleri değildir. Doğal toplumun değerlerine hakim olmak isteyen devletçi topluma karşı doğal toplumun değerlerine dönüş yapıyor." (...)

ALİ HAYDAR KAYTAN KİMDİR?

Basında çıkan haberlere göre, Tunceli doğumlu Ali Haydar Kaytan, "Fuat" kod adını kullanıyor. Örgüt içinde "kişiliksiz ve korkulan biri" olarak tanımlanıyor. PKK`nın istihbaratından sorumlu. Bütün telsiz kodları onun tarafından belirleniyor. Bilgilerin gidiş ve gelişini kontrol eden tek isim olduğu söyleniyor. Bu görevi onu, PKK ile birtakım güçler arasındaki irtibatı sağlayan kişi olarak ön plana çıkarıyor. Kaytan`ın aynı zamanda PKK`nın merkez karar yürütme kurulu üyeliği de bulunuyor. Diğer bir iddiaya göre ise PKK`da yaşanan fuhuş olaylarında Kaytan`ın büyük rolü bulunuyor. Fuhuş partilerinde esrar ve uyuşturucu kullanıldığı da gelen haberler arasında. Kaytan`ın kendi emrindeki kızlardan küçük bir harem kurduğu ve hamile kalmamak şartıyla militanlarına fuhşu serbest bıraktığı ileri sürülüyor. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli