G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

BAŞBAKAN`DAN 90 BİN ŞEHİT İÇİN ANLAMLI MESAJ

BAŞBAKAN`DAN 90 BİN ŞEHİT İÇİN ANLAMLI MESAJ

BAŞBAKAN`DAN 90 BİN ŞEHİT İÇİN ANLAMLI MESAJ

 

BAŞBAKAN`DAN 90 BİN ŞEHİT İÇİN ANLAMLI MESAJ

Başbakan Erdoğan, Allahuekber Dağları?nda şehit olan 90 bin asker için düzenlenen törenlerde anlamlı mesajlar verdi.

Erdoğan şehitlere seslendiği konuşmasında, ?Sizler Allahuekber Dağları`nda destan yazdınız, sizler burada fedakarlığın, tahammülün inancın ve sevdanın olduğu kadar kahramanlığın ve kardeşliğin de destanını yazdınız. Sizin yazdığınız bu destana sahip çıkacak, sizin kutsal emanetinizi asla ve asla yere düşürmeyeceğiz? dedi. Sarıkamış Harekatı`nda Allahuekber Dağları`nda donarak şehit olan 90 bin asker, Başbakan Erdoğan`ın da katılımıyla düzenlenen törenlerle anıldı. 

Önceki gün Sarıkamış Toprak Otel`de düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi`nin 23 öğrencisi tarafından yaptırılan kar heykelini açtı. Donarak ölen Türk askerini resmeden heykele karanfil bırakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dua etti. Başbakan Erdoğan ve eşi daha sonra heykeli yapan öğrenciler ve İstanbul`dan gelen bisikletçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Bin 856 kilometre yol katederek Sarıkamış`a gelen bisikletçiler, Başbakan Erdoğan`a Sarıkamış Harekatı`yla ilgili bilgilerin yer aldığı bir tişört hediye etti. Toprak Otel`te `Türkiye Şehitlerine Yürüyor` konulu konferansa katılan Başbakan Erdoğan, içeri girerken izdiham yaşandı. Başbakan Erdoğan`ı görmek isteyen vatandaşlar da içeri akın edince kapılarda bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Vatandaşların Erdoğan`la tokalaşmak istemesi, korumalara zor anlar yaşattı. 500 kişilik konferans salonu vatandaşların ilgisi sebebiyle tamamen dolarken, çok sayıda kişi de konuşmaları ayakta izledi.

"MİLLET OLARAK ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ"

"Sarıkamış Harekatı`nın 96`ncı yıl dönümünde burada bulunmaktan, şehitlerimizi yanında ve burada sizlerle birlikte yad ediyor olmaktan büyük heyecan duyduğumu ifade etmek istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mekanları cennet olsun. Başta Sarıkamış ve Kafkas Cephesi şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anarken, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`un dizeleriyle seslenmek istiyorum. "Gök kubbenin altında yatan al kan içinde ey yolcu, şu topraklar için can veren erler hakkın bu veli kulları taş türbeye girmez, gufrana bürünmüş yalnız fatiha bekler. Bu noktada, `Ne yaptınız?` diye sorarsanız, müftülükle birlikte onlarca hatmi şerifler okundu, mevlidi şerifler okundu. Beklenen, arzu edilen böylesi önemli bir görevi yerine getirdiği için hafızlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Millet için, bayrak için, vatan için, namus için ve şerefi için canlarını ortaya koyan Mehmet`ler, bugün bizlerden dua bekliyor, bir Fatiha bekliyor. Millet olarak şehitlerimizi unutmayacağımızı, dualarımızı, Fatiha`larımızı, minnet ve şükran ifadelerimizi onların aziz ruhlarına ve muhterem hatıralarına her zaman göndereceğimiz bir daha vurgulamak istiyorum."

 

 

 

 

 

 

 

 

?ULU BİR ÇINARA DÖNDÜ?

 

Osmanlı cihan devletinin ilk tohumunun Bilecik- Söğüt`te atıldığını hatırlatan Erdoğan, "Biraz daha geri gidersek Domaniç`te atıldı tohum, kısa sürede boy gösterdi, filizlendi, dalları Dicle`ye, Fırat`a, Tuna`ya, Nil`e, Hazar`dan Akdeniz`e, Hint Okyanusu`ndan Karadeniz`e kadar tüm bir coğrafyayı gölgelendiren ulu bir çınara döndü. Bütün bu coğrafyada her ülkede Osmanlı`ya ait köprüler, kervansaraylar, medreseler, camiler, bedestenler, şadırvanlar, bunları gördüğüm kadar adeta toprağa saçılmış, adeta toprağa bir tohum gibi ekilmiş. Oradaki şehitliklerimizi de bakan arkadaşlarımızla beraber ziyaret ettik. Kırım`dan Yemen`e, Avustralya`dan Endonezya`dan ve Galiçya`ya kadar dört kıtada Mehmetçiğin izine ve Aziz hatırasına rastladım. Şurası çok enteresan, nasıl ki bir ağacın meyveleri, tohumları dibine dökülürse işte o ulu çınarın cihan devletinin tohumları, dalları, yaprakları kurumaya yüz tuttuğunda dibine döküldü. Sarıkamış şehitlerinin de içinde bulunduğu Kafkas Cephesi şehitlerinin isim ve memleket listesine hepinizin dikkatini çekmek isterim. Burada Kars`ın, Erzurum `un, Tokat`ın, Sivas`ın, Ankara`nın, İstanbul`un, İzmir`in, Muğla`nın, Rize`nin ve Trabzon`un evlatları yatıyor. Burada Van`ın, Hakkari`nin, Şanlıurfa`nın, Mardin`in, Diyarbakır`ın evlatları yatıyor. Burada aynı zamanda Sofya`dan, Üsküp`ten, Bakü`den, Kudüs`ten, Şam`dan, Halep`ten, Süleymaniye`den, Manastır`dan gelenler, buradaki kardeşleriyle yan yana omuz omuza yatıyor. Kosova`nın Priştine şehrinden Nezir var burada. Kudüs`ten Abdulcelil, meydan harbinde şehit oldu. Kerküklü Amman Ağa Kayserili İbiş`le aynı siperde şehit düştü. Ve büyük dedem Rize Güneysulu burada da Sarıkamış`ta şehit düşerek hakkın rahmetiyle kucaklaştı. Büyüklerim anlatırdı, `Donarak şehit olduğunu gördük` derdi. Gözyaşları buz damlası gibi şehit oldu derlerdi" ifadelerini kaydetti. 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 16.3 ° / 8.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 13.1 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.7 ° / 4.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu