G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Burun Ameliyatından Sonrasına Dikkat!

Burun Ameliyatından Sonrasına Dikkat!

Burun Ameliyatından Sonrasına Dikkat!

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır, "Burun estetiği burun kemik ve kıkırdak yapısının yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bu ameliyat ile burnunuzda her türlü değişikliği şartlar el verdiği sürece yapabiliyoruz. Burun deliklerinizi, burun ucunuzu şekillendirebiliyor aynı zamanda burnunuzu kısaltıp uzatabiliyoruz. Eğri ve çarpık ise düzeltebiliyoruz.

AMELİYAT ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?
Burun estetiğine karar verdikten sonra doktorunuzla yapacağınız ilk görüşme ve muayene oldukça önemlidir. Çünkü beklentinizi, ne tip bir burun arzuladığınızı ve beklentinizle gerçekleşmesi muhtemel sonucu en iyi tartışacağınız ve anlayacağınız süreç bu ilk görüşmede gizlidir. Ameliyat sonrası yeni burnunuzun nasıl olabileceği konusunda doktorunuzla birlikte değerlendirme yapabilirsiniz. Yüz seklinize en iyi uyumu ve orantıyı sağlayacak yeni burun seklinize en iyi kararı doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz. Aslında çoğu zaman atlanan ama önemli olan bir noktada; ameliyat sonrasında nasıl bir buruna sahip olmak istemediğinizdir.Neyi istediğiniz elbette önemlidir ama daha önemli olan neyi istemediğinizdir. Sizi mutsuz edecek bir burnun nasıl olduğunu doktorunuza en ince ayrıntısına kadar tariflemenizde fayda var.

AMELİYAT NASIL GERÇEKLEŞİR ?
Tüm ameliyatlarımı genel anestezi altında gerçekleştiriyorum.Burun estetiği iki farklı teknikle yapılabilir. Burun kanatlarının iç kısmından yapılan küçük kesi ile başlanan kapalı teknik ve burun dudak bileşkesinin üst kısmından yani burun ucunun alt kısmından yapılan küçük bir kesi ile başlanan açık teknik. Kapalı teknigi kişisel olarak daha az sorunlu burunlarda tercih ediyorum. Eğer burun ucunu ilgilendiren sorunlar büyükse yada travmaya bağlı aşırı eğri bir burunsa açık teknik tercihim.Bazende revizyon yani ikinci,üçüncü ameliyatını olacak hastalarımda da açık teknikle daha iyi sonuçlar alabildiğimi gördüm.Ama her cerrahın tercihine saygı duymak gerekir.

AMELİYAT SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR NELERDİR?
Göz çevresinde oluşacak olan şişlik ve morarma için buz tatbiki ilk 24 saat oldukça önemlidir.7 günde tamamen geçer.Ameliyat sonrasında bir süre burnunuzdan nefes almakta zorlanırsınız. Artık burun içine tampon yerleştirme dönemi bitti ya hiç bir şey koymuyoruz ya da içinden hava geçişini sağlayacak özel silikonlar yerleştiriyoruz. Tampona göre oldukça konforlu ve rahatsızlık hissini daha az verir. Genellikle 24 saat içinde çıkartılır. Ağzınız kuru olacağı için su ve hafif içecekler ağız kuruluğunuzu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olur. Özellikle aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız. Başınızı bir süre en az iki yastık olacak şekilde yüksekte tutunuz, bu ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Burnunuzu kesinlikle çarpmayınız, giyeceğiniz kıyafetleri dahi buna göre seçiniz. Ameliyatınızdan sonra en az ki hafta süreyle efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kaçınınız. Üç ay süre ile direk güneş ışınına maruz kalmayınız.Burnunuzun dışındaki pansumanlar çıkarıldığında çevre dokularda bir miktar şişme ve renk değişikliği fark edeceksiniz. Burnunuz şiş ve ucu yukarı dönmüş görülebilir. Bu zamanla kendiliğinden düzelecektir. Tamponlar alındıktan sonra yaklaşık 20 gün kadar burnunuz rahat nefes alıp veremeyebilirsiniz. Bu dönemde kesinlikle burnunuzu sümkürmeyiniz. Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde bunu nazikçe yapınız. Burun şekliniz birinci ayın sonunda epey oturmuş olacaktır. Burnunuzun tam anlamıyla iyileşmesi için 6 ile 12 aylık bir süre gerekebilir. Profesyonel sporcu değilseniz yedinci günden sonra normal iş hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyat sonrasında mecbur olmadıkça iki ay süreyle gözlük kullanmayın. Gözlükler sadece alçı tel yerindeyken takılabilir. Bu dönemden sonra bir parça bantla alnınıza asılmalıdır.

BAŞARISIZ BURUN ESTETİĞİ NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?
Estetik burun ameliyatlarının sonuçları, sabırla beklenmesi gereken uzun bir süreçtir. Bazen cerrahın burun estetiği konusunda yeteri kadar tecrübeli ve bilgili olmamasından,bazen hastanın ameliyat sonrası dönemde söylenilenlere dikkat etmemesinden, bazen de hastanın doku ve kıkırdak yapısının ameliyatın başarısını etkileyecek kadar kötü olmasından (ince/kalın cilt ya da zayıf kıkırdak) dolayı ameliyat başarısız olabilir. Başarılı bir burun ameliyatından sonra bile bir kaç ay burun tıkanıklığı normaldir. Bu durum burun içi şişlik ve kabuklara bağlıdır. Fakat şişlik ve kabuklanma normal iyileşme süresini aşarak devam ederse, problem var demektir.3.aydan sonra düzelmeyen burun tıkanıklıkları daima dikkate alınmalıdır.
Şayet her şey doğal ama ufak pürüzler ve detaylar kişiyi rahatsız ediyorsa, revizyon ameliyatının gerekliliği tartışmalıdır. Eğer ameliyat sonrasında nefes alma sorunu çözülmemişse ya da nefes alma sorunu başlamışsa, kişi aynaya baktığında yada arkadaşları gördüğünde burnundaki kusur bariz bir şekilde fark ediliyorsa revizyon (düzetme) ameliyat bizim açımızdan da gerekli hale gelmiştir. Şahsi kanaatim ‘‘İlk ameliyatın üzerinden bir yıl geçmeden revizyon yapmamak'' yönünde.

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ NE KADAR SAĞLIKLIDIR ?
Ameliyatsız burun estetiği olmaz. Yapılan tüm uygulamalar ya da askı dikişle burun ucu kaldırma kalıcı bir çözüm olmaktan uzaktır." şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli