G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Bütçenin Yüzde 50`si Karla Mücadeleye Gitti

Bütçenin Yüzde 50`si Karla Mücadeleye Gitti

Bütçenin Yüzde 50`si Karla Mücadeleye Gitti

BÜTÇENİN YÜZDE 50'Sİ KARLA MÜCADELEYE GİTTİ

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü bütçesinin yüzde 50’si karla mücadeleye gitti. Her yıl bütçenin yaklaşık yüzde 30’unun karla mücadeleye gittiğini anlatan Karayolları 12.Bölge Müdürü Şenol Altıok, bu yıl kış mevsiminin çetin geçmesi sonucu karla mücadeleye her yıl harcanan paradan yüzde 20 daha fazla para harcandığını dile getirdi.  

Bu yıl anayollarda aralıksız karla mücadele çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Altıok, özellikle Erzurum-Bingöl Karayolunun sık sık kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığını söyledi. Altıok, Bu yıl fırtına ve tipi bizleri oldukça yordu. Soğuk ve Çetin bir kış mevsimi geçirdik. Zor şartlar altında karla mücadele çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Özellikle Erzurum-Bingöl Karayolu tipi nedeniyle sık sık ulaşıma kapandı. Ekiplerimiz 24 saat karla mücadelede bulundu.” dedi  

Tali yollar diye adlandırılan, İspir-Rize, Karaurgan-Gaziler, Karayazı-Göksu, Erzurum-Tekman yolları kış mevsimi boyunca sürekli trafiğe kapalı olan yollar. Konuyla ilgili Altıok, “söz konusu bu yolların kış mevsiminde ulaşıma elverişli olmadığını söyleyerek, bugün hala trafiğe bu yolların trafiğe kapalı olduğunu dile getirdi. Altıok, Tali yollarla ilgili de gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.  

Bütçelerinin yaklaşık 20 milyon civarında olduğunu söyleyen Altıok, söz konusu bu bütçenin her yıl yaklaşık yüzde 30’unun karla mücadelede harcandığını ifade ederek, bu yıl, bu oranın yüzde 50’ye çıktığını kaydetti. Altıok, Karla mücadelede harcanan paranın büyük bir bölümünün akaryakıta gittiğini ifade ederek, yollardaki tuzlama çalışmalarına da önemli paranın aktığını dile getirdi. Altıok bu yıl 5 bin ton civarında tuz kullanıldığını söyledi.  

Sathi kaplı yollarda kardan dolayı ciddi bozulmaların olduğuna da dikkatleri çeken Altıok, bu yollarda yaz aylarında ciddi çalışmaların yapılacağını söyleyerek, “Vatandaşlarımızdan yol yapım çalışmaları sırasında duyarlı olmalarını bekliyoruz. Trafik işaretlerine uymalarını, ve sabırlı olmalarını istiyoruz. Daha huzurlu seyahat için Karayolları ekipleri canla başla çalışmaktadır. Bozulan yollar en kısa sürede yapılacaktır. Yol yapım çalışmaları esnasında sürücülerimizin sabırlı olmalarını bekliyoruz.” diye konuştu  

Erzurum-Erzincan-Ağrı-Gürbulak D100 Karayolunun tamamının sıcak asfaltla tanışacağını müjdeleyen Altıok, Sezonun başlamasıyla bu çalışmanın gerçekleşeceğini dile getirdi. Sathi kaplı yolların hemen her yıl bozulduğuna dikkat çeken Altıok, yolların sıcak asfalta kavuşmasıyla yol bozulmalarının sorun olmaktan çıkacağını kaydetti. Altıok, “Tabi bu sıcak asfalt oldukça maliyetli iş. Maliyetine rağmen bu yıl itibariyle Erzuncan-Erzurum-Ağrı-Gürbulak istikameti sıcak asfaltla tanışacak. Bu güzergahta yol bozulma olayı tarihe karışacak.” şeklinde konuştu  

Kop Tünelinin ihalesinin yapıldığını da hatırlatan Altıok, tünelin tamamlanmasıyla Erzurum’un karadenize 1,5 saat daha yakınlaşacağını dile getirerek, “Bu çalışmalar güvenilir seyahat anlayışının eseridir. Tabi bu anlayışın yanı sıra Erzurum’u karadenize yakınlaştırma çalışmasıdır. Kop Tüneli tamamlanıp ulaşıma açıldığında, 4 saatlik yol 2,5 saate düşecek. Bu anlamda Karadeniz seyahatlerinde hem yol güvenliğini sağlamış olacağız, hem mesafe zamanını yakınlaştıracağız, hemde ekonomik anlamda vatandaşa ciddi yakıt tasarrufu sağlayacağız. Kop Tüneli bu yıl itibariyle start alıp, 3 yıl içerisinde tamamlanacak.”  

ANKARA YOLU’NDA İYİLEŞTİRME  
Ankara-Erzurum karayolunda güvenilir karayolu seyahati için iyileştirme çalışmalarının yapıldığını ifade eden Altıok, Erzincan Sansa Deresi’ndeki yol yapım çalışmalarının bu iyileştirmelere çok güzel örnek olacağını da beyan etti.  

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2187 km yol ağı bulunuyor. Bunun 1044 km’si bölünmüş yol. Duble yol çalışmaları hakkında da bilgi veren Altıok, 757 km bölünmüş yol tamamlandığını söyledi. 2012 yılı itibariyle 73 km bölünmüş yol çalışmasının yapılacağını söyleyen Altıok, 30 Km Erzurum, 43 km Ağrı’da olmak üzere bu çalışmaların gerçekleşeceğini kaydetti.  

Erzurum Çat, Horasan Karakurt ve İspir yolunda yol yapım çalışmaları yoğunluk kazanacak. Altıok, yaptığı açıklamada , İspir’in neredeyse tamamında çalışmaların olacağını ifade etti. Gülyurt Dağı altından geçecek ispir Tüneli’yle ilgilide konuşan Altıok, Tünelin tamamlanmasıyla İspir Bölgesinde ulaşımın rahatlayacağını belirtti.  

Yol yapım ve karla mücadele çalışmalarında Personellerin canla başla çalıştığını söyleyen Altıok, bı yıl itibariyle karla mücadele çalışmaları kapsamında 5 maddi hasarlı kazanın yaşandığını söyledi. Ekiplerimiz canlarını tehlikeye atarak zor şartlarda çalışıyor. 2010 yılında üç çalışanımız iş kazası geçirmiş hayata veda etmişti. Çok şükür son iki yıldır can kaybı yaşanmadı.”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı