G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

CATERİNE SARAYI`NIN BAHÇESİ ANADOLU`DAN İZLER TAŞIYOR

CATERİNE SARAYI`NIN BAHÇESİ ANADOLU`DAN İZLER TAŞIYOR

CATERİNE SARAYI`NIN BAHÇESİ ANADOLU`DAN İZLER TAŞIYOR

CATERİNE SARAYI`NIN BAHÇESİ ANADOLU`DAN İZLER TAŞIYOR
Tortum Şelalesi Çevresi Peyzaj Tasarımı Projesi, Rusya`nın ST Petersburg kentine damgasını vurdu.

 Tortum Şelalesi Çevresi Peyzaj Tasarımı Projesi, Rusya`nın ST Petersburg kentine damgasını vurdu. Geçtiğimiz günlerde Rusya`da düzenlenen konferansta, Tortum Şelalesi ve çevresinde yürütülen peyzaj tasarım çalışmaları, hazırlanan İngilizce bir bildiriyle anlatıldı.
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan, Rusya`nın ST Petersburg kentinde Tortum Şelalesi`ni anlattı. Daha önce Uzundere Kaymakamlığı`nca yürütülen ve ardından Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenmeye başlanan projeyle ilgili olarak bilgilerin aktarıldığı konferansı, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen peyzaj uzmanları takip etti.Avrupa`daki peyzaj tasarımlarının konu edildiği konferansta, Tortum Şelalesi çevresinde yürütülen peyzaj çalışmalarının anlatıldığını kaydeden Doç. Dr. Faris Karahan, projeyi anlatırken, yörenin ve bölgenin sahip olduğu turizm potansiyellerine de vurgu yapıldığını dile getirdi. Peyzaj alanında ihtisas yapmış uzmanların ilgiyle izlediği konferans kapsamında Petergov Caterine Sarayı ve Bahçesi ile Pavloski Parkı`nın da ziyaret edildiğini belirten Karahan, bu parkta da, yine Anadolu`nun izlerine rastladıklarını söyledi.
Rus Yazar Aleksander Sergeyeviç Puşkin`in Erzurum`u ve Anadolu`yu ziyaretinin herkesçe bilindiğini ve Puşkin`in bu konuda kaleme aldığı "Erzurum Yolculuğu" adlı eserinin meşhur olduğunu anlatan Faris Karahan, ziyaret ettikleri Caterine Sarayı ve Bahçesi`nde, Puşkin`in çok etkilendiği mimari bir uygulamanın da bulunduğunu ifade etti.


Puşkin`in anlatımlarıyla sarayın bahçesinde Osmanlı tarzı bir cami uygulamasına rastladıklarını kaydeden Karahan, "Rusya`nın çok önemli ziyaret yerlerinden birisi olan Caterine Sarayı ve Bahçesi`nde böyle bir uygulamayı görmek açıkçası bizi çok sevindirdi. Çünkü Rusya`da peyzaj mimarisi anlamında Anadolu`dan izler görmüş olmaktan gerçekten gurur vericiydi." diye konuştu.
Rusya`da gerçekleştirdikleri bu etkinliğin Erzurum`un turizm açısından hanesine artı puan olarak kaydedildiğini belirten Karahan, "Rusya`dan Erzurum`a gelen turistler, genellikle kış turizmini canlandırıyorlar. Bizim konferansta yaptığımız sunumla birlikte Erzurum`un yazın da bir turizm cenneti olduğu anlaşıldı. Tortum Şelalesi`nin görüntüleriyle zenginleştirdiğimiz sunum, tam bir görsel ziyafete dönüştü." şeklinde konuştu. Erzurum`un artık marka bir turizm şehri haline gelmeye başladığının altını çizen Doç. Dr. Karahan, "Kapılarımız artık tüm dünyaya açıldı. Zaman sonra Erzurum`a dünyanın dört bir yanından turist akını başlayacak." ifadesini kullandı.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı