G-4SVPJCLT0J ANADOLUHABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan açıklamalar

Erdoğan´dan canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalar... Seçimler neden erkene alındı? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin seçim çağrısından haberi var mıydı? Nasıl bir seçim stratejisi planlanıyor?

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim kararının ardından ilk kez Star ve NTV ortak yayınında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ´cü Adil Öksüz´ün yakalanması konusunda takipte olduklarını, iz sürüldüğünü ve bazı bağlantıların kurulmuş vaziyette olduğunu bildirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin erken seçim açıklamasına ilişkin değerlendirme yapan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizim hafta başında da Sayın Bahçeli ile hafta içinde bir görüşme arzumuz olmuştu. Bu görüşme arzumuza da Sayın Bahçeli´nin çarşamba günü saat 13.30 için bir mutabakatı olmuştu. Salı günü de böyle bir durum ortaya çıkınca, ilk yapmam gereken arkadaşlarımla aynı gün malum benim de grup konuşmam vardı. Grup konuşmamda dikkat ederseniz ben 2019´u yine vurguladım. Çünkü arkadaşlarımın henüz ne diyeceğini bilmiyordum. 2019 Kasım´ına göre hareketle konuşmamı bitirirken, daha sonra bizim grup odamızın arkasında ufak bir toplantı odamız var. Orada arkadaşlarımla ilk değerlendirme yaptım. Bu değerlendirmeden sonra bir de geniş çaplı değerlendirelim istedim. O değerlendirmeden sonra bizim için artık erken seçim noktasında sadece bir tarih ve bu konuyla ilgili takvimin belirlenmesi kalıyordu."

Çarşamba günü bir toplantı daha yaptıklarını ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmeye bu şekilde girdiklerini anlatan Erdoğan, görüşme esnasında Bahçeli´ye tekliflerini, kendi tekliflerine karşı bir teklif olarak sunduklarını aktardı.

Bahçeli´nin de olumlu yaklaştığını, gerek ülkede okulların kapanması düşünülerek, gerekse üniversite imtihanlarının yapılacağı göz önüne alınarak 24 Haziran tarihinin belirlendiğini ifade eden Erdoğan, "Toplantıdan çıkar çıkmaz YÖK ile görüşme yaptık. Malum YÖK Cumhurbaşkanlığına bağlı. Burada bir gerçek de ortaya çıkıyor. Çok seri karar alabilmenin bu bir ispatı oluyor. Hemen sayın başkana arkadaşlarım konuyu ilettiler. YÖK bir hafta sonraya üniversite giriş imtihanlarını aldı. Biz de böylece 24 Haziran kararını aleniyete geçirmiş olduk. O gün basın toplantısına çıktığımda da bunları masanın üzerinden kaldırmış olarak çıktım, 24 Haziran tarihini erken seçim tarihi olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde yaptığım basın toplantısında açıklamış oldum. Böylece şimdi 24 Haziran artık yaz tatiline gitmeden, bayramın ertesinde, üniversite imtihanlarına hazırlık noktasında bir haftalık süreyi ortaya koyarak giriyoruz. 24 Haziran ülkemiz ve milletimiz için inşallah hayırlara vesile olsun. Bütün milletimiz bu yola çıkarken tabii ki en ağır görev Yüksek Seçim Kuruluna düşecek. Yüksek Seçim Kuruluna da başarılar diliyoruz." diye konuştu.

Devlet Bahçeli´nin erken seçim çağrısını canlı olarak izleyip izlemediği sorusu üzerine Erdoğan, o esnada yolda olduğunu, Bahçeli´nin grup konuşmasına başladığı anı dinlediğini, fakat grup konuşmasına yönelik vakti yaklaştığı için bir kısmını dinleme imkanı olduğunu söyledi.

Erdoğan, yolda bir kısmını dinlediği konuşmada dile getirilen 26 Ağustos tarihini TBMM´ye geldiğinde Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile kısaca değerlendirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Baskın seçim, danışıklı dövüş" iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

"Bu iddiaların hepsi ortada. Çünkü ana muhalefet, erken seçim konusunu aylardır gündemde tutuyor. Erken seçimle yattılar, erken seçimle kalktılar. Böyle bir durum söz konusu değil. Fakat bizim de malum erken seçim konusu, AK Parti olarak bizim prensiplerimiz arasında hiç olmamıştır. O süreçlerde özellikle bu konulara, ´bizim için gündemde erken seçim yok´ demişiz. Son cumhur ittifakını beraber olgunlaştırdığımız müttefikimizin bu açıklaması durumu değerlendirmemizi gerektirdi. Bunun üzerine durumu değerlendirelim istedik. Değerlendirdik ve böylece buraya geldik. Yoksa önceden böyle bir görüşme, sufle etme söz konusu değil. Nitekim yola da böyle çıkışımız oldu.

Erdoğan´ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

(ERKEN SEÇİM ÖNCEDEN KONUŞULDU MU?) Erken seçim konusu, AK Parti olarak bizim prensiplerimiz arasında olmamıştır. Fakat tabi son cumhur ittifakını beraber gerçekleştirdiğimiz müttefikimizin bu açıklaması durumu değerlendirmemizi gerektirdi. Ve böylece buraya geldik. Yoksa önceden kesinlikle bir görüşme söz konusu değil. Kaldı ki cumhurbaşkanlığı seçimine daha 1,5 yıl var. Ama biz bunu düşünmedik. Bizim düşündüğümüz tek şey ülkemizin huzuru, refahı ne durumda? Eğer milletimiz bize devam derse devam ederiz. Seçim tarihi için okulların kapatılma tarihini gözettik.

SURİYE´DEKİ OPERASYONLAR: Askerimizi ve Özgür Suriye Ordusu´nu tebrik ediyorum. Afrin harekatında 4 bin 254 terörist etkisiz hale getirildi. Suriye tarafından ciddi tehditler aldığımız yerler var.

(ABD´NİN YPG´YE DESTEĞİ): Kuzey Suriye´deki üsler kime karşı? Biz paramızla ABDden silah alamıyoruz ama bu terör örgütlerine ne yazık ki ABD, koalisyon güçleri ücretsiz olarak bu silahları, bu mühimmatı verebiliyor. Demek ki tehdit nereden geliyor? Öncelikle stratejik ortaklardan geliyor.

(ERKEN SEÇİM): YSK seçim takvimini açıklayınca yol haritamızı belirleyeceğiz. Temayül yoklamasını yapacağız, çünkü temayül olmadan milletvekili adaylarımızı belirmek doğru olmaz.

(CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ): Kuvvetler ayrılığı çok daha güçlü olacak. Özel sektörde başarılı arkadaşlara kabine teklifi yapabiliriz. Ekonomiyi de emanet edebiliriz neden etmeyelim? 

(SEÇİMDE AK PARTİ-MHP İTTİFAKI): Bizim özellikle MHP ile normal şartlarda dahi azami müştereklerimiz var. Ama CHP ile asgari müştereğimiz yok. Yerli ve milli ittifakı CHP ile yürütmek mümkün değil. CHP´nin bakışı yerli ve milli değil. Türkiye´yi şikayet edeni, milli olarak değerlendirebilir misiniz? İttifakın ruhu şüphesiz ki var. Bu, kardeşlik ruhudur. Bu ittifaka da tarafların saygı duyması, başarıyı getirecektir. Mühür hangi tarafa vurulursa onun hanesine yazılacaktır. Tüm bunlarla beraber oradaki sayının bir tane bile fazla olması dahi, ittifakı güçlü yapabilir. Cumhur ittifakının başkan adayı zaten bellidir.

(MHP ile ortak miting): Böyle bir talebin olması noktasında, olumsuz görüşümüz söz konusu değil.

(ASKERİ ALANDA YERLİ ÜRETİM): Yerli jet uçaklarını da yapmak durumundayız. Denizaltı için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel sektörü teşvik ediyoruz. Bu işte özel sektör olsun. 


(´CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MI´ KONUSU): Gönlüm, ana muhalefetin başındaki zatın bu yarışta olmasını ister. Bazen o kadar ileri, güya özgüvenle ilgili sözleri oluyor ki, o zaman hiç endişe etmesin, başkasını da aramasına gerek yok. Kendisi meydana çıksın. Milletin ona hangi oranda oy vereceğini görmesinde fayda var. 

(SAADET PARTİSİ İLE KAPILAR KAPANDI MI?): Saadet Partisi ile 2-3 kez görüştük ama maalesef netice alamadım.

(´İYİ PARTİ SEÇİME GİREBİLECEK Mİ?´ KONUSU): Bu, YSK ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nın vereceği bir karardır. Seçime girmesi, girmemesi noktasında bir sıkıntımız söz konusu değil.

(MÜHÜRSÜZ OY TARTIŞMASI): Mühürlü-mühürsüz pusula noktasında artık böyle bir sorun bu seçimlerde yok, kalkıyor ortadan. Ana muhalefetin mühür noktasındaki yaklaşımıysa eğer burada sandık kurulundaki mühürden öte YSK´nın mührüdür. YSK zaten bunların hepsini, bu mühür işlerini bitirerek bunları torbalıyor, ilgili yerlere gönderiyor. Bu konularda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.

(28 ŞUBAT DAVASI): Karar, nihai karar değil, süreç devam edecek. Mağdurların mazlumların her şeyden önce tatmin olmasını temenni ederim. Onların durumu hepsinden öte bir durumdur.

(DOLAR VE EURO´NUN YÜKSELİŞİ): İthalat, ihracatta yerli ve milli parayı önemsiyorum. Faizi ne kadar yükseltirseniz enflasyon da yükselecektir. Faizi indirdiğimiz anda enflasyon da düşecektir. Kur-faiz ilişkisini Batılılar gibi düşünmüyorum.

(AVUSTURYA BAŞBAKANI´NIN AÇIKLAMALARI): Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Kurz´un Avusturya´da Türkiye´deki erken seçim için yapılacak kampanyalara engel olacağını açıklamasına ilişkin, ?Burada daha fazlada ismini anmama gerek yok. Avusturya´nın başındaki bu zatın attığı bu adımlar kendisine ters dönecek adımlardır. Bunlarda bunun bedelinin uluslararası toplumlarda ödeyecektir." dedi

Erdoğan ayrıca, "(Yurt dışında) 10-11 bin kişilik bir spor salonunda, şu anda ülkeyi açıklamayacağım, bulanacağım ve orada Türk vatandaşlarıma sesleneceğim"? dedi. 

(TERÖR ÖRGÜTÜ FETÖ´NÜN ELEBAŞI GÜLEN´İN ABD´DEN İADESİ): Bir mütekabiliyet olmadığı zaman, kusura bakmasınlar.

- Şu an itibariyle 83 FETÖ´cüyü yurtdışından getirdik, bunlar kararlılıkla devam ediyor.

(FİRARİ ADİL ÖKSÜZ HANGİ ÜLKEDE?): İstihbarat doğru çıkarsa onunla ilgili adımı da atacağız.

Erdoğan, ?Son 3 yılda yurt içi ve Kuzey Irak´ta 16 bin 650 terörist etkisiz hale getirildi. Afrin Bölgesi bunu biliyorsunuz Zeytin Dalı Harekatı´nda 4 bin 254 terörist etkisiz hale getirildi. DEAŞ´la mücadelede Fırat Kalkanı´nda 3 bin 60 DEAŞ mensubu etkisiz hale getirildi. Bu sayın Macron´a duyurulur. Bizi DEAŞ´ı koruyan olarak gösteriyor? dedi. 

(AB RAPORUNDAKİ ELEŞTİRİLER): Bu rapor bizim için yok hükmündedir. Yapıcı olmaktan uzak, ilişkileri bozmaya yönelik bir rapor.

(SINIR İHLALİ YAPAN YUNAN ASKERİ KONUSU): Bunu konuşmak için darbe yapan FETÖ´cüler Türkiye´ye iade edilmeli.

(YUNANİSTAN İLE EGE GERİLİMİ): Yunanistan´a ´Ne yapıyorsunuz?´ diye sormak lazım. SAT komandolarımız onların o bayrağını indirdi. Suların ısınmasını istemiyoruız. Böyle bir gayret içinde değiliz.

habertürk



  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false